BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ha megnézzük a jövő évi költségvetés tervezetét és azt a társadalompolitikát, amely emögött meghúzódik, és megpróbáljuk megkeresni, hogy mi a legnagyobb baj az országban, mi az, amit elsősorban kellene orvosolni, nos, akkor sajnos azt kell mondanom, leszögezhetjük, hogy a legnagyobb baj az ország kettészakadása, sőt súlyos kettészakadása.
Magyarországon van egy kiváltságos réteg, mondjuk, a legjobban élő 1 százalék. Ez a legjobban élő 1 százalék olyan dolgokat engedhet meg magának, amit más földi halandó Magyarországon még csak elképzelni sem tud, és csodálkozik, amikor a hírekben olvassa. Ez az 1 százalék megengedheti magának, hogy ha úri kedve úgy tartja, akkor magánrepülővel utazgasson kedvelt úti céljaihoz. Ez az 1 százalék megengedheti magának, ha úri kedve úgy tartja, akkor jachton tölthesse a szabadságát. Sőt, ha éppen az úri kedve úgy tartja, mint legutóbb éppen a Borkai-ügy vallomásaiból kiderült, akkor még a jachtra is magánrepülővel tudnak utazni. Ez az 1 százalék megengedheti magának azt a luxust is, hogy még a luxusingatlanokból is párosával vásároljon, ha éppen a család elhelyezése vagy az utak használata ezt indokolttá teszi, és nem akar, mondjuk, egy szolgalmi úton a szomszédjával osztozni, vagy frissen házasságra készülve úgy gondolja, hogy mégiscsak könnyebb a házasélet, ha biztos, ami biztos, két ingatlan is rendelkezésére áll a házaspárnak.
(16.10)
Ez az 1 százalék megengedheti magának, hogy annyi pénzt keressen, hogy új otthonába daruval kelljen beemelni a páncélszekrényt, olyan nagy és olyan súlyú. Megjegyzem, még üres ez a páncélszekrény. Mennyit nyomhat majd, amikor tele lesz értékekkel! Még elképzelni sem tudom. Igaz, ez az 1 százalék nem feltétlenül a piacról keresi meg ezt a pénzt. (Dr. Varga-Damm Andrea: Sőt, biztos nem.) Ez az 1 százalék bőségesen meg tudja csapolni az állami támogatásokat, és ennek az államitámogatás-rendszernek, az önök támogatási rendszerének köszönhetően dőzsölhet hónapról hónapra.
Ismert tény, hogy Magyarország leggazdagabb vállalkozója, Mészáros Lőrinc, nemrég csak Egerben kapott közel 3 milliárd forintot egyetlen szállodának a felújítására támogatásképpen, miközben egész Eger városa, bár sokkal több állami kompenzációt és támogatást remélt, mindössze 825 millió forintot kapott. Egész Eger városa nem ért meg annyit a kormánynak, mint Mészáros Lőrinc egyetlenegy szállodája, egyetlenegy szállodája. Egyébként, ha az összes szálloda támogatását, mármint Mészáros Lőrinc összes szállodájának a támogatását megnézzük, ez meghaladja még a 17 milliárd forintot is, és ez az 1 százalék ezért tud ilyen pimasz módon jól élni ebben az országban.
Ugyanakkor, ha megnézzük az érem másik oldalát, hogy hogyan élnek milliók ebben az országban, hát, úgy, hogy ilyenről ők nem is álmodhatnak, még ennél sokkal kevesebbről sem álmodhatnak. Ha megnézik akár csak a keresetek megoszlását Magyarországon, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy miközben az átlagkereset jól mutat, és évről évre a hivatalos statisztikákban örvendetesen emelkedik, ugyanakkor azt tapasztalhatjuk, hogy ha a mélyére nézünk ezeknek a mutatóknak, akkor kiderül, hogy bizony az átlagkereset, a hivatalosan kimutatott átlagkereset alatt él a dolgozóknak, a munkavállalóknak nagyjából a 80 százaléka, úgy, hogy egyébként ebben az átlagkereseti adatban még nincsenek is benne az 5 főnél kevesebbet foglalkoztató kisvállalkozók, és nyilván ezek a kisvállalkozások nem olyan béreket adnak, ami ezt az átlagot felfelé, inkább olyan bért adnak, ami ezt az átlagot még tovább lefelé húzza.
Ha megnézzük, hogy hogyan alakulnak a minimálbérek, hogyan alakulnak a nyugdíjak, akkor két fontos változtatást rögtön javasolni kell. Az egyik: önök évről évre elkövetik a hibát, hogy alacsonyabbra tervezik be a költségvetésben az inflációt, mint amekkora az lesz a valóságban. Most is ezt követik, ezt a példát, 3 százalékra állították be a jövő évi költségvetésben az infláció alakulását, ennek megfelelő nyugdíjemelést terveznek, miközben gyakorlatilag nincs olyan év, hogy nyugdíj-kompenzációban ne kelljen részesíteni a nyugdíjasokat. Éppen a minap is ez fog történni, 0,6 százalék - az 1 százalékot sem éri el -, 0,6 százalékos nyugdíj-kompenzációt fognak kapni a nyugdíjasok. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! 100 ezer forintos nyugdíj esetében ez 600 forint. 600 forint. Ebből legjobb esetben lehet venni egy üveg étolajat, egy üveget, feltéve persze, hogy jó helyen vásárol a nyugdíjas, és megelégszik a kevésbé drága minőséggel is. De még picivel több kompenzációból sem lehetne két üveg étolajat venni.
Önök egy olyan nyugdíj-kompenzációs rendszert alkalmaznak évről évre, amikor nevetségesen alacsony, havi egy étolajnyi mennyiséggel pótolják, akarják kárpótolni a nyugdíjasokat. Az ő esetükben mindenképpen be kell vezetni újra azt a nyugdíjindexálási módszert, ami nemcsak az inflációt, az ilyen alacsonyan tervezett inflációt, hanem a keresetek alakulását is figyelembe veszi, hogy a nyugdíjak lépést tudjanak tartani a keresetek növelésével, mármint az átlagkeresetek növelésével; beszéltem róla, hogy az elosztás miatt ez a többségre sajnos nem jellemző. És a másik, amit meg kell valósítani, az a minimálbér adómentessé tétele. Egész Európában Magyarországon terheli a legtöbb adó és járulék összességében a minimálbért. Ezt a tűrhetetlen gyakorlatot egészen egyszerűen meg kell szüntetni.
Tisztelt Ház! Beszéltem már Mészáros Lőrinc szállodáiról, most hadd beszéljek választókerületem gondjairól. Itt van például Kőbánya esete. Kőbányán nagyon sok dolog fejlesztésre szorul az önkormányzat erőfeszítései dacára, és sajnos azt kell mondanom önöknek, hogy az a módosítás, amit javaslok a költségvetésben, az lényegében megismétli a tavalyi módosító indítványaink egy részét, hiszen önök akkor ezt az indítványt elutasították.
Kőbánya és egész Dél-Pest egyik meghatározó kulturális centruma a Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Központ, népszerű leánykori nevén: a Pataky. Ez nem egyszerűen egy kulturális központ, ebben az épületben könyvtár, kiállítási helyiségek és színházterem is, színház is üzemel. Ez egy olyan épület, amelyből kevés van az országban, összesen három tudomásom szerint. A másik kettő Gödöllőn, illetve Vácon található, ugyanilyen épületekről beszélünk. Valamennyi elaggott épület és valamennyi, Kőbányán kívüli ilyen épület felújítása állami támogatással valósulhatott meg. Kőbánya ezekből eddig kimaradt, és ráadásul Kőbánya is azon kerületek közé tartozik, amelyeknek súlyos, milliárdos veszteséget kellett elszenvedjenek az önök önkormányzatokat sújtó politikája miatt. Ezért azt kérem, hogy legalább kompenzáció gyanánt adják vissza a pénz egy részét, járuljanak hozzá a Pataky felújításához. Kőbánya lakossága többet érdemel, mint egyetlen Mészáros Lőrinc-szálloda felújításának támogatása. Kérem, erre legyenek tekintettel!
Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Választókerületem két települést is tartalmaz, engedjék meg, hogy Kispest gondjairól beszéljek ezúttal. Kispest - Kőbányához hasonlóan - szintén egy olyan település, amely létszámát tekintve akár megyei jogú város is lehetne, olyan település, amelytől jelentős összegeket vont el most a kormány, és olyan település, amely bár benyújtotta az igényét, azt remélve, hogy a kompenzáció keretében valamilyen módon a fejlesztéseket támogatni fogják, nulla forint kompenzációban fog részesülni, ha ez a helyzet így marad. Ezért kénytelen vagyok olyan módosító indítványt is beterjeszteni, amit a kispesti képviselő-testület, illetve polgármester úr megajánlott a kormánynak, de azt elutasítván most a költségvetési törvény vitájában, illetve a szavazásokon lehet ezt orvosolni. Olyan listát fogok tehát most elmondani, ami szerepel azon az igénylistán, amit a kormányzat elutasított.
Első helyen, engedjék meg, hogy az egészségügyi intézet fejlesztését hozzam szóba. Ez az egészségügyi intézet - Kispesten nincs kórház - az elmúlt időszakban az önkormányzat erőfeszítéseinek köszönhetően számos eszközzel gazdagodott, számos fejlesztésen ment keresztül, azonban további fejlesztésre van szükség, hiszen a kispestiek nagy álma, hogy lehessen egynapos sebészeti ellátást is megvalósítani, ne kelljen máshova utazni ezért. Nos, ezt az egynapos sebészeti ellátást kellene megtámogatni egy fejlesztéssel. Ez potom, nagyjából 500 millió forintból megúszható, tehát töredéke annak, mint az egri Mészáros Lőrinc-féle szálloda. Kérem, a kispestiek érdekében, az ott élők érdekében tegyék lehetővé, hogy kapjon annyit az egészségügyi intézet fejlesztése, mint amennyi - egyébként a töredéke - egyetlen Mészáros Lőrinc-féle szállodának a felújítása.
A második, amit szóba szeretnék hozni Kispest vonatkozásában, az a kispesti piac. Ez egy nagyon régi piac, igaz, nagyon kedvelt piac, Dél-Pest egyik legkedveltebb piaca. Itt még normális áron lehet vásárolni és jó minőségű zöldségeket, húst, pékárut s a többi, nem sorolom fel, de borzasztó állapotban van. Ez is egy olyan terület, amelyről soha nem feledkeztem meg az elmúlt évek során, és több módosító indítványt is nyújtottam be a költségvetésitörvény-javaslatokhoz, hogy a kispesti piac felújítását kormányzati költségvetési pénzekből meg lehessen támogatni, és ez is rajta volt azon a listán, amit a kormányzathoz Kispest városa benyújtott.
(16.20)
Nos, erre mintegy 2 milliárd forint kellene, hogy a kispesti piacon méltó körülmények között lehessen vásárolni, és még ez az összeg is kevesebb, mint amit csak Egerben Mészáros Lőrinc kap egy szálloda felújítására.
És végül, de nem utolsósorban engedjék meg, hogy a kispesti uszoda felújításáért is önökhöz forduljak. Ez a kispesti uszoda 33 éves, nem csak a kispestiek örömére valamikor 33 évvel ezelőtt, részben lakossági felajánlásokból épült meg. Azóta persze természetesen számos fejlesztésen keresztülment a kispesti önkormányzat jóvoltából, de további fejlesztésre szorul.
33 év után ez az uszoda megérdemelné a központi költségvetési támogatást. Még ennek a felújítási összege sem érné el egyébként az egymilliárd forintot. Még ez is jóval kevesebb, még egyszer mondom, mint egyetlen szállodája Mészáros Lőrincnek. Tegyék lehetővé ezt a felújítást, kérem! Oké, ott van már a páncélszekrény a nemsokára beköltözhető gyönyörű, új luxuslakásban. Picivel kevesebb pénz lesz a páncélszekrényben, el fogja viselni a leggazdagabb magyar. Ne büntessék a városokat azzal, hogy még annyira sem becsülik őket, mint a leggazdagabb magyar szállodáit!
Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Összegezve, bármerre járunk az országban… - az előttem felszólaló fideszes képviselő asszony mondta: „ha meglátogatjuk a választókerületeinket”. Nekem nem kell meglátogatni, hiszen a választókerületemben, Kispesten élek, és pontosan látom, hogy melyek azok az elmaradó fejlesztések, amik szemben az önök hurráoptimista jelentéseivel bizony a helyieket, az ott élőket sújtják.
Azt kérem önöktől, hogy a globális célkitűzéseken túl, mint a minimálbér adómentessé tétele, mint a korrekt nyugdíjszámítási módszer bevezetése a mostani helyett, a településeket is segítsék annyival, hogy a mostani kormányzati elvonások után legalább a fejlesztési pénzek legfontosabb részét adják vissza ezeknek az önkormányzatoknak. Köszönöm szépen, elnök úr a türelmet és a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť