KONTRÁT KÁROLY

Full text search

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Szószóló Úr! Legelőször is szeretnék köszönetet mondani ezért a napirend előtti felszólalásért, azért a felszólalásért, amelyben a roma bátorság és ifjúság napjára, 1944. május 16-ának roma hőseire emlékeztetett bennünket itt a magyar Országgyűlésben, és emlékeztetett a roma holokausztra, arra a szörnyűségre, amely soha-soha ne történjen meg, és soha nem történhet meg. A nácik és más rezsimek becslések szerint félmillió romát öltek meg az egyes országokban, a népcsoport több mint 80 százalékát elpusztítva. Egyetlen éjszaka alatt, 1944. augusztus 2-3-a éjjelén 2897 romát, többségükben nőket, gyermekeket és időseket öltek meg az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban.
(14.20)
Kevesen tartják számon, hogy a romák nem csupán elszenvedői voltak az eseményeknek, de hozzájuk kötődik a lehetetlennek tartott ellenállás egyik nagyszerű példája is. Úgy, ahogy szószóló úr említette és emlékeztetett bennünket: nem engedelmeskedtek a parancsnak, kövekkel és botokkal, a priccsekből kifeszített husángokkal, ablakból kitört üvegcserepekkel, mindennel, amiből fegyvert lehetett faragni, védekeztek a támadóik ellen.
Az elfeledett holokausztként emlegetett roma népirtás évtizedeken át, egészen 1982-ig kimaradt a történelemből. Ekkor Nyugat-Németország elismerte ezt a rémtettet, ma már az egész emberiség ellen elkövetett bűnként tartjuk nyilván. Az Európai Roma Fórum 2005-ös megalakulásakor javasolta, hogy május 16-át a bátorság és a roma ifjúság napjaként ünnepeljük világszerte, hogy ne csupán az áldozatokra való emlékezés, de a cselekvés és az ellenállás is szimbolikus érték legyen.
Az Európa Tanács 2009-ben a roma holokausztot genocídiumként, népirtásként ismerte el, és felhívta a tagállamokat arra, hogy az iskolában oktassák az ezzel kapcsolatos ismereteket. 2014. augusztus 2-án egy kézikönyvet jelentettek meg: Az emlékezés joga címmel, amely tanárok és fiatalokkal foglalkozó trénerek számára nyújtott segítséget abban, hogy érthetőbbé tegye azt, ami történt, és annak az okait is megvilágítsa. Az Európai Parlament elismerte a második világháború alatt történt roma népirtás, deportálás és internálás történelmi tényét, és hasonló lépésre szólította fel a tagállamokat.
Tisztelt Országgyűlés! A fajüldözés a magyarországi roma közösségeket sem kímélte. Ma Magyarországon a mai kormánynak köszönhetően az Alaptörvény védi a nemzetiségek érdekeit és értékeit, vala-mennyi nemzetiséghez hasonlóan a romák is szabadon vállalhatják, őrizhetik, örökíthetik utódaikra önazonosságukat, sokszínűségüket.
A mai napon, tisztelt Országgyűlés, emlékezzünk a roma hősökre, 1944. május 16-ának a hőseire, de emlékezzünk arra is, hogy a magyar Országgyűlésben nem is olyan régen olyan megnyilvánulásokat, de nemcsak az Országgyűlésben, hanem az ország más területein is olyan megnyilvánulásokat tettek a Jobbik képviselői, amelyek félelmet keltettek a roma közösségben. Meg akarták félemlíteni őket, és cigányellenes megnyilvánulásokat tettek.
Ezért a mai napig a Jobbik nem kért bocsánatot. Sőt, nemcsak nem kért bocsánatot, hanem a 2022-es választásokra készülve, összefogva a baloldallal, a szocialistákkal, a DK-val, a Momentummal, a Párbeszéddel arra készülnek, hogy kormányra kerüljenek, és ilyen megnyilvánulásokat tettek, amelyeket nem vontak vissza a mai napig sem, és a mai napig is félelmet keltenek a roma közösségben. (Arató Gergely: Gyöngyöspata!)
Tisztelt Országgyűlés! Magyarország Kormánya megvédi a roma közösségeket. Ma emlékezzünk bátor hőseinkre, 1944. május 16-ának roma hőseire! Köszönöm szószóló úrnak a napirend előtti felszólalását. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť