DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Megállapíthatjuk, hogy baloldalon a helyzet változatlan: ahogy 2010 óta mindig, úgy most is Gyurcsány Ferenc az, aki a baloldali folyamatokat irányítja, és ahogy három éve, úgy most is Karácsony Gergelyt teszi ebben a Gyurcsány-show-ban előre mintegy jelöltként. Semmi nem változott a baloldalon, minden ugyanúgy megy tovább.
Lehet előválasztásról beszélni, különböző dolgokról beszélni, tisztelt képviselő úr, de a lényeg nem változott: azért mégis, önök arról beszélnek, hogy a többség nevében, a nem gazdag emberek érdekében kormányoznának, miközben egy olyan ember a baloldal vezetője Magyarországon, aki a spontán privatizáció révén lett nagyvállalkozó, abból szerezte a vagyonát. Ha nem lett volna spontán privatizáció, valószínűleg ez nem történt volna meg. Sőt, egy olyan ember, aki itt áll, Gyurcsány Ferenc, aki jó eséllyel akkor is 2006-ban miniszterelnök lett volna Magyarországon, ha nincsen rendszerváltás, hiszen akár volt rendszerváltás, akár nem, úgy látszik, ez a dolog megtörtént, és talán nagyobb esélye lett volna az ő miniszterelnökségének rendszerváltás nélkül, mint volt rendszerváltással, de mégis megtörtént. És önök mit csinálnak 2021-ben? Ugyanennek az embernek, Gyurcsány Ferencnek a hatalmát igyekszik előmozdítani, abból a pártból, tisztelt képviselő úr, aminek az a neve - bár most már talán ezt törölték -, hogy Lehet Más a Politika, amely arra jött létre, hogy Gyurcsány Ferenchez képest legyen más a politika. És ön itt feláll, és ennek a gyurcsányi politikának a folytatását próbálja itt előmozdítani.
Meg van ez a szlogenjük, ez a 99-1, ami, mint tudjuk, New Yorkból érkezett szlogen, ott ezt már használták pár évvel ezelőtt, most önök lekoppintották. Közben Lengyelországban is megjelent, most éppen itt van. Mert önöknek még egy saját elképzelésük sincsen, mert ezt is New Yorkból kapják meg, hogy milyen szlogenekkel kampányoljanak. (Ungár Péter közbeszól. - Az elnök csenget.) És önök azt mondják, hogy a világ leggazdagabb 1 százalékába, de lehet, hogy 1 tízezrelékébe tartozó Soros György igényeit teljes mértékben kiszolgáló politikai csapat itt Magyarországon, a baloldal, majd ő fog a kisemberek érde-kében, a mindennapi munkából megélő emberek érdekében kormányozni. Ki hiszi ezt el azon Soros György emberének itt Magyarországon, aki sokszor lenyilatkozta, hogy ha az ő döntéseinek van szociális következménye, azzal kapcsolatban őt nem terheli morális felelősség?
Önök Soros Györgynek soha egyetlenegy kérésére sem mondtak nemet. Ha kért itt a parlamentben egy törvénymódosítást a Soros-egyetem érdekében, átment, mint kés a vajon. És ezek után önök azt mondják, hogy önök nem milliárdosok emberei, magyar milliárdosok meg amerikai milliárdosok emberei, hanem majd segítenek az embereknek.
Ön azt mondta, hogy meg fogják becsülni a szociális dolgozókat. Tisztelt Képviselő Úr! Nézzen már körbe, kik között ül! Nézzen oda Hiller Istvánra, Korózs Lajosra, Mesterházy Attilára, Molnár Gyulára, Molnár Zsoltra, Szakács Lászlóra, Arató Gergelyre, Gyurcsány Ferencre, Hajdu Lászlóra, Oláh Lajosra, Vadai Ágnesre, Varga Lászlóra, Varju Lászlóra, Burány Sándorra, és kérdezze meg tőlük, hogy ők miért csökkentették a szociális dolgozók bérét itt a parlamentben. Ön feláll, és szónokol arról, hogy béremelést kell megtenni (Arató Gergely: …százalékkal nőtt a szociális dolgozók bére nyolc év alatt!), és nem szavazta meg az ápolási díj emelését, sem ön, sem a párttársai, egyikőjük sem, egyetlenegy szavazat sem érkezett baloldalról az ápolási díj emelésére. És amikor azokat a költségvetéseket elfogadtuk, amelyek duplájára emelték a szociális dolgozók bérét, tisztelt képviselő úr - a tavalyi évben is 14 százalékkal, a válság ellenére is, amikor sok ország örült, hogy megtartotta a béreit a dolgozóinak, mi akkor emeltünk, tisztelt képviselő úr! Mi akkor duplázzuk meg az orvosok bérét, amikor válság van Magyarországon és az egész világban a koronavírus-járvány miatt, tisztelt képviselő úr! A tavalyi évben ezért tudtuk a pedagógusok, iskolaigazgatók bérét megemelni, a pedagógusoknak 10 százalékkal, az iskolaigazgatóknak egy jelentős, 30-50 százalékos emeléssel, tisztelt képviselő úr. És ön azt mondja, hogy erről az útról le kell térni, amerikai és magyar milliárdosok érdekében, nekik majd az egyéni rezsit csökkenteni, az embereknek pedig a rezsit növelni kell. Azért, ne haragudjon, de ki hiszi el a rezsiemelőknek, hogy ők bármikor is rezsit tudnának lenullázni, tisztelt képviselő úr. Vagy a nyugdíjcsökkentőknek ki hiszi el, hogy ők bármikor is nyugdíjat tudnának emelni?
Emlékezhetünk arra, hogy mi volt az SZDSZ, a Szabad Demokraták Szövetségének a beceneve: Strabag Demokraták Szövetsége. (Közbeszólások az ellenzék soraiból.) Önök másra se készülnek, mint hogy a külföldi cégek érdekeit Magyarországon újra fölé tudják helyezni a magyar emberek érdekeinek. Mert önök ezért nem csökkentették a rezsit, hanem folyamatosan emelték, mert nem a magyar emberek érdeke számított önöknek, hanem ezen külföldi cégek érdeke. Lehet ez útépítő cég, közműberuházó cég. És erre készülnek újra. És ezért kapják külföldről a támogatásaikat, ezért hozzák külföldről még a szlogenjeiket is.
És lehet, hogy itt különböző összetételben ülnek a képviselők, de a kulcsfigurák, Gyurcsány Ferenc vagy Soros György ugyanaz. (Derültség az ellenzék soraiban.) Most már 15 éve körülbelül ugyanaz, és semmi változás nincsen. (Z. Kárpát Dániel: Én nem kapok ösztöndíjat senkitől! - Közbeszólások az ellenzék soraiból.)
De azért, tisztelt képviselő úr, engedje meg, hogy a járványban küzdő orvosainknak és ápolóinknak megköszönjem (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy egyvalamiben sikerült az Amerikai Egyesült Államokat megelőznünk, mert Magyarországon az átoltottság szintje ma már magasabb, mint az USA-ban. Bízunk benne, hogy sok hasonló sikert tudunk elérni egy Fidesz-KDNP-kormány alatt, és sok ember áldozatos munkája révén. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť