DR. SESZTÁK MIKLÓS

Full text search

DR. SESZTÁK MIKLÓS
DR. SESZTÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! A koronavírus legyőzésében a hét végén újabb mérföldkőhöz érkezett Magyarország: elértük az ötmillió első beoltottat, ami azt jelenti, hogy Magyarország lakosságának több mint a fele megkapta már az első oltást. Így a fokozatos nyitás jegyében lehetőség van további korlátozások feloldására.
A nyitás mellett alapvető prioritás a gazdaság újraindítása. A koronavírus-válságot megelőző időszak adatai alapján a magyar volt az egyik legdinamikusabban növekvő gazdaság egész Európában. A kormányzati intézkedéseknek és a koronavírus-járvány utáni gazdasági visszarendeződésnek köszönhetően, a 2020-as megtorpanást követően a magyar gazdaság teljesítménye 2021-ben 4,3 százalékkal, 2022-ben pedig 5,2 százalékkal bővülhet.
Az elmúlt héten látott napvilágot, hogy 2021 első negyedévében a magyar gazdasági teljesítmény szezonálisan és naptárhatással igazítva 1,9 százalékkal haladta meg az előző negyedévit, amely a konszenzuson alapuló várakozásokat is messze meghaladta.
A Fidesz-KDNP-kormányzat koronavírus-járványt követő legfontosabb feladata, hogy újraindítsa a gazdaságot. A magyar családok és vállalkozások támogatása, munkahelyteremtő beruházások megvalósítása, az egészségügyi és felsőoktatási infrastruktúra széles körű fejlesztése mind hozzájárul ahhoz, hogy olyan lendületet adjunk a magyar gazdaságnak, amellyel 2030-ra Magyarország az Európai Unió legjobb országai közé emelkedhet.
Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány által benyújtott 2022. évi költségvetés az ország újraindításának költségvetése. A koronavírus-járvány okozta kihívások esélyt adnak arra, hogy Magyarország a járvány utáni új világgazdasági korszak nyertes országai közé tartozzon. Ennek jegyében indult el a gazdasági újraindítási akcióterv, a modern Magyarország történetének legnagyobb gazdasági programja. A program keretében a költségvetés a gazdaság újraindítását célzó kiemelt programokra, fejlesztésekre, beruházásokra, továbbá a foglalkoztatás elősegítésével kapcsolatos intézkedésekre 2022-ben több mint 7300 milliárd forintot meghaladó forrást biztosít.
A vállalkozások és a dolgozó emberek 2022-ben is számíthatnak a kormány támogatására. Adóemelések és megszorítások helyett a munkát terhelő adók csökkentését és a beruházási programok folytatását valósítjuk meg. A munkahelyek megőrzése és növelése, valamint a beruházások támogatása továbbra is kiemelt fontosságú a kormány számára, ezért uniós szinten is rekordösszegű állami beruházások valósulnak meg, ami elérheti a GDP 6,5 százalékát.
A részletek iránt érdeklődve kérdezem államtitkár urat (Az elnök csenget.), hogyan segíti a gazdaság újraindítását a 2022. évi költségvetés, és milyenek a költségvetés kormányzati prioritásai.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť