MENCZER TAMÁS

Full text search

MENCZER TAMÁS
MENCZER TAMÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Valóban úgy van, hogy a vírus még itt van köztünk, és a védekezést folytatnunk kell, de talán az, hogy Magyarországon a beoltottak száma meghaladta a 4,6 millió főt, és az, hogy a magyar oltási folyamat messze-messze a legjobb és legeredményesebb Európában, lehetőséget ad nekünk arra, hogy egy kicsit visszatekintsünk az elmúlt időszakra, mi is történt.
A koronavírus ellen most már másfél éve harcolunk, küzdünk, és kezdettől világos volt mindenki számára - és azt gondolom, hogy ebben egyetértés is volt -, hogy az egyetlen fegyver a koronavírus ellen a vakcina, az oltás.
A magyar kormány álláspontja pedig kezdettől világos és egyértelmű volt szintén, mi azt mondtuk, hogy nem fontos az, hogy egy vakcina honnan jön, csak az a fontos, hogy hatásos és biztonságos legyen, és ha ilyen, akkor a magyar szakemberek és orvosok döntései alapján mi a vakcinát beszerezzük. Ezen a döntésen alapul az, hogy nálunk nemcsak a nyugati vakcinák állnak rendelkezésre, hanem a kínai Sino-pharm és az orosz Szputnyik vakcina is. Mindennek köszönhető, hogy ahogy említettem, a 4,6 millió főt meghaladta a beoltottak száma Magyarországon, legalább az első oltást megkapta 47 százalék, az uniós átlag pedig valahol 30 százalék környékén kóvályog, majd 20 százalék tehát a különbség. Az első oltást illetően - ahogyan erről már Rétvári államtitkár úr is több soron beszámolt - utolértük az Egyesült Államokat, 47 százalékkal.
Ami a második oltásokat illeti, Magyarországon 27,5 százalék kapta meg a második oltást, Németországban ez az arány 10-11 százalék; tehát a 27,5 viszonyul a 10-11 százalékhoz.
(14.10)
Azt is szeretném hangsúlyozni, azzal, hogy nekünk keleti vakcinánk is van, másfél-két hónapot nyertünk, tehát a 4 millió átoltottat nem április végén értük volna el keleti vakcinák nélkül, hanem valahol június közepén, másfél hónapig maradtak volna még a korlátozások. Ez azt is jelenti, hogy a többi európai országhoz viszonyítva másfél-két hónapos előnyünk van.
Tisztelt Ház! Azt is szeretném kiemelni, hogy az elmúlt másfél évben számos operatív törzsi ülésen volt lehetőségem részt venni. Ezeknek jelentős részét miniszterelnök úr vezette, más részüket belügyminiszter úr, és értelemszerűen a saját miniszteremmel, külügyminiszter úrral is folyamatosan beszélgettünk, és tőle is folyamatosan kaptam a feladatokat. Egyikük sem említette soha ezeken az üléseken a baloldalt, azt, hogy nekünk a baloldalt kellene legyőznünk, nem kerültek szóba baloldali politikusok. Egyvalami került szóba mindig-mindig: oltást, vakcinát kell szerezni, oltást kell biztosítani a magyar embereknek, mert az oltás és a vakcina ment életet.
A vakcinabeszerzés ügyét, amely egy életmentő kérdés, a magyar baloldal emelte a politikai térbe. (Arató Gergely: Ugyan már!) Volt és van egy összefogás a magyar emberek és a magyar kormány között az életmentéssel és a vakcinabeszerzéssel kapcsolatban. Ebből az összefogásból a magyar baloldal maradt ki önként, mert azt mondták, hogy számukra ez nem fontos. Ezzel egyébként nem a kormányt árulták el, tisztelt kollégák, hanem a magyar embereket, ezt szeretném hangsúlyozni. A magyar embereket árulták el (Arató Gergely: Ez hazugság, de nem változtat semmin.) akkor, amikor oltásellenes politikát választottak és azt folytatták.
A keleti vakcinákat minden módon támadták, a DK petíciót szervezett, sajtótájékoztatón jelentették be, hogy ez a vakcina nem kell. Gyurcsány Ferenc nem olyan régen még itt volt, de varázslatos személyiségét csak rövid ideig hagyta itt, vagy azzal csak rövid ideig örvendeztetett meg bennünket, pedig szerettem volna megemlíteni neki, hogy az oltásellenes politikájával magyar emberek életét tette kockára. (Zaj.) Jakab úr, aki szintén az imént még itt volt, de ha jól hallom, csapkodások közepette hagyta el a parlamentet (Arató Gergely közbeszól.), „valami kínai cuccnak” nevezte az életmentő vakcinát.
Szeretném a tisztelt képviselők figyelmébe ajánlani azt, hogy ma a Sinopharm vakcina mintegy egymillió magyar ember életét védi, az orosz vakcina pedig majd’ 900 ezer magyar ember életét védi, és ma már az egész világon szakmai konszenzus van arról, hogy ezek a vakcinák hatásosak és biztonságosak. (Zaj. - Arató Gergely közbeszól.) Ezt legutóbb a WHO, az Egészségügyi Világszervezet mondta ki, és azt mondta, hogy ajánlja a kínai vakcinát 60 év felett is (Közbeszólások az ellenzéki pártok soraiból.), mert semmi jel nem utal arra…

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť