DR. STEINMETZ ÁDÁM

Full text search

DR. STEINMETZ ÁDÁM
DR. STEINMETZ ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Nemrég láttam egy karikatúrát a kedvenc polgári hetilapomban, ami felszólalásra sarkallt. A kép egy fideszes vezetőt ábrázolt, aki kérdést tett fel egy polgármesternek. Tudja, mit jelent az önkormányzat? - kérdezte. Mire a polgármester ezt válaszolta: azt, hogy ön kormányoz.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az a szomorú helyzet, hogy ez nem egy szóvicc, hanem tizenegy évnyi kétharmados Fidesz-kormányzást követően a nagy magyar valóság. Harmincegy évvel a rendszerváltozás után településeink jelentős részét nem a megválasztott önkormányzati képviselők irányítják, hanem a rendszer emberei. Ugyanis ők mondják meg, hogy az adott település mire pályázhat. Ők mondják meg, hogy mennyire pályázhat, és rendszerint ők mondják meg, hogy melyik céggel kell szerződni.
(19.20)
A polgármesterek mozgástere pedig lassan már csak a díszpolgári cím átadására és a közmunkások feletti munkáltatói jogkör gyakorlására terjed ki. Ez lenne tehát az önkormányzatiság a Fidesz által hirdetett keresztény szabadság szellemében? Az önkormányzatiság lényege a szubszidiaritás, ami azt jelenti, ha egy feladatot egy személy vagy közösség konkrét érintettség okán, helyi szinten meg tud oldani, akkor nem szabad arról magasabb szinten dönteni, vagyis az döntsön, akit érint, akire tartozik. Ez mellesleg az Európai Unió alapelve is.
És akkor nézzük meg, mit is tett a Fidesz-kormány az elmúlt 11 évben az önkormányzatokkal: elvette a tűzoltóságot, elvette az iskolákat, elvette a kórházat - zárójelben jegyzem meg, a marcali kórház kálváriája is ekkor kezdődött el -, aztán forrásokat vont meg egy járvány idején. Amikor a hatékony védekezéshez pénzre lett volna szükség, és mindenki az önkormányzatoktól várta a segítséget, a Fidesz-kormány elvette az iparűzési adót és a gépjárműadót is, mindeközben a turizmus-vendéglátást korlátozó intézkedései miatt az önkormányzatok jelentős bevételtől estek el.
Mi ez, ha nem a településeink kifosztása? És ezek után még azt terjesztik, ha nem a Fidesz kádereit választják meg, akkor nem lesz pénz és nem lesz fejlődés? A polgármestereket pedig zsarolják, és arra kötelezik, hogy nyíltan kampányoljanak, agitáljanak a Fidesz mellett. Ezt tették legutóbb Borsodban is, és kétségünk ne legyen, ezt fogják tenni a következő választások előtt is. Még a független polgármesterektől is el fogják várni, hogy megkérjék a választókat, hogy ők a Fideszre tegyék az ikszet.
Nos, minden somogyi embernek azt üzenem, ne higgyenek nekik, pénz ugyanis éppen akkor lesz, ha a fideszes kisgömböcök többé nem falhatják azt fel. A döntés tehát az emberek kezében van, és én hiszem, hogy jól fognak dönteni, mert ez a rendszer bizony megérett a bukásra. És akkor a települési önkormányzat pedig újra az állam önálló közigazgatási szerve lesz, amely ügyeit nem a fideszes kisgömböcök kénye-kedve szerint, hanem önállóan intézheti. Ezt fogjuk megteremteni 2022-t követően. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť