HAJDU LÁSZLÓ

Full text search

HAJDU LÁSZLÓ
HAJDU LÁSZLÓ (DK): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Igen, mégis kinek a tulajdona, ezt a címet adtam a napirend utáni hozzászólásomnak azért, mert derült égből villámcsapásként ért bennünket, önkormányzatokat és településen élőket az a hír, hogy Böröcz László képviselő úr egyéni képviselői indítványával el tudná azt érni, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő bérlakásokat, mintegy ezermilliárdos vagyonrészt elveszik az önkormányzatoktól. Nem kell a kormánynak előterjesztés, nem kell a kormánynak egyeztetés, hanem egyszerű képviselői indítvánnyal ezt a vagyontestet elveszik az önkormányzatoktól.
A nagy felháborodás mellett voltak persze üzleti megnyilvánulások is. A fogadóórám épp az azt követő napon volt. Máris a fogadóórán, a rádióból, tévéből hallva, hírekből olvasva, megérkezett az első ügyvédi iroda érdeklődése, megérkezett egy ingatlanügynök érdeklődése, és vagy hat bérlő, aki korábban nem tudta a lakbérét és a rezsijét sem fizetni, hirtelen vevővé akart változni, és már azt szorgalmazta, hogy mikor lehet, mert ő már tárgyalásban is van ingatlanügynökséggel, amely őt meg is kereste. Tehát ezek szerint ez a lista ismert mások előtt is. Aztán később hallomás alapján még egy bank is eljutott hozzám, akinek az ügynöke szívesen ajánlkozott arra, hogy a hitel biztosításában közreműködne.
Tehát elindítottunk egy lavinát egyeztetés nélkül mások vagyonára, az önkormányzati vagyonra, tehát ez nem az állami vagyon osztogatása, hanem a polgári törvénykönyv szerint telekkönyvileg az önkormányzatok tulajdona. Ilyen alapon Böröcz képviselőtársunk beadhatott volna olyan indítványt is, hogy a szomszéd tulajdonát vegye el az állam, amit az ő indítványára 15 és 30 százalékos kedvezménnyel, nem piaci áron természetesen, forgalmi értéken meg lehet vásárolni.
Azért gondolom azt, hogy napirend után erről szót kell váltani, mert az emberek egy része ezt teljesen komolyan vette.
(19.00)
Elhitte, és azt hitte, hogy most jönnek ők, a vagyonosztogatásból most fognak részesülni, miután el is hangzott az, hogy harminc évig vártak arra, hogy végre a tulajdonukhoz jussanak, hát akkor most a bérleményük a tulajdonukká válik.
Hozzá kell tegyem, hogy Barkóczi Balázs, képviselőjelölt nálunk, de a DK szóvivője, sajtótájékoztatót tartott ebben az ügyben. Végignéztem a sajtótájékoztatót, és fantasztikus kérdésekre kellett hogy válaszoljon a képviselőjelölt úr, a szóvivő, amiben lehetett látni, hogy igen, ugyanaz, ami a fogadóórán nekem visszaköszön, az érdekelte a sajtót is, hogy hogyan is lesz, a baloldali önkormányzatok hogyan fognak ehhez viszonyulni, és leginkább pedig az érdekelte őket, hogy van-e összefüggés a 2019. október 13-ai önkormányzati választáson elért ellenzéki siker és ennek a törvénynek az előterjesztése között.
Azt gondolom, hogy valaminek lenni kell, noha egyetlenegy polgármestert - beleértve a kormánypárti polgármestereket - sem kérdeztek meg, és ők maguk is tiltakoztak. Azt gondolom, hogy talán ha módosul ez a törvényjavaslat, amit Böröcz képviselőtársunk beterjesztett, akkor éppen a kormánypárti polgármestereknek és erős hangjuk kifejezésének köszönhetően igen.
A NER-nek ez a juttatása - mert úgy érzem, hogy a közelgő választás, 2022 igen közel van, nincs egy év sem - egy ilyen megcsillantás, hiszen 116 700, a statisztika szerint legalábbis ennyi önkormányzati bérlakás van, ennyi ember tulajdonhoz juttatása azt jelenthetné, hogy esetleg voksokat is akarnak ezzel vásárolni.
Hozzá kell tegyem, ha alelnök úr emlékszik még rá, a rendszerváltást követően több mint 800 ezer önkormányzati lakás lett annak idején így, kedvezményes áron tulajdonosokhoz juttatva, abban a reményben, hogy majd ennek lesz pozitív hozadéka az MDF-nek, a Kisgazdapártnak. Hát, a végeredmény ismert, tehát nem.
Én azt gondolom, hogy éppen ezért, mert ilyen einstandolást meg mer tenni egy képviselő, és ezt támogatja a kormány is, jövő évben az áprilisi választásokon ezt a fülkékben majd meg fogják ítélni a szavazók. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť