SZUDÁN

Full text search

SZUDÁN
Az 1989-es katonai puccs után betiltották a politikai pártokat. (1986-ban a parlamenti választáson 40 szervezet indult.) A puccsot megelőzően a kormányzó párt az Umma (Nép) Párt volt. A mérsékeli jobbközép irányzatú szervezet a Koránra és az iszlám tradíciókra építette politikáját, a Líbia-barát pártnak jó viszonya volt a nyugati országokkal is. Elnöke a puccs után letartóztatott kormányfő, Szadik al-Mahdi. Erős befolyása volt a Muzulmán Testvériség és Nemzeti Iszlám Front iszlám fundamentalista szervezeteknek. 1985-ben alakult a nemzeti egységet, decentralizálást szorgalmazó Nemzeti Kongresszus Párt. A Dél-Szudáni Politikai Szövetség az ország déli részének elszakadásáért küzd. A jelentősebb pártok közé tartozott a jobbközép Demokratikus Egység Párt, a Progresszív Néppárt, az 1946-ban alapított Szudáni Kommunista Párt, amely az iszlám törvénykezés ellenfele, a világi, demokratikus alkotmány híve.
Tekintélyes befolyása van a Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalomnak és katonai szárnyának, a Szudáni Népi Felszabadítási Hadseregnek. Elsősorban az ország déli részén folytat fegyveres harcot.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť