DR. GYÜRE CSABA

Full text search

DR. GYÜRE CSABA
DR. GYÜRE CSABA (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Sajnos gyakran tapasztaljuk azt, hogy Magyarország sok negatív megítélésű statisztikában éllovas az Európai Unióban. Ilyen például a korrupció tárgyköre, de ilyen a halálos kimenetelű vasúti szerencsétlenségek száma is. Mindkettőben vezetjük az uniós statisztikát, és erre nem lehetünk büszkék.
Hazánkban 2019-ben 1 millió lakosra számítva csaknem 9 ember, pontosan 8,9 vesztette életét vonatbaleset következtében. Ezzel szemben az uniós átlag 1,8 fő volt ugyanebben az évben. Tehát a miénk épp ötszöröse az uniós átlagnak. Míg országunkban tehát 8,9 fő halt meg vonatbaleset következtében, addig az Unióban második Lettországban 6,8 fő, a harmadik Szlovákiában 5,7 fő, Németországban viszont már csak 1,6, Franciaországban 0,7, Spanyolországban 0,3 fő halt meg 1 millió főre vetítve, Luxemburgban pedig egyáltalán nem volt halálos vonatbaleset. Míg az EU-ban folyamatosan csökken a halálos vonatbalesetek száma, tíz év alatt egyharmadával csökkent, addig Magyarországon sajnos nem tapasztalható ez a tendencia. Ugyanezen időszak alatt enyhe hullámzással stagnálás volt megfigyelhető.
A halálos balesetek szinte 60 százaléka akkor következik be, amikor valaki illetéktelenül lép a sínekre, illetve tartózkodik ott, további egyharmad pedig az út és vasúti szintbeli kereszteződésben. Ilyen történt például a megyénkben, Szabolcs-Szatmár-Beregben két hete, ahol egy traktor hajtott Újfehértónál a sínekre. A halálos vonatbalesetek alig 2 százaléka következik be a vonaton utazók esetében, és ki kell hangsúlyoznom, hogy ezekben a statisztikai számokban az öngyilkosok száma nem szerepel.
Kérdezem tehát tisztelt államtitkár urat, hogy mit kívánnak tenni a halálos vonatbalesetek számának csökkentése érdekében. Van-e a kormánynak terve az ilyen jellegű balesetek megelőzésére? Várom megtisztelő érdemi válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť