1911

Full text search

1911
Június 13–21. – A birodalmi gyűlés képviselő-választásain 108 a cseh nemzetiségű képviselők száma (az agrárpárt 38, a szociáldemokraták 26, az Ifjúcseh Párt 18, a Cseh Nemzeti Szocialista Párt 16, a Katolikus Néppárt 7, az Ócseh Párt 1 mandátumot szerez).
Június 28. – Szlovák politikusok küldöttsége memorandumot nyújt át Khuen-Héderváry miniszterelnöknek a szlovák nemzeti kulturális sérelmek orvoslása tárgyában. A memorandum az 1861. évi turócszentmártoni – szlovák autonóm területet követelő – memorandum 50. évfordulójára készült.
Augusztus – Az 1908 óta megrendezett luhačovicei cseh-szlovák tárgyalásokon cseh részről ígéret hangzik el a szlovák politikai és gazdasági célok hathatósabb cseh támogatására. Cseh pénzintézetek támogatásával korábban is alakultak szlovák hitelintézetek (1913-ban pedig cseh segítséggel szanálják a legnagyobb múltú szlovák pénzintézetet, a Tátra Bankot).
Október 19. – Az SZNP elnöksége kizárja a pártból a korrupcióval és a kormánnyal való együttműködéssel megvádolt néppárti politikusokat.
Az év folyamán – Ferenc Ferdinánd trónörökös magyarországi nemzetiségi politikusokból kikerült tanácsadói (köztük a szlovák Milan Hodža) memorandumot dolgoznak ki a Monarchia, ezen belül a történeti Magyarország nemzetiségi alapon történő föderalizálására.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť