DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Mindig azon gondolkozunk, hogy amikor idejön az Országgyűlésbe egy nagy budai villából, mégpedig egy elkobzott villából (Arató Gergely: Ne próbálkozzon feleslegesen!), akkor vajon milyen érzéssel mondja ki azt, hogy tolvaj, de ez maradjon az ön lelkiismeretének a dolga. Azt, hogy ki államférfi és ki nem, ki lehet államférfi és ki nem, majd a választók eldöntik, és majd a történelem megítéli.
Ami pedig a következő generációk helyzetét illeti, abban talán egyetértünk, hogy egy kormánynak ezt is figyelembe kell vennie minden egyes esetben. Pár kérdést azért hadd tegyek fel! Miért nem gondoltak a következő generációkra, amikor eladták a magyar ipar jelentős részét? (Dr. Rétvári Bence: Így van!) Miért nem gondoltak rájuk, amikor felnyomták az államadósságot 80 százalék fölé? Miért nem gondoltak a következő generációkra, amikor megnyirbálták a családtámogatási rendszert? (Dr. Rétvári Bence: Így van!) Megtették már kormányról, és ha megnézem a javaslataikat, most is megtennék: például nem kötnék a támogatásokat munkavégzéshez, és az adókedvezményeket is eltörölnék, és írásba is adják.
Ami a földek kérdését illeti: maradjunk annyiban, ha önökön múlt volna, akkor a magyar földek jelentős része már külföldi tulajdonban lenne. (Többen a kormánypártok soraiból: Így van!) Ez a kormány volt az, amelyik hazai kézben tartotta a magyar földeket. Ez a kormány egyébként minden generációnak megadja a támogatást, az időseknek és a fiataloknak is: az időseknek visszaadja azt a 13. havi nyugdíjat fokozatosan, amit maguk elvettek tőlük, a fiatalok pedig a jövő évtől kezdődően adómentességet kapnak - adómentességet! -, tehát majd nem kell jövedelemadót fizetniük. Ha megnézzük az önök javaslatait, még 30 százalékos adókulcsról is beszélnek, és ezek után jönnek önök a következő generációk helyzetével.
Ami az egyéb közéleti vonatkozásokat illeti, ön is utalt erre a felszólalása elején. Most látjuk mi is, hogy újabb epizódokkal jelentkezik az előválasztásnak nevezett show-műsor, és nem csak mi mondjuk azt, hogy ez egy show-műsor, a HVG is így fogalmaz. (Gyurcsány Ferenc: Azt a hétszázát! - Derültség az ellenzéki sorokban.) És amit önök előválasztásnak állítanak, az gyakorlatilag egy előre lezsírozott dolog, a miniszterelnök-jelöltek is, a helyi jelöltek túlnyomó többsége is.
Ha jól értem, önök a hétvégén bejelentették, hogy Dobrev Klára után Karácsony Gergelyt is benevezik miniszterelnök-jelöltnek. Nos, amikor ezt hallottuk, akkor azért egy dolgon elgondolkoztunk: mi az a teljesítmény vajon, ami méltóvá tenné Karácsony Gergelyt a kormányfői szerepre? (Arató Gergely: Az, hogy megvert benneteket!) Nemsokára két éve lesz annak, hogy főpolgármestere Budapestnek, és ez idő alatt bőven lett volna lehetősége arra, hogy bizonyítson. Ehelyett nem láttunk mást, mint kesergést, ujjal mutogatást, felelősséghárítást és ezerféle magyarázatot arra, hogy mit miért nem tud megcsinálni.
Ha azt a feladatot kapnánk, hogy egy óra alatt írjunk össze nagyon sok eredményt, a városháza legfontosabb eredményeit, akkor az a helyzet, hogy egy óra eltelne, és még mindig itt ülnénk egy üres lap fölött, esetleg rajzolhatnánk egy rovarhotelt, de ezt inkább ne tekintsük meghatározó teljesítménynek. Például: minden nyugdíjasnak fűtéstámogatást ígértek, de nem teljesítették; zöldvárost ígértek, de a dugók - nézzék meg! - nagyobbak, mint valaha (Arató Gergely: Mert ingyenes a parkolás!); és felelős közpénzgazdálkodást ígértek, de a Lánchíd felújítása esetében a késésnél csak a költségnövekedés a nagyobb.
Talán felvetődik a kérdés, hogy az önnek adott válaszomban miért hozom fel Karácsony Gergely jelöltségét. (Gyurcsány Ferenc: Nem.) Ennek jó oka van: mégpedig az, hogy egyetlen percig nem gondoljuk, hogy Karácsony Gergely önálló jelölt lenne. Hogy is lehetne az, amikor az a párt, amelyet képvisel, nem éri el az 1 százalékot? Mindenki tudja, hogy Karácsony Gergely az ön jelöltje, és ezt a show-t is ugyanúgy ön rendezi, mint gyakorlatilag bármit az elmúlt években.
Hadd idézzem Gréczy Zsoltot, Gréczy Zsolt kollégájától szeretnék idézni: „Gyurcsány nélkül nem lehet győzni senkinek. Aki mögött ott áll Gyurcsány, az győzhet.” Ez az önök állásfoglalása. A teljes képhez hozzátartozik, hogy ön már rendezett ilyen darabot: akkor Medgyessy Pétert kérte fel (Gyurcsány Ferenc közbeszól.), hogy játsszon el egy szerepet, hogy aztán egyetlen mozdulattal leszedje a színpadról akkor, amikor azt gondolta, eljött az idő, hogy maga lépjen fel rá, és most is erre készül. Lehet, hogy majd taktikai okokból néha megpróbálják ezt letagadni, de hiába teszik, mert, ahogy ön fogalmazott tegnap, Karácsony Gergely gyakorlatilag az önök programját terjesztette elő. Nem azt mondta, amit szokott egyébként, hogy nagyjából-egészéből, hanem azt mondta, hogy ugyanazt a programot terjesztette elő, mint az önöké, megegyező programot - így fogalmazott.
Szóval, a 99 százalékról és az 1 százalékról szóló szlogen nagyjából annyiban igaz, hogy ha ezt a bandát választjuk, akkor az 99 százalékban jelenti önt, 99 százalékban Gyurcsány Ferencet és legfeljebb 1 százalékban jelent Karácsony Gergelyt. (Az elnök csenget.) Olyan tömény koktél ez, amelyet szerintem Magyarország nem engedhet meg magának sem most, sem egy év múlva. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(13.40)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť