GYURCSÁNY FERENC

Full text search

GYURCSÁNY FERENC
GYURCSÁNY FERENC (DK): A politikusok a következő választásra gondolnak, az államférfiak pedig a következő nemzedékre - mondja egy XIX. századi szöveg, amelyet, azt hiszem, a többségünk valójában elfogad. Ha ez így van, és ránézek a kormánypárti politikusokra és erre a kormányra, akkor azt kell mondjam, hogy államférfit nem látok egyet se. Ezt nem azért mondom, mert önöket bántani szeretném (Dr. Rétvári Bence: Á, nem, semmiképpen!), sérteni végképp nem (Dr. Völner Pál: Nem vagy olyan!), de el fogom mondani, hogy miért mondom ezt önöknek.
Most kivételesen nem azokért fogok szólni, akik kárvallottjai az önök kormányzásának, akik úgy érezhetik, hogy hazájukat, életüket önök meglopják és megsanyarítják. Azért nem értük szólók, mert - még ha nehezítve is - ők valahogyan szót tudnak emelni magukért, és képviselni tudják magukat, mondom, még akkor is, ha itt nincsenek egyenlő pályák és egyenlő esélyek. De vannak valakik, akik nem tudnak szót emelni magukért, vannak valakik, akik nem tudják képviselni önmagukat: azok, akiknek még nincsen képviseleti joga, sőt, teszem hozzá, akik még meg sem születtek. A jövő Magyarországa - azokért szeretnék szólni.
Mondhatják, hogy minden rendben van - hadd mondjam, hogy nincsen minden rendben. Egyszerű példákat fogok mondani, érteni fogják. Vajon igazam van-e, amikor azokért szólok, akiknek majd a következő években, évtizedekben ki kell fizetni a mi korosztályunknak meg majd a következő években születetteknek a nyugdíját teljes egészében, mert önök, a képviselő asszony vezetésével, több mint 3000 milliárd forint magánmegtakarításra tették rá a kezüket, költötték el, és hagyták ennek a kifizetését a következő generációra. Azokért szeretnék szólni, azért a generációért, amelynek lehetősége sem lesz állami földeket hosszú távra bérelni, mert odaadták a saját embereiknek, és ott tartunk, hogy Mészáros Lőrincnek vagy Csányi Sándornak több földje van, mint a második világháború előtt az Esterházyaknak. (Dr. Völner Pál: Nem igaz!)
Valóban, azokért kell szólni, akiktől elveszik a jövőt. Azokért kell szólni, akiknek nem lesz lehetőségük, hogy saját egyetemüket képviselve, a jövőjüket képviselve beleszóljanak az egyetem életébe, mert megszűnik az egyetemi önállóság, és helyette lesz az alapítványoknak önállósága, amelyeket önök töltöttek fel, amelyeknek valójában ellenérték nélkül odaadták az egyetemeket. Azokért szólnék, akik nem járhatnak Európa és Magyarország egyik legjobb egyetemére, mert önök elzavarták a Közép-európai Egyetemet. (Schanda Tamás János: Nem igaz! - Dr. Rétvári Bence: Itt van a sarkon! - Az elnök csenget.)
Igen, azokért szólnék, akiket önök arra fognak kötelezni, hogy fizessék ki azokat az irgalmatlan kölcsönöket, amelyeket önök felvettek és felvesznek a Belgrád-Budapest vasútvonal építésére, amelyeket önök felvettek a kínai egyetem megépítésére - ők építik, és mi fizetjük, a következő generáció fizeti. És igen, azokért szólok, akiket önök az évszázad végéig bezárnak és összezárnak a nukleáris energiával és annak minden terhével, mert önök döntöttek őhelyettük, őnélkülük, sőt a szüleik nélkül, az ő megkérdezésük nélkül. És azokért szólok, akiktől önök most el kívánják venni az önkormányzati bérlakásokat, azokért szólok, akiknek nem lesz majd lehetősége odafordulni az önkormányzathoz, hogy bajban vagyok, önkormányzati lakás kellene, mert önök foglyul ejtik őket.
Általában mondom, hogy amikor önök azt hiszik, hogy a következő kormány mozgásterét szűkítik mindennel, amit csinálnak, önök tévednek: a következő korosztályok lehetőségét szűkítik, hogy úgy rendezzék be a világot, ahogy ők akarják. Önök ellopják az ő jövőjüket, bezárják abba a múltba, ami ezekben a pillanatokban teremtődik itt meg, de nekik majd, az újaknak ez már a múlt lesz, és meg fogják magukat vetni, mert maguk tolvajok, és nemcsak földé, a pénzé, hanem a jövő, a lehetőség, egy új világ tolvajai.
Hát, vereséget fognak szenvedni morálisan, történelmileg, politikailag, és meg fogják érdemelni. (Taps a DK soraiban. - Dr. Völner Pál: Te vagy a múlt!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť