SEBIÁN-PETROVSZKI LÁSZLÓ

Full text search

SEBIÁN-PETROVSZKI LÁSZLÓ
SEBIÁN-PETROVSZKI LÁSZLÓ (DK): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! A vérplazmabizniszről fogom ismét kérdezni a kormány álláspontját. Tudja, ez az a sztori, hogy a Magyar Országos Vérellátó Szolgálat a magyar emberektől levett vérplazmát, annak egy részét értékesíti. Pénzért eladja mindenféle cégeknek, és most már megalapozottan mondhatjuk azt, hogy ebből a magyar államnak kára keletkezik, ugyanis ezt az értékesítést úgy végzi, hogy alacsonyabb áron adja el, mint a piacon egyébként lehetséges ár lenne.
Onnan tudjuk ezt, és azért merem ezt kijelenteni kijelentő módban, mert noha kértük előzetesen, szépen kértük a Vérellátó Szolgálatot, hogy adja ki ezeket a szerződéseket a cégekkel, nem tették. Perre mentünk, kipereltük ezeket a DK nevében, és mutatom önnek, itt van előttem a szerződés is és a módosítása is (Felmutatja.) 2017-19-ből, ezért megalapozottan mondhatjuk azt, hogy ezek kárt okoznak a magyar államnak. Ezek körülbelül évente nagyságrendileg… - és hogyha a teljes, mintegy 85 tonna, 85 ezer kilogramm vérplazmát eladja a magyar állam, akkor körülbelül évente egymilliárd forint kárt okoz a magyar államnak; nyilván valakinek meg haszna keletkezik rajta.
Tudom, hogy államtitkár úr körülbelül azokat a tévedéseket fogja sorolni, amiket pár nappal ezelőtt a szolgálat a közleményében is mondott, rögtön előre elmondom önnek: nem igaz, hogy ezek a szerződések kint voltak a szolgálat honlapján, ezért kellett kiperelni. Olyannyira nem igaz, hogy maga a szolgálat a perben azzal védekezett, hogy azért nem adja ki, mert üzleti titkot sért; érti, a magyar állam képviselője egy cégnek az üzleti titkát félti.
De nem igaz az sem, hogy verseny nélküli állapotot megszüntetnek versenyállapotra, ugyanis a bizonyos hölgy által aláírt szerződésmódosítás, mielőtt lejárt volna a 2017-es szerződés, mindenféle versenyeztetés nélkül újabb három évre ezeknek a cégeknek adta oda ugyanezt a tevékenységet, ugyanilyen előnytelen módon.
Végül az, hogy bonyolult az ár megítélése - mondja a szolgálat -, igen, de ettől még (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) egzakt módon látható-hallható. Kérdésem: meddig marad még a Vérellátó Szolgálat vezetője Bayer Zsolt felesége? Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť