Jogforrások

Full text search

Jogforrások
Arra a fogalomra, amelyik azt határozza meg, hogy milyen állami-társadalmi akarat alakítja ki a jogszabályokat, milyen szervezet mely formában hozza ezeket létre, már a római jog is a „jogforrás” (fons iuris) kifejezést használta. Ez másik nézőpontból jogforrásnak tekinthető az a forma is, amelyben a jogszabály kötelező ereje testet ölt – másként: az olyan elnevezések, mint törvény, rendelet – és így tovább.
Az Alkotmány szerint Magyarországon jogalkotó hatásköre van az Országgyűlésnek (törvények), a Népköztársaság Elnöki Tanácsának (törvényerejű rendeletek), a Minisztertanácsnak (rendeletek, határozatok), a Minisztertanács elnökének, elnökhelyetteseinek és a minisztereknek (rendeletek), az országos hatáskörű szervek vezetésével megbízott államtitkároknak (rendeletek, határozatok). E felsorolás egyfajta „erősorrend” is, tehát az alacsonyabb szintű jogszabály nem ellenkezhet egy magasabb szintűvel.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť