AC Milan

Full text search

AC Milan
A legismertebb olaszországi angol futballmisszionárius, dr. Kilpin alapította a klubot, 1899-ben. 1901-ben már bajnok a cspat, 1906-ban és 1907-ben ismétel. A 4. cím azonban csak 47 év (!) múlva, 1951-ben született meg, amikor a milánói piros-feketék belső hármasát már a svéd „Grenoli-trio” (Gunnar Gren-Gunnar Nordahal-Nils Liedholm ) alkotta. A középcsatár Nordahl az 50-es években 5-ször bizonyult a Siere A gólkirályának. 1954-ben rekordösszegért szerződtette a klub az uruguayi világbajnok Juan Schiaffinót, akivel 1955-ben meg is szerezte az újabb bajnoki címet.
Az első nemzetközi kupadöntőt 1958-ban vívta a Milan, ekkor azonban vereséget szenvedett a Real Madridtól a BEK fináléjában (2–3 a hosszabításban). 1963-ban viszont már BEK-győztes, a döntőben a Benficát veri 2–1-re. Ekkor már Cesare Maldini, Govanni Trapattoni, a brazil Dino Sani, José Mazzola-Altafini és Gianno Rivera a gárda kulcsjátékosai. Újabb fél évtized után 2 egymást követő kupasiker: KEK-győzelem 1968-ban (a HSV ellen 2-0), majd BEK-diadal 69-ben (az Ajax ellen 4–1). Ekkor már Trapattoni és Rivera (aki elnyeri az aranylabdát) mellett a nyugatnémet Karl-Heinz Schnellinger, a svéd Kurd Hamrin, valamint Roberto Rosato és Pierino Prati a piros-feketék legfénylőbb csillagai. 1973-ban és 74-ben újabb két kupadöntő: a KEK-fináléban előbb győzelem (Leeds 1–0) majd vereség (FC Magdeburg 0–2).
1979-ben a bundabotrányban való alapos és bizonyított részvételért az együttest kizárták az első osztályból. Előbb visszajutott, majd kiesett a csapat; 1983-tól azonban biztosan őrzi első osztályú státusát. A külföldiek szerződtetését újra engedélyező határozat után a Milan vezérei az angolokra „tettek”: Luther Blissett, Ray Wilkins és Mark Hateley megvásárlása azonban nem járt a várt eredménnyel. Annál inkább a „holland vonal”. 1985-ben a tévé- és sajtócsászár Silvio Berlusconi lett a klub elnöke, aki nem sajnálta a pénzt a csapattól; előbb Ruud Gullitot és Marco van Bastent szerződtette, majd egy évre rá Frank Rijkaardot is. Az eredmény: 1988-ban bajnoki cím, 1989-ben BEK-győzelem, majd a Szuper és Világ Kupa elhódítása, s végül ismétlés a BEK-ben.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť