ANDER BALÁZS

Full text search

ANDER BALÁZS
ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Néhány perccel ezelőtt Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő úr a saját körzetéről beszélt, mint egy olyan körzetről, ahol lassanként most már az enjoy-életérzés lesz majd úrrá az odalátogató embereken, illetve az ott élő embereken. Bárcsak el tudnám mondani azt, hogy ez az életérzés igaz belső- és Dél-Somogyban is! Sajnos, ez nincs így. Úgy érzi magát a környék, mint amit magára hagytak, és nem véletlenül az a felszólalásom címe, hogy Dél-Somogy is élni akar.
Néhány olyan témát hoztam ide, ami igenis segíthetne a vidéki megmaradásban, segíthetne abban, hogy ez a jobb sorsra érdemes régió is felkerüljön a térképre; és nemcsak a turisztikai desztinációs térképekre, mint ahogy itt előbb elhangzott, hanem a mindenkori kormányzatnak a térképére is, mert bizony újra és újra ki kell mondani: módszeresen leradírozták ezt a vidéket Magyarország térképéről, legalábbis az ott élő emberek számára ez egy mindennapos és mellbevágó érzés.
Tíz olyan pontot hoztam ide, ami egyébként költségvetési módosító indítványban is szerepel, és összességében 29 milliárd forintos pluszkiadást jelentene a jövő évi költségvetés számára, és célzottan Belső- és Dél-Somogyot érintené. Nyilvánvaló módon ilyenkor elő szokott jönni kormánypárti oldalról, hogy honnan szereznénk ezekhez forrásokat, miből vennénk el. Például, a kormányzati kommunikáció üres propagandaszólamait simán meg lehetne kurtítani, és az odacélzott forrásokat az ilyen, sokkal nemesebb célokra lehetne előirányozni. Vagy nyugodtan mondhatjuk azt, hogy a Budapest-Belgrád vasút hatástanulmánnyal alá nem támasztott, kínai garanciát nem tartalmazó - merthogy ez az ezermilliárdos projekt zömmel kínai hitelből fog megvalósulni - és az átláthatóságot is nélkülöző projektjéből lehetne az ilyen leszakadt és halmozottan hátrányos helyzetűvé nyomorított térségeknek pluszerőforrásokat szerezni, előteremteni.
29 milliárd forintról szól a történet. Nagyatádon és Barcson is szükség lenne bérlakások építésére. Gyökeresen más koncepcióban gondolkodunk, mint ahogy azt a fideszes padsorokban elképzelték, önkormányzati bérlakások ügyében. Hogyha a gazdag Bécs lakásállományának egynegyede önkormányzati bérlakás, akkor az, amit most terveznek a lakások eladásával, elkótyavetyélésével, szerintünk több mint bűn.
700-700 millió forintból a 10-10 ezres Nagyatádon és Barcson is komoly előrelépést lehetne tenni ezen a területen. 115 éves idén Nagyatád fürdője, az a csodálatos gyógyfürdő, ami várja az állami fejlesztési forrásokat. Évek óta ott van a magyar turizmusügynökség asztalán egyébként az a pontos és alaposan kidolgozott terv, most már csak a források hiányoznának. Egyébként meglennének, mondjuk, a rendkívüli kormányzati intézkedésektől el lehetne vonni, és támogatni lehetne ott a dél-somogyi megmaradást ilyen formában is.
Vagy éppen a város idősotthona is megérdemelné azt, hogy komolyabb kormányzati odafigyelés irányuljon rá, illetve a kormány a nagyatádi kórházat is most már felemelhetné és odarakhatná arra a térképre, ahova bizony pluszforrásokat összpontosítanak, mert ráférne a renoválás. Teljesen nonszensz és elfogadhatatlan, hogy mondjuk, a baptisták gyűjtenek azért, hogy ott renoválásra kerülhessen sor, mondjuk, a labor kapcsán.
(18.30)
De ugyanez igaz Barcsra, ott is a bérlakásokat bővíteni kellene. És igenis, azt is ki kell mondani: 2 milliárd forintot vont el a barcsi, illetve a környékben élő emberektől a magyar állam azzal, hogy a természetvédelmi oltalom alatt álló, de kárpótlásba nem vont területeket tulajdonképpen egy padláslesöpréssel, egyfajta modern bolsevik-mensevik szemlélettel elvette még a kárpótlás jogát is az egykori termelőszövetkezeti tagoktól, holott van Dél-Somogyban olyan külföldről betelepedett nagybirtokos, akinek hektáronként a magyar állam 2,5 millió forintot tudott fizetni az ő földjeikért. Mi van a barcsi emberekkel, mi van a Barcs környéki emberekkel? Miért semmizik őket ki?
És ott van a csodálatos természeti értékű drávai szabadstrand, amit fejleszteni kellene, de forrás nélkül az nem fog működni. Amit Becsó képviselőtársam a Fidesz részéről fölvázolt, ilyen források kellenének Dél-Somogy számára is.
És még valami: az utak. Aprófalvas területről van szó, 77 település alkotja azt a választókerületet, ahonnan én érkeztem. Nem kell csodálkozni azon, hogy befektetés és normális munkahely ott nem fog megjelenni, ha olyan az infrastruktúra, amilyen. Évek óta vagy évtizedek óta lesöprik ezt a kérdést az asztalról. Azt kérem tisztelt kormánypárti képviselőtársaimtól, figyeljenek oda (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és egy nagyon-nagyon picit Dél-Somogyra is koncentráljanak. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť