DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT

Full text search

DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT
DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Miniszterelnök úr, egy olyan kérdésről kérdezném, amely mondhatjuk, hogy szakmai, de egyrészt kimerítettem minden szakpolitikai fórumot, másrészt egy sok ezermilliárdos beruházásról van szó, ezért ön az első számú felelős.
A Paks II. beruházásról van szó. Immár papír van róla, hogy az oroszok miatt ez a beruházás minimum öt évet késik, és arról is van papír, hogy ez a projekt ezer sebből vérzik gyakorlatilag. Egészen megdöbbentő ez a helyzet, miniszterelnök úr, hogy új atomerőművi blokkok engedélyezése közben lemond az engedélyező hatóság főigazgatója, az első számú vezetője. Ez egészen megdöbbentő. De az még ennél is megdöbbentőbb, miniszterelnök úr, hogy eddig 500 problémát találtak az orosz tervdokumentációban, a Paks II., az új atomerőművi blokkok tervdokumentációjában.
Miniszterelnök úr, olyan alapvető kérdésekre nincs válasz, mint a hűtés kérdése a Duna vizével összefüggésben. De szintén nem tudtak az önök szakemberei, a kormány, illetve az OAH megnyugtató választ adni arra a kérdésre, amelyet több szakember felvetett, hogy bizony egy törésvonal miatt a telephely esetében felmerült a földrengésbiztonság kérdése. De szintén a kormánya évek óta nem tud egy világos választ adni arra, hogy mennyibe fog kerülni az atomerőművek leszerelése, a hulladékok elhelyezése, és ezt miért nem veszik figyelembe, amikor ezt a gigantikus projektet megtervezik.
Miniszterelnök úr, önök folyamatosan az energiafüggetlenségről, illetve nemzeti szuverenitásról beszélnek, de a másik oldalról az emberek megkérdezése nélkül egy gigantikus orosz projekttel több generációt adósítottak el rendkívül kedvezőtlen feltételekkel. Most, miután az oroszok miatt több évet késik ez a projekt, most sem tudtak olyan feltételeket kitárgyalni, amelyek legalább egy kicsit kedvezőbbé tették volna a hitelfelvételeket. Egyébként az orosz függést erősíti az is, hogy a technológia és a fűtőelemek tekintetében is kiszolgáltatottak leszünk Oroszország felé.
Miniszterelnök úr, nem érzik, hogy eljött az a pillanat, hogy annyi sok és olyan súlyos probléma van a Paks II. projekt kapcsán, és olyan brutálisan drága ez a projekt, hogy ideje lenne kimondani, hogy ezt le kell állítani? Nem érzik úgy, hogy ahelyett, hogy azt csinálják, amire most készülnek, hogy politikai irányítás alá helyezik az Országos Atomenergia Hivatalt, ideje lenne megkérdezni az embereket, amit önök az elmúlt években elmulasztottak megtenni? Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokból.)
(Dr. Steinmetz Ádámot a jegyzői székben
Szabó Sándor váltja fel.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť