BANAI PÉTER BENŐ

Full text search

BANAI PÉTER BENŐ
BANAI PÉTER BENŐ pénzügyminisztériumi államtitkár: …azt említsem meg, hogy egy dologra utaltam, hogy számos olyan kérdés volt, amit Z. Kárpát Dániel képviselő úr megemlített, amire a válaszok benne vannak a dokumentumban. Mindössze annyit mondtam, hogy a kormány az államháztartási törvényben előírtak szerint, összhangban a korábbi évek gyakorlatával, a költségvetésitörvény-javaslathoz kiegészítő dokumentumokat is benyújtott az Országgyűlés részére, amelyekben számos kérdésben részletes választ lehet találni.
És, elnök úr, most már valóban a szakmai részekre reagálok. Harangozó Tamás képviselő úr úgy fogalmazott, hogy a költségvetés kapcsán tényekről érdemes beszélni. Tisztelettel tájékoztatom az Országgyűlést - a képviselő úr úgy fogalmazott, hogy bértámogatásra mindösszesen 70 milliárd forintot fordított a kormány -, ha csak a hatályos intézkedésekből idézhetek: ágazati bértámogatásra majdnem 30 ezer kérelem futott be, 179 ezer munkahely megvédése érdekében több mint 90 milliárd forint kifizetése valósult meg. Kutatás-fejlesztési bértámogatásnál 1300 kérelem futott be, 13 milliárd forint igényelt támogatással, amelyek folyósításra kerültek, kerülnek. Munkahelyteremtő bértámogatásra egy 20 milliárdos keret nyílt meg, közel 10 ezer kérelem, 4,5 milliárd forintos támogatással. Bérkiegészítés fut ezenkívül az egy éve nem dolgozók elhelyezkedése érdekében. A „Közfoglalkoztatásból versenyszférába” program keretében pluszkiegészítést biztosítunk. Ezek csak a most futó programok, ezek nominálisan érdemben magasabbak annál az összegnél, amit Harangozó képviselő úr említett.
De ami a lényeg, szerintem az az, hogy a kormányzat a gazdaságpolitikájában nem pusztán arra törekedett, hogy munkahelyeket megőrizzünk - ez egy fontos cél -, hanem arra is, hogy beruházásokkal a mostani válságot lehetőségként is éljük meg, éljünk a lehetőséggel, hogy a válságban egyes cégek működésének a visszaesésénél - világgazdasági szinten mondom - erősítsük a hazai cégek pozícióját. Épp ezért biztosítottunk beruházási támogatásokat számos cégnek.
Felhívom a figyelmet arra, hogy a legtöbb program normatív jellegű volt. Egyedül a Külügyminisztérium kezelésében több mint 400 milliárd forint került kifizetésre beruházási célra minden vállalkozás részére, aki pályázott, és biztosította azt, hogy megőrzi a munkahelyeket, és legalább még a támogatással egyenösszegű forrást beruházási célra hasznosít.
(Folytatás 199/2-ben!)
• 2018-2022. országgyűlési ciklus • Budapest, 2021. május 19. szerda • 199/2. szám
Országgyűlési Napló
Tehát azt gondolom, hogy amikor az elmúlt évek eredményeiről beszélünk, arról beszélünk, hogy szemben Bősz Anett képviselő asszony állításával, aki Surányi Györgyöt idézte, miszerint semmiféle felzárkózás nem volt, azért a tények mégiscsak azt mutatják, hogy ez a beruházásvezérelt és párhuzamosan a munkahelyek megtartására, munkahelyek teremtésére irányuló politika sikeres volt, és szemben azzal az állítással, amit képviselő asszony mondott, az európai uniós átlag 10 százalékos, 2010-2021 közötti növekedéséhez képest a magyar gazdaság 30 százalékkal bővült. Ha ez nem felzárkózás, akkor mi a felzárkózás?
Foglalkoztatási ráta: 2010-ben a magyar adat 54,9 százalék volt, az uniós átlag 66,3, 2020-ban a magyar adat majdnem 70 százalékos volt - egész pontosan 69,7 -, az Európai Unió 67,6 százalékos mértékéhez képest. Tehát jóval alacsonyabb volt a magyar foglalkoztatás 2010-ben, mint az európai uniós átlag, és ma érdemben magasabb a foglalkoztatási ráta, mint az európai uniós átlag.
Harangozó képviselő úr úgy fogalmazott, hogy az Európai Bizottságtól nem igényeltünk munkahelymegtartó támogatást - remélem, pontosan idézem képviselő urat. Tényszerűen hadd mondjam el, hogy igen, a magyar kormány igényelt. Tényszerűen hadd mondjam el, hogy decemberben kaptunk támogatást. Vajon mi történt volna, ha a kormány vár arra, hogy az Európai Bizottság majd munkahelymegőrzéshez forrásokat biztosít? (Dr. Harangozó Tamás közbeszól.) Hozzáteszem, az Európai Bizottság a beruházásokhoz kapcsolódó (Az elnök csenget.) támogatásokat nem fogadta el. Képviselő úr, ön azt állította, hogy nem igényeltük. Engedje meg, hogy tényszerűen elmondjam, hogy igényeltük. Sajnos azt kell mondjam, hogy… (Dr. Harangozó Tamás: Tényszerűen nem igényelték az ideit…)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť