DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT

Full text search

DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT
DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Relatíve hosszan lefolytattuk az általános vitáját ennek a törvényjavaslatnak. Ugyanakkor számomra megdöbbentő fejlemény volt az, ami múlt héten a Törvényalkotási bizottság ülésén történt. Egy olyan súlyú és olyan jellegű módosító javaslatot hoztak be és fogadott el a Törvényalkotási bizottság, amelyet meggyőződésem szerint nem lehetett volna. Egy olyan alapvető változást indít el a magyar közműszektorban, amit minimum nyíltan kellett volna a szakmával egyeztetve, és a törvényjavaslat általános vitájában a beterjesztéskor kellett volna ezt a szándékot jelezni.
Miről is beszélek? A Törvényalkotási bizottságban volt egy olyan módosító javaslat, amely arról szól, hogy az önkormányzat a víziközművagyont és a víziközműcégeket, nyilván az önkormányzati tulajdonban lévő víziközművagyont és víziközműcégeket térítésmentesen átadhatja az államnak, és ilyen módon átadja az azzal kapcsolatos bevételeket és gyakorlatilag az ellátási felelősséget is. Ez egészen elképesztő jelenség.
Nagyon régóta foglalkozom én itt az Országgyűlésben, de már azt megelőzően szakpolitikusként is a víziközmű-ágazat helyzetével. Az teljesen világos, hogy az önkormányzatokat érintő megszorítások, elvonások nem az önkormányzatokat érintik, hanem az ott élő embereket, hiszen az önkormányzatok felelősek a legfontosabb közszolgáltatások biztosításáért, és ha nincs megfelelő forrásuk, akkor ezeket a közszolgáltatásokat az önkormányzatok nyilván nem tudják ellátni megfelelő minőségben.
De hasonlóképpen megfogalmaztam én ezt már nagyon-nagyon sokszor kritikában, hogy bizonyos nagyon súlyos rendszerproblémákkal az önök kormánya egyszerűen nem tudott, nem akart vagy nem volt hajlandó mit kezdeni. Az ilyen egyik súlyos rendszerprobléma a magyar víziközműszektor helyzete. Mondhatjuk, hogy egészen döbbenetes helyzetben van az ágazat, az összeomlás szélén. Valóban nem volt egyszerű az örökség 2010-ben, de elmondhatjuk, hogy azóta önök olyan intézkedések sorozatát hozták, amelyek súlyos mértékben rontottak a helyzeten. Néhány konkrét számmal is alátámasztom ezt a helyzetet: 2011 óta duplájára nőtt a meghibásodások száma, körülbelül 30 százalék a hálózati veszteség, tehát a megtermelt ivóvíz 30 százaléka egyszerűen elfolyik a rossz csövek miatt. S a különböző becslések 1500-3000 milliárd forint közé teszik a hiányzó forrásokat 15 éves távlatban, tehát középtávon.
Évek óta beszélünk arról, hogy meg kell támogatni ezt az ágazatot óriási mértékben, s már a miniszterelnök úr is elismerte, hogy ezermilliárdos nagyságrendben. Az elmúlt években ahhoz képest, hogy éves szinten körülbelül 200 milliárdot kellett volna a költségvetésbe betervezni a víziközműcégek támogatására karbantartási és pótlási munkákhoz, ehhez képest önök évről évre körülbelül 1,5 milliárdos kerettel számoltak. A múlt év nyarán először hallottam a miniszterelnök úrtól, hogy elismerte ezt a problémát, azt, hogy óriási probléma és óriási kihívás a legfontosabb közszolgáltatás, az egészséges ivóvíz biztosítása, valamint a szennyvízelvezetés és a vízbázisvédelem biztosítása, és ehhez ezermilliárdos forrásbevonásra van szükség.
A miniszterelnök úr akkor azt ígérte, hogy erre majd az európai uniós forrásokból nyílik lehetőség, ehhez képest nem látjuk, hogy ez megvalósulna, nem látjuk, hogy az európai uniós helyreállítási alapból és más forrásból érkezne akárcsak két nagyságrenddel kevesebb összeg. Ha a másik oldalon megnézzük a jövő évi költségvetést, ott sem látjuk visszatükröződni ezeket a problémákat. Tehát konkrétan az a helyzet áll elő, hogy önök évről évre gyakorlatilag kiszipolyozták az önkormányzatokat, kivéreztették a közműcégeket és nem adták meg a támogatást. Jellemzően az állami cégeknek valamekkora mentőövet adtak, de az önkormányzati cégeknek nem. Így aztán borzalmasan nehéz lett az önkormányzatoknak a fenntartás, gyakorlatilag belezsarolták őket egy olyan helyzetbe, hogy kényszerüljenek átadni az önkormányzati víziközműcégeket az államnak. Ez egészen elfogadhatatlan.
(15.50)
Abban tökéletesen egyetértünk, és ezt már nagyon sok vitánál elmondtam, hogy az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb infrastruktúrának, a vízi közműveknek mindig is közösségi tulajdonban kell lenni, tehát állami és önkormányzati tulajdonban. Ugyanakkor meggyőződésünk, és ezt én tapasztalatból is tudom mondani, nyolc évig voltam önkormányzati képviselő, hogy rendkívül fontos, hogy az önkormányzatok, a helyi közösségek kezében tudjanak lenni a vízi közművek, hiszen egy önkormányzati fenntartásban és tulajdonban lévő cég tudja felelősen megtervezni és elvégezni a szükséges karbantartási munkákat. Tehát nem lehet a helyi közösségektől elvenni ezeket a vízműveket.
Az ön minisztere, illetve Schanda Tamás miniszterhelyettes úr nagyon-nagyon régóta olyasmi válaszokat küld, hogy készül majd valamiféle kormányzati stratégia, egy ideje átváltott arra, hogy elkészült a stratégia, csak senki se látta. Senki se látta ezt a víziközmű-ágazat megmentésére elkészített stratégiát. Ami ennél, mondhatjuk, hogy még sokkal nagyobb baj, hogy senki nem látja a forrásokat, tisztelt államtitkár úr, hogy honnét lehet működtetni, megmenteni, ismét talán a legfontosabb közszolgáltatást. Tehát a Fudan Egyetemre van 550 milliárd, a Budapest-Belgrád vasútvonalra 1000 milliárd, a vízi közművekre önök nem költenek.
Most láthatóan az a tervük, hogy belezsarolják az önkormányzatokat abba, hogy adják át. Ennek egyébként nagyon-nagyon súlyos jogi következményei is lehetnek, hiszen aki érdekelt volt önkormányzati politikában, pontosan tudja, hogy egy helyi polgármester vagy képviselő-testületi tag esküt tesz arra, hogy a közösség vagyonát megvédje. Tehát nem lehet csak úgy térítésmentesen ezt a hatalmas vagyont átadni. Ez egy óriási felelősség.
Nyilván az önkormányzatok felelőssége az ellátás. A kormánynak az a feladata, hogy értékelje, a helyén értékelje ezt a problémát, és megadja végre az önkormányzatoknak, az ellátásért felelősnek azokat a forrásokat, amik a legfontosabb közszolgáltatás fenntartásához szükségesek. Megengedhetetlen, hogy ilyen módon kizsarolják tőlük, és önöket ismerve egy ilyen előszobaként felhasználva esetleg még a vízi közművek terén is egy olyan útra lépjenek, amit nagyon sok területen láthatunk, hogy itt is majd valamiféle kiszervezés útján megjelenhetnek majd az önöknek kedves magánbefektetők a víziközmű-szektorban.
Ez teljes mértékben elfogadhatatlan, és önmagában elfogadhatatlan az, államtitkár úr (Az elnök megkocogtatja a csengőt.), hogy ezt egy TAB-módosítóként hozták be. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť