DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT

Full text search

DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT
DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Valóban, napirend utáni hozzászólásaimban szűkebb hazám, Pécs és Baranya problémáiról beszélek, és nyilvánvalóan beszélnünk kell a jelenlegi helyzetről, értékelnünk kell a helyzetet, és egyre inkább beszélnünk kell azokról a tennivalókról és azokról a lehetőségekről, amelyek kétségkívül megvannak a térségünk előtt.
Teljesen világos, hogy itt nem egy gazdasági újraindításra van szükség a térségünkben, hanem a gazdaság újjáépítésére. Mondhatjuk, hogy az egész dél-dunántúli régió egy sok tekintetben lemaradó térség, hiszen amióta az uniós csatlakozás megtörtént, a Dél-Dunántúl az Unió húsz legszegényebb térsége között van sajnos. Baranya megye pedig az egy főre jutó ipari teljesítmény tekintetében országosan az utolsó helyen áll, Pécs pedig a nagy vidéki regionális központok közül a leggyengébb gazdasággal rendelkezik.
Elmondhatjuk azt, hogy ez nem az ott élők, nem a Pécsen és Baranyában élők hibája, és nem is a térség adottságaiban keresendő, ez egyszerűen az elmúlt évtizedek hibás döntéseinek, elhibázott politikai képviseletének róható fel, illetve rengeteg olyan kormányzati döntésnek, ami konkrétan súlyosan sértette Pécs városát, Baranyát és az egész térséget.
Úgyhogy el tudjuk mondani, hogy ahhoz, hogy megállítsuk a régió leszakadását és egy érdemi fejlődést tudjunk elindítani, egy alapfeltétel, hogy a kormányváltás megtörténjen. Rendkívül fontos, hogy olyan képviselői legyenek a térségnek, akik nem egy párt, nem egy miniszterelnök, nem egy kormány diktátumait képviselik helyben, hanem az ott élők érdekeit képviselik itt az Országgyűlésben. De sajnos jelenleg Baranya fideszes és KDNP-s országgyűlési képviselői nem így látják, ők pontosan fordítva cselekszenek.
Az is világos szempont, hogy olyan képviselők képviseljék Pécset és egész Baranya megyét, akik képesek megfelelő együttműködést kialakítani mindazok szereplők között, akiknek a munkája kihat Baranya megye fejlődésére. Gondolunk itt a települési önkormányzatokra, gondolunk Pécsre, Komlóra, Kozármislenyre, de gondolunk a megyei önkormányzatra is. Most látható, hogy a kormánypárti képviselők ellenfélként tekintik azokat az önkormányzatokat, ahol nem fideszes, nem kormánypárti vezetés van, kifejezetten ellenségesen viszonyulnak Dunántúl legnagyobb városához, Pécshez. Ez teljes mértékben elfogadhatatlan.
De az is elfogadhatatlan és sajnos jellemző, hogy kormánypárti képviselők elérhetetlenek a kistelepülések polgármesterei számára, hiszen tudjuk, hogy a térség jellemzően egy aprófalvas válságrégió, de itt található a Dunántúl legnagyobb városa, Pécs is. Tehát minden településen meg kell találni az összhangot, és csak akkor lehet ezt az egész térséget egy fejlődési pályára állítani, hogyha valamennyi település megtalálja a saját jövőjét, és Pécs mint a régiók központja, újra megtalálja, újra ki tudja alakítani a gazdasági központjait valamennyi településen, a legkisebb településekkel is.
De szintén jó alapokra kell helyezni az együttműködést az iparkamarával, az egyházmegyével, a gazdasági szereplőkkel természetesen és az egyik legfontosabb vagy mondhatjuk, hogy a gazdaság szempontjából a legfontosabb szereplővel, az egyetemmel. Többször beszéltünk már arról az elmúlt időszak gyalázatos döntéseit érintően, hogy ez milyen veszélyeket hordoz magában nemcsak közvetlenül az egyetemi funkciók tekintetében, hanem gazdasági szempontból is, hiszen a megye és Pécs fejlődése, sőt az egész régió fejlődése nem képzelhető el az egyetemmel való szoros együttműködés és az egyetem jelentette tudásbázis és innovációs bázis helyes felhasználása nélkül.
Tehát az egyik legfontosabb és legelső intézkedés lesz, hogy az egyetemi autonómiát helyre kell állítani, és így a meglévő kutatási és kulturális potenciálra alapozva lehet kialakítani egy olyan együttműködést, egy olyan munkahelyteremtő együttműködést, amivel - szintén felhasználva az önkormányzatban rejlő lehetőségeket - meg tudjuk adni mindazon fiataloknak a visszatérés lehetőségét, akik az elmúlt egy évtizedben vagy akár az elmúlt néhány évben, jellemzően megélhetési okokból mentek el a városból. Óriási potenciál van a város gazdasági fejlődése tekintetében, olyan lehetőségeket látunk, amelyeket még nem sikerült kihasználni, épp az ilyen együttműködések hiányában.
Több példát is mondhatunk, akár nevesíthetjük Krakkót vagy éppen Kolozsvárt, ahol az egyetemi városi funkciók mellett a kihelyezett szolgáltatások jelentettek egy gazdasági kitörési lehetőséget. Itt is el tudjuk mondani, hogy Pécs a nyelvet beszélő, jól képzett fiatalok számára egy kitűnő lehetőség lenne, sok ezer ilyen fiatal kapná meg a lehetőséget, hogyha ilyen módon Pécs tovább tudna menni, és az ilyen kihelyezett szolgáltatásoknak a magyarországi, vidéki fővárosa lehetne.
Szintén óriási gazdasági potenciál lenne az energiahatékonyság kérdésében. Itt nyilván meg kell hozni azokat a döntéseket, amelyeket már a 2010-es évek előtt a távhőátadási szerződéssel kapcsolatban hibásan hoztak meg. Az épületszigetelési, épületenergetikai fejlesztési programokkal Pécsen sok ezer munkahelyet lehetne teremteni, és ilyen módon még a klímacélokat, a környezetvédelmi célokat is maximálisan szolgálni lehetne.
Lehetőségek vannak tehát, meg kell adni azoknak a képviselőknek a cselekvés lehetőségét, akik ezeket a fejlesztéseket látják és végre is képesek hajtani. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť