A hetednapos adventisták

Full text search

A hetednapos adventisták
A 19. sz. első felében egy amerikai farmer, William Miller (1784-1849) Dániel prófétára és a Jelenések könyvére hivatkozva azt hirdette, hogy 1844. okt. 19-én következik be Krisztus második eljövetele, vagyis a világ vége, s ezzel nagy spirituális megújulási mozgalmat ébresztett. Miután a jóslat nem vált valóra; követőinek többsége szétszéledt. Néhány híve azonban úgy vélekedett, hogy az idézett próféciák az említett időpontban beteljesültek, de azok nem a látható világ végére vonatkoztak, hanem arra, hogy Krisztus e napon tisztította meg a mennyei szentélyt. Közülük Ellel G. White (1827-1915) nevéhez fűződik az adventista egyház megszervezése. Az 1860-ban felvett „hetednapos adventista” elnevezés arra utal, hogy számára az Isten által megszentelt szombat a pihenés napja.
Az adventisták hisznek a sugalmazásban és a Biblia tekintélyében, a feltételhez kötött halhatatlanságban (e szerint csak a Jézus Krisztusba vetett hit által érhető el az örök élet), nagy jelentőséget tulajdonítanak a bibliai próféciáknak, s csak felnőtteket keresztelnek (bemerítéssel).
1985-ben 5 millió felnőtt (megkeresztelkedett) hívük volt. A létszám a nyugati világban stagnál, de a nem fehér népesség körében, ill. a harmadik világ országaiban jelentősen emelkedik. 1990-es világgyűlésükön döntöttek arról, hogy nők továbbra sem lehetnek lelkészek.
Az adventista egyház térítő buzgósága mellett nagy figyelmet szentel a társadalmi jóiét előmozdítására is, ennek érdekében számos helyi és nemzetközi szervezetet működtet (pl. Adventista Katasztrófaelhárító Ügynökség; mentőhálózat; az Élet és Egészség Liga, amely az egészséges életre való nevelés hatékony eszköze; a Vallásszabadságot Védő Nemzetközi Szövetség stb.). Számtalan kórházuk és iskolájuk, köztük 5 egyetemük van. A hívők hatalmas anyagi áldozatokra hajlandók egyházukért: adózatlan jövedelmüknek legalább 10%-át adományozzák egyházuk javára.
Az adventisták kötelezően tartózkodnak bármiféle szeszes ital, dohány és kábítószer fogyasztásától, legtöbbjük vegetáriánus, s aki nem, az is tartja magát a zsidó étkezési előírásokhoz, és nem isznak teát és kávét sem.
Szertartásrendjük a metodistákéhoz hasonló. Negyedévente van úrvacsoraosztás, melyet mindig megelőz a lábmosás szertartása. A hívek egymást testvérüknek és nővérüknek szólítják. A szombat az istentisztelet és a pihenés napja, ilyenkor a rádiót és a televíziót sem kapcsolják be. Minden hívő kötelessége az aktív missziós tevékenység. A világ szinte valamennyi országában szervezett térítőmunka folyik, s átlagban minden 30. adventista egyháza főállású alkalmazottja: lelkész, misszionárius, tanár, nyomdász, egészségügyi dolgozó stb.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť