UNGÁR PÉTER

Full text search

UNGÁR PÉTER
UNGÁR PÉTER (LMP): Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Amiről most beszélünk, az az ellenzéki előválasztás, és ez azért nagyon fontos, mert az én személyes politikai credómmal és a közösségem politikai credójával megegyezik, be fogjuk tudni bizonyítani, hogy az új Magyarországon senkit nem fogunk rossz embernek tartani azért, mert más a politikai véleménye. Egy ilyen előválasztásra készülünk. Ez kétségtelenül egy sokszínű ellenzék, és azt gondoljuk, hogy Magyarország is sokszínű, és ezt a sokszínűséget ér-velő vitával, nem a másik személyes támadásával fogjuk megoldani. (Dr. Rétvári Bence: Halljátok a túloldalon?)
A helyzet az, hogy az LMP szerint az előválasztás lényegi kérdése az, hogy a neoliberális elmúlt 12 évvel szemben nem lehet neoliberális választ adni.
(13.20)
Mi azt gondoljuk, hogy az állam lehet jó gazda, azt gondoljuk, hogy az újraelosztás egy jó dolog, és mi azt gondoljuk, hogy a társadalmi és a környezeti fenntarthatóság melletti jelölteket kellene az előválasztáson kiválasztani, ezért is támogatjuk, hogy Karácsony Gergely legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. (Németh Szilárd István: Vivát!)
Az a helyzet, ha 2022-ben kormányváltás lesz, akkor sajnos, tisztelt kormánypárti képviselőtársak, véget fog érni az a világ, amit Szijjártó miniszter úr úgy jellemzett, hogy önöknek fontosabbak a német autógyárak érdekei, mint a környezetvédelmi szabályozások. Ennek a világnak vége lesz, és a német autógyárak és a német tőke helyett a magyar választópolgárok érdekében fogjuk kormányozni az országot.
Nekem az az álláspontom, hogy a Fidesszel szemben a nyugati minta követése és az Európai Unió kritikátlan másolása nem helyes politika. Ki kell tudnunk azt mondani, hogy az Európai Unió vezetése és a Fidesz szövetségesek, és mi mind a kettőnek az ellenzéke vagyunk.
Az a helyzet, hogy úgy tűnik, a Fidesz visszatalált liberális gyökereihez az elmúlt időszakban, hiszen amit önök végrehajtottak itt ebben az Országgyűlésben, az az egyetemi szféra teljes privatizálása volt, egy olyan dolog, ami Bauer Tamásnak nagy lelki örömöt okozott volna valószínűleg; visszatértek oda, ahonnan indultak a Szabad Demokraták Szövetségének ifjúsági tagozataként. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Úgy van!)
Az a helyzet, hogy a koronavírus okozta gazdasági válságot önök nem arra használták, hogy segítettek volna azokon az embereken, akik önhibájukon kívül elvesztették az állásukat, vagy - ahogy Ausztriát laboratóriumnak nevezte a miniszterelnök - segítettek volna azoknak az önkormányzatoknak, amelyek mindent megtettek, hogy a helyi polgáraiknak szolgáltatást biztosítsanak. Ezzel szemben önök egyetlenegy dolgot tettek: megbüntették azokat, akik ellenzéki önkormányzati vezetést választottak. Tették ezt Szombathely esetén is úgy, hogy Zalaegerszegnek két körben több mint kétmilliárd forintot adtak, Szombathely pedig nulla forintot kapott önöktől. Látszik, hogy Szombathely nem számíthat az Orbán-kormányra, és Hende Csaba lobbitevékenysége ennyit ér - semmit!
Továbbá: a kormányváltás célja véleményünk szerint nem csupán az, hogy a Fidesz elveszítse a hatalmát, az a célja, hogy a közérdek újra megelőzze a magánérdeket; az a célja, hogy az a szociális dolgozó, aki a járványban mindent megtett azért, hogy a legelesettebbeket megvédje, megkapja az egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítését; hogy az a büntetés-végrehajtásban dolgozó tiszthelyettes, aki 13 éve az állami szektorban dolgozik, ne 182 ezer forintot kapjon; az, hogy egy kezdő pedagógus fizetése ne olyan legyen, hogy tulajdonképpen pedagógus-mesterszakon természettudományi tantárgyban nincsenek emberek jelenleg Magyarországon oktatás alatt. Ezek azok, amiért nekünk tennünk kell. Igenis, az ökopolitika része az, hogy azok az emberek, akik az állami szektorban dolgoznak, végre újra megbecsülést kapjanak; hogy önök befejezzék a háborújukat a közalkalmazotti szektorral szemben. Legutoljára ebben a kormányban valódi közalkalmazottibér-emelés akkor volt, amikor nem önök kormányoztak, és baloldali kormány volt, Medgyessy Péter alatt, és legközelebb akkor lesz, amikor nem önök kormányoznak, és mi jövünk.
Az a helyzet, hogy az állami szektorban dolgozó magyar honfitársaink érzik, hogy az ő bérük folyamatosan leszakad a versenyszféra béreihez képest. És a magyar emberek tudják, hogy nem tudnak színvonalas állami szolgáltatásokat elvárni addig, ameddig az állami szektorban dolgozók bérei nem nőnek.
Végezetül tehát: az előválasztás tétje az, hogy szociális szempontból és környezeti szempontból is zöldjelölteket válasszunk. Ilyenek vannak nálunk Pécsett, Érden vagy a belvárosban, és ilyet ajánlunk miniszterelnöknek is, Karácsony Gergelyt. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť