Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A kormány utóbbi tíz évének sok kudarcos területe van, de van egy kétségkívül kudarcos, amely a szakma majdnem konszenzuális álláspontja szerint nem igazán jött össze, ez pedig a lakhatási krízis, válság feloldása főleg a fiatalok életkezdése, életesélyei tekintetében.
A Fidesz kicsit több mint tíz éve alatt az ingatlanárak - talán megegyezhetünk abban - elszabadultak, az albérleti árak úgy lőttek ki, hogy a kormány ellenerőt ezzel szemben nem támasztott, eközben a saját minisztere nem tudja, hogy a CSOK mennyivel drágította az ingatlanárakat rendszerszinten. Ugyanakkor miniszteri fizetéssel tízmilliós nagyságrendű kedvezményt lehet a mostani rendszerben elérni, mondjuk, balatoni birtok építéséhez, ugyanakkor egy tipikus élethelyzetben lévő magyar fiatal jó esetben a kedvezményes bankhitelre számíthat akkor, ha a közvetítő bank ezt megítéli.
(Dr. Szűcs Lajost a jegyzői székben
dr. Vinnai Győző váltja fel.)
Bérlakásokat lényegében nem építettek az elmúlt tizenegy év során, asszisztáltak ugyanakkor több tízezer honfitársunk kilakoltatásához, most pedig az említett bérlakásokat úgy vernék dobra, hogy töredékáron, fillérekért, tömegesen kedvezve, mondjuk, a budai Várban lévő lakások tekintetében fideszes kegyenceknek is, lényegében a nemzeti vagyont csapolnák meg.
A kérdésünk tehát egyértelmű, miniszter úr, 60-70 ezer lakásról szólnak a híradások. Mennyivel szűkült az önök mérései szerint a bérlakásvagyon az elmúlt tizenegy évben? Most mennyit kívánnak nyomott áron fillérekért dobra verni ebből? Nyilván nem kérdezem meg, hogy a kegyencek kezébe mennyi kerül, mert erre úgysem fognak válaszolni. Illetve mennyivel kerül többe egy magyar fiatalnak a lakhatás a fizetéséhez képest, mint 2010-ben? Feltételezem, hogy egy ilyen módosítás előtt azért ezt felmérték.
Összességében pedig kiszámolták-e, hogy mekkora terhet jelent egy életkezdő fiatal pár vagy család számára a 27 százalékos élelmiszer-, illetve gyermeknevelési cikkeken lévő áfa, a lakáscélú előtakarékosság állami támogatásának megszüntetése, illetve az ingatlanárak és albérleti díjak olyan mértékű drágulása (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), amellyel ez a kormány nem kezdett semmit, amivel pedig kezdenie kellett volna valamit. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť