GYÖRGY LÁSZLÓ

Full text search

GYÖRGY LÁSZLÓ
GYÖRGY LÁSZLÓ innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Képviselő Urak! Államtitkár Urak! Tisztelettel és szeretettel köszöntöm önöket. Csak nagyon röviden szeretnék néhány gondolatot hozzáfűzni ahhoz, ami az előbb elhangzott, amik az előbb elhangzottak.
Azért jelentős különbségek vannak a 2008 utáni és a 2020-as válságkezelés és a gazdaságvédelem között. 2008 után a 13. havi nyugdíjat elvették, a baloldali kormány elvette; most a gazdaságvédelem jegyében a mostani kormány a 13. havi nyugdíjat visszaadja.
A másik, hogy a 2008 utáni válságkezelés részeként a magyar foglalkoztatási ráta az Európai Unióban az utolsó helyre esett vissza, a munkanélküliségi ráta 12 százalékra emelkedett. Most a negyedik legjobb munkanélküliségi ráta a magyar az egész Európai Unióban (Arató Gergely közbeszól.), és 4 százalék alatt van a munkanélküliségi ráta. Ezek az Eurostat adatai (Arató Gergely közbeszól.), tehát őket kell számonkérni azért, hogyha valaki ezt nem tartja megfelelően hitelesnek.
A harmadik, hogy azt az ígéretet, amit a miniszterelnök úr tett, a kormány teljesítette, miszerint több munkahelyet hozunk létre, mint amennyit a vírus elpusztít. A Központi Statisztikai Hivatal az Európai Unió által elfogadott statisztikája alapján a vállalkozók által teremtett munkahelyeken 16 500-zal többen dolgoznak már márciusban, 2021 márciusában, mint a válság előtt, amikor a legmagasabb volt a foglalkoztatás.
A közfoglalkoztatásban is lehetőséget biztosítottunk arra, hogy 100 ezer helyett 200 ezren vegyenek részt. Ennek ellenére a magyarok úgy döntöttek, hogy ezzel a lehetőséggel nem élnek. Büszkék vagyunk arra, hogy a vállalkozókat tudtuk abban segíteni, hogy munkahelyeket hozzanak létre az elsődleges munkaerőpiacon.
A magyar munkaerőpiac nem került válságba, hanem átalakult. A válság után 33 ezer fővel többen dolgoznak a nagyobb hozzáadott értéket és így magasabb béreket biztosítani képes információtechnológiai szektorban. Ezt támasztják alá az Európai Unió statisztikái alapján készülő, a Központi Statisztikai Hivatal által készített statisztikák is, amelyek azt mondják, hogy a bértömeg is, tehát a teljes bértömeg, amit a munkavállalók keresnek, 8 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben.
És akkor még egy elemzés, ez egyébként a portfolio.hu-n is elérhető. A Bisnode elemzése szerint 2020-ban a végelszámolással és csőddel megszűnő vállalkozások száma 50 százalékkal kevesebb volt, mint 2019-ben. Tehát azok a gazdaságvédelmi intézkedések, amelyekkel a vállalkozásokat olcsó, nullaszázalékos kamatozású hitellel megsegítettük, azok az intézkedések, amelyek a befektetéskontroll-törvény keretében megakadályozták azt, hogy külföldiek vásároljanak értékes magyar vállalkozásokat, célra vezettek, és ezek a vállalkozások életben tudtak maradni.
Még egy gondolatot engedjenek meg. Skóciában az év végéig valóban 80 százalékot kaptak az ottani munkavállalók úgy, hogy nem dolgoztak. Van egy globális cég, amely Skóciában is foglalkoztat és Magyarországon is foglalkoztat. Skóciában ezek után megszüntette a munkahelyek 30 százalékát; Magyarországon megtartotta a munkavállalóit, mert a gazdaságvédelmi akcióterv eredményes volt, mert a magyar gazdaság versenyképes. Most arra készül, hogy ebben az évben 20 százalékkal bővítse az itteni foglalkoztatását, és az elkövetkezendő két évben pedig megduplázza az árbevételeit és a magyarországi hozzáadott értékét. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť