1954

Full text search

1954
január 6. Életbe lép az új beszolgáltatási rendszer.
január 21-23. Az Országgyűlés jóváhagyja az 1953. IV. törvényt a népgazdasági tervről.
március 13. A Katonai Felsőbíróság állam- és népellenes bűncselekmények miatt Péter Gábort, az ÁVH volt vezetőjét életfogytiglani, Décsi Gyula volt igazságügy-minisztert 9, Timár István volt minisztériumi főosztályvezetőt 11 évi börtönbüntetésre ítéli.
május 9. Felavatják a tiszalöki (Szabolcs-Szatmár m.) duzzasztóművet.
május 24–30. Az MDP III. kongresszusa Budapesten jóváhagyja a második ötéves terv irányelveit. Új szervezeti szabályzatot fogadnak el, amely hangsúlyozza a kollektív vezetés lenini elvét. A PB tagjává választják Ács Lajost, Apró Antalt, Farkas Mihályt, Gerő Ernőt, Hegedűs Andrást, Hidas Istvánt, Nagy Imrét, Rákosi Mátyást és Szalai Bélát, póttagokká Bata Istvánt és Mekis Józsefet. Az öttagú titkárság tagjai, Rákosi Mátyás (első titkár), Ács Lajos, Farkas Mihály, Matolcsi János és Vég Béla.
július 13–31. Duna-árvíz: a Szigetkőz nagy része víz alá kerül
október 1–3. Az MDP KV ülése a népgazdaság helyzetével és a párt gazdaságpolitikai feladataival foglalkozik. A tapasztalható hibák okát a szektarianizmusban jelölik meg.
október 23-24. A Hazafias Népfront alakuló kongresszusán az Országos Tanács elnökévé Szabó Pált, főtitkárává Jánosi Ferencet választják meg.
november 8. A Szovjetunió visszaadja Magyarországnak a magyar–szovjet vegyestársaságok szovjet részesedését
november 28. Az országos tanácsi választásokon a választók 97,9%-a a Hazafias Népfront jelöltjeire szavaz.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť