DR. ORBÁN BALÁZS,

Full text search

DR. ORBÁN BALÁZS,
DR. ORBÁN BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Arról tudom tájékoztatni a képviselő urat, hogy az információi nem helytállóak. Az egyetemek saját maguk megfogalmazták saját fejlesztési igényeiket, ezeket a kormány rendelkezésére bocsátották. Ez nagyjából megfelel annak az összegnek, amit ön is említett a felszólalásában, és arról tudom tájékoztatni, hogy ezekhez a fejlesztési forrásokhoz hozzá fognak jutni az egyetemek, vagy magyar költségvetési forrásból, vagy a következő időszak uniós költségvetési forrásából - leginkább a GINOP terhére -, vagy pedig az úgynevezett, RRF, a Helyreállítási Alap terhére.
E tekintetben azt a megoldást fogjuk választani, ami Magyarország és a magyar költségvetés szempontjából a legfontosabb, az egyetemek számára pedig szerintünk az a fontos, hogy ezek a források minél előbb megérkezzenek. Ezt a két célt egyidejűleg tudjuk teljesíteni.
Az RRF tekintetében egyébként nyilvános, hogy a kormánynak mi a prioritási listája, mire szeretné költeni ezeket a forrásokat: demográfia, köznevelés, ott van benne az egyetemek megújítása, felzárkózó települések, a zöldátállás, a digitális fejlesztés, az egészségügy, és az ön által említett, például közbeszerzésre vonatkozó tételek is ott vannak úgynevezett horizontális feltételeknek való megfelelésként csomagolva.
Nemrég kérdezte ön, hogy bér- és járulékelemeket miért nem számolunk el az RRF terhére. Szeretném jelezni önnek, hogy mi szeretnénk elszámolni, tehát hogyha van önnek és pártjának lobbiereje, akkor vesse be Brüsszelben. Például orvosbéremelések elszámolásával kapcsolatban próbálkozunk, de jelen pillanatban Brüsszel irányából ellenállással találkozunk. Tehát ez például olyan pont lehet, ahol nem az egyet nem értésünket kell kedélyesen rögzíteni, hanem akár közösen tudnánk dolgozni a magyar emberek boldogulásáért.
Egyébként pedig az egész terv végrehajtásának sikeréhez szeretném kérni az önök közreműködését. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
(12.30)
Azért eddig azt láttuk, hogy leginkább politikai típusú gáncsoskodásokkal találkozunk az önök oldaláról. Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť