TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány által benyújtott 2022. évi költségvetés Magyarország újraindításának a költségvetése. A koronavírus-járvány gazdasági kihívásaira hazánk sikeres választ adott, amikor elindítottuk minden idők egyik legszélesebb körű gazdaságvédelmi programját. Mindemellett a koronavírus-járvány okozta kihívások esélyt is adnak arra, hogy hazánk a járvány utáni új világgazdasági korszak nyertes országai közé tartozzon. Ennek jegyében indítottuk el a gazdaság-újraindítási akciótervet.
Az akcióterv 2022-ben a jövő évi GDP 13 százalékát, összesen 7308 milliárd forintot garantál, ami nemcsak munkahelyeket teremt a magyar emberek számára, hanem segítségével Magyarország ismét az európai összehasonlításban is kiemelkedő növekedési pályára állhat.
Most néhány számot szeretnék mondani a 2022. évi költségvetésből. 3883 milliárd forint nemzeti forrást tartalmaz a költségvetés. Ebből: 610 milliárd a családok támogatására, otthonteremtésre, nyugdíjasok védelmére; 430 milliárd forint új munkahelyek létrejöttének elősegítésére, a foglalkoztatás támogatására; közel 460 milliárd az egészségügyi béremelésre; szintén 460 milliárd forint infrastrukturális fejlesztésekre; 870 milliárd forint beruházások előkészítésére és megvalósítására; 91 milliárd forint a turizmus fejlesztésére; több mint 77 milliárd forint az agrárium fejlesztésére.
Az akcióterv második kerete több mint 3000 milliárd forintos európai uniós forrás, ami a gazdaság újraindítását, a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítését szolgálja.
Végül harmadik keretként a különböző adó- és járulékcsökkentéseket és azok elemeit tartalmazza az akcióterv. A meglévő, tovább élő kedvezmények révén több mint 420 milliárd forintot hagy a kormány a családoknál és a vállalkozásoknál. A vállalkozások és a dolgozó emberek továbbra is számíthatnak a kormány támogatására. Adóemelések és megszorítások helyett a munkát terhelő adók csökkentését, a beruházási programok folytatását valósítjuk meg.
2022-ben további 2 százalékkal csökken a munkát terhelő adók mértéke, a 25 év alatti fiatalok pedig január 1-jétől mentesülnek az szja megfizetése alól. E két intézkedésnek köszönhetően több mint 250 milliárd forint marad a családoknál, a vállalkozóknál, ezzel is segítve a gazdaság mielőbbi újraindítását.
Egy nemzet jövőjét a családok és a gyermekek jelentik, ezért a családvédelmi intézkedéseken túlmenően további intézkedések segítik a gyermekes és gyermeket vállaló családok támogatását. Az otthonteremtési program keretében 2022-ben is áfa- és illetékmentességgel segítjük az új otthonba költöző családokat, ami jövőre 170 milliárd forint megtakarítást jelent. De megkezdődik és folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése is.
Tisztelt Ház! Tisztelt Országgyűlés! Három alapvető kormányzati prioritást kíván egyszerre megjeleníteni a gazdaság-újraindítási akcióterv. Középpontba állítjuk a gazdaság újraindítását, a járvány elleni küzdelem során e rendkívüli helyzetben is megőrizzük (Az elnök csenget.) azokat az értékeket, amelyeket eddig is képviseltünk, mindeközben a stabil gazdasági növekedési pálya megcélzása mellett a javaslat prioritásként kezeli a pénzügyi stabilitás és a felelős költségvetési gazdálkodás fenntartását is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť