STEINER ATTILA

Full text search

STEINER ATTILA
STEINER ATTILA innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Az önök előtt lévő összegző módosító javaslat több törvény módosítására tesz javaslatot, és az általános vitában elhangzott részletes érvek bemutatása mellett engedjék meg, hogy röviden ezekre is reagáljak.
A megújulóenergia-termelés elterjedéséhez szükséges hálózatfejlesztési beruházások gyorsítását segíti elő a villamos energiáról szóló törvény módosítása, amely a közös tulajdonban álló ingatlan esetében az eddigi egyhangú döntés helyett az érintett személyek tulajdoni hányada alapján számított többségi döntését írja elő. A módosítás ezzel meghatározza azokat az eseteket, amikor a hozzájárulás kérésénél a közlés meghiúsulására tekintettel a tulajdonostárs hozzájárulását megadottnak kell tekinteni. A közös tulajdonban álló ingatlan esetében így megszűnnek a polgári jogi rendezés előtt fennálló tulajdonjogi és közérdekű használati jogi akadályok.
A bányászatról, a földgázellátásról és a távhőszolgáltatásról szóló törvények módosításai technikai jellegűek, szövegpontosító és normavilágosságot segítő korrekciókat tartalmaznak.
A közművezetékek adójáról szóló törvény módosítása a földgáz- és a villamosenergia-ágazatban tevékenykedő adóalanyok esetén az adófizetési kötelezettség jelenleg alkalmazott számítási módszertanát módosítja, egy sávosan progresszív kalkulációt vezet be, amely igazságosabb felosztást eredményez, és a befolyó államháztartási bevételek viszont nem változnak.
Az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységének anyagi feltételeiről szóló törvény módosítása a jogi személyiséggel rendelkező vallási közösség fogalmát pontosítja a törvényjavaslat belső koherenciájának megteremtése érdekében.
Az összegző módosító javaslat a hírközlési törvényt is érinti. A javasolt módosítások tovább egyszerűsítik a nagy sebességű hálózatok kiépítésével összefüggő eljárásokat.
A törvényjavaslat közszolgáltatási tárgyú jogszabály-módosításai közül a víziközmű-törvény módosítása szükséges. Arra tekintettel, hogy a víziközmű-szolgáltatási rendszer fenntarthatóságának fokozása érdekében az önkormányzatok ellátási felelőssége helyett indokolt előtérbe helyezni az állam ellátásért való felelősségét, ennek megfelelően a törvényjavaslat szerinti módosítás az önkormányzati tulajdonban álló víziközmű-rendszerek tulajdonjogának átruházását a továbbiakban kizárólag az állam mint ellátásért felelős részére teszi lehetővé, nyilvántartási értéken történő átvezetéssel, térítésmentesen. Ahogy Keresztes képviselő úr is a feltételes módot használta, átadhatják az önkormányzatok, úgy, hogy alapvetően önkéntességről van szó, nem kényszerítésről.
A vízközmű-vagyon átadásához kapcsolódóan a javaslat a vízi közmű fejlesztésére fel nem használt források átszállásával és az érintett üzemeltetési jogviszony megszűnésével összefüggő szabályokat is rögzíti.
A törvényjavaslat továbbá a hulladékgazdálkodási ágazat átalakításáról tartalmaz egyes javaslatokat. Itt folytatjuk a hulladékgazdálkodási ágazatnak a közelmúltban megkezdett átalakítását. A hulladéktörvény módosítása előírja, hogy a fémhulladékokhoz hasonlóan egy természetes személy a hulladékot mekkora mennyiségben tárolhatja az ingatlanán. Jelenleg is tiltott az illegális hulladék tárolása, azonban erre nem volt korábban mennyiségi korlát meghatározva.
Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Az elkövetkezendő időszakban a kormány konkrét intézkedésekkel folytatja a klíma- és természetvédelmi akciótervben megfogalmazott pontok megvalósítását. A jövőben prioritásaink között szerepel az illegális hulladékok felszámolása, a körforgásos gazdaságra történő átállás, a megújulóenergia-termelés minél szélesebb körű elterjedése, illetve a zöldközlekedés előmozdítása.
Az önök előtt lévő törvényjavaslat egyes elemei is ebben a szellemiségben születtek, és kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť