A tőzsdetagság

Full text search

A tőzsdetagság
A tőzsde tagja (s egyben tulajdonosa) csak olyan, Magyarországon bejegyzett kft, vagy részvénytársaság lehet, amely rendelkezik az Állami Értékpapír Felügyelet által kiadott értékpapír-forgalmazási jogosítvánnyal. A tagságon belül a jogosítványok alapján három csoport különíthető el:
– a tagok többségét az értékpapír-kereskedő cégek alkotják, akik nemcsak ügyfeleik részére, hanem saját számlájukra is köthetnek üzleteket, ill. forgalomba hozatali tevékenységet is végezhetnek (a minimális alaptőke ebben az esetben 50 M Ft);
– csak néhányra tehető azoknak a kisebb értékpapír-bizományos cégeknek a száma, amelyek kizárólag ügyfeleik megbízásából kereskedhetnek (itt a minimális alaptőke 5 M Ft);
– egyre zsugorodik azoknak az általános jogosítványú bankoknak a száma, amelyek 1992. dec. 31-ig még kereskedhetnek a tőzsdén. A bankok 1991-ben ugyanis sorra megalapították leányvállalataikat, rajtuk keresztül tőzsdéznek, miután az értékpapírtörvény előírja, hogy értékpapír-forgalmazási tevékenységet csak önmagában folytathatnak a cégek.
A tőzsdetagok a közgyűlésen egyenlő jogokkal bírnak. A jogi szabályozás értelmében a tőzsde tagjainak száma nem korlátozható.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť