TÁRCZA.

Full text search

TÁRCZA.
A Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaságigazgató-választmánya f. évi április 24-ikén Fejérpataky László dr. elnöklete alatt ülést tartott, melyen Barabás Samu, id. Daniel Gábor, Pettkó Béla, ifj. Reissig Ede, Soós Elemér, id. Szinnyei József ig.-vál. tagok, Schönherr Gyula titkár, Áldásy Antal jegyző és Tóth Árpád pénztárnok vettek részt.
Elnök az ülést megnyitván, bemutatta a Magyar Czimeres Emlékek most megjelent II. füzetét, részletesen ismertetve annak tartalmát. Az igazgató-választmány örömmel vette tudomásul a füzet megjelenését és dr. Fejérpataky László másodelnöknek annak szerkesztése körül kifejtett buzgalmáért elismerésének adott kifejezést.
Ezután dr. Áldásy Antal felolvasta a «Czimeres nemeslevelek a Magyar Nemzeti Múzeumban» czimü dolgozatát és ismertette annak kapcsán a múzeumi levéltár gyüjteményéből az Imbsen-családnak nemessége és rangemelései összes okiratait magában foglaló törzskönyvét, mely a birodalmi kanczellária 1722-iki hitelesitésével van ellátva, továbbá, mint kuriózumot, bemutatta Wurmenstein János Antalnak IX. János Antaltól, a konstantinápolyi Flaviusok utódjától 1738 január 3-ikán nyert bizanczi bárói oklevelét. A dolgozat a Magyar Nemzeti Múzeum százéves jubileuma alkalmából kiadandó emlékkönyvben fog megjelenni.
A folyó ügyek előtt az elnök megemlékezett arról a sulyos csapásról, mely a társulat elnökét, báró Radvánszky Bélát apósa, Tisza Kálmán, Magyarország egykori miniszterelnöke elhunytával érte. Az igazgatóválasztmány a gyászeset felett mély részvétének adott kifejezést és annak az elnökhöz intézendő részvétiratban való tolmácsolását határozta el.
A társaság évdijas tagjai közé választattak: Hannus István cs. és kir. kamarás, cs. és kir. huszárfőhadnagy, Sopronban (aj. Kecskés Dezső); Kenessey László kir. törvényszéki aljegyző, Székes-Fehérvárott (aj. Sárközy Imre); Sarlay Sámuel t. szolgabiró, Ajnácskőn (aj. a jegyző); a soproni kaszinó-egyesület (aj. Kecskés Dezső) és Vende Aladár szerkesztő, Budapesten (aj. ifj. Reissig Ede).
Ezután a titkár jelentette, hogy a Magyar Czimeres Emlékek II. füzete 490 példányban kinyomatván, a köteles példányok, a Magyar Tud. Akadémiának, a társaság ig.-választmányi, alapitó és pártoló tagoknak és a szerkesztőnek járó példányok és a hirlapok tiszteletpéldányai szétküldettek, s a fenmaradó készletből 230 példány a már korábban megállapitott feltételek mellett Ranschburg Gusztáv könyvkereskedőnek bizományba adatott.
A pénztárnok jelentése szerint az ülés napjáig befolyt 3377 kor. 65 f., kiadatott 1560 kor. 56 f., maradvány 951817 kor. 09 f.; vagyonállás: értékpapirokban 25,000 kor., kötelezvényekkel biztositott alapitványokban 4400 kor., kötelezvény nélküli alapitványokban 1000 kor., a Nemzetiségi Zsebkönyv tartalékalapja 400 kor., a Czimeres Emlékek II. füzetének költségeire félretéve 269 kor. 46 f., pénztári készlet 1817. kor. 09 f., összesen 32.886 kor. 55 f.
A jegyzőkönyv hitelesitésére az elnök Soós Elemér és id Szinnyei József ig.-vál. tagokat kérte fel, s ezzel az ülés véget ért.
A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság igazgató-választmánya f. évi június hó 17-ikén Fejérpataky László elnöklete alatt rendkivüli ülést tartott, melyen Barabás Samu, Illéssy János, Makay Dezső, Nagy Gyula, Pauler Gyula, ifj. Reissig Ede, id. Szinnyei József, Varjú Elemér, Schönherr Gyula titkár, Áldásy Antal jegyző és Tóth Árpád pénztárnok vettek részt.
Az ülés egyedüli tárgyát a Magyar Nemzetségi Zsebkönyv II. sorozatának meginditásához szükséges végleges intézkedések megállapitása képezte.
A titkár tájékoztatván az ig.-választmányt az ügy eddigi állapotáról, bejelenti, hogy a szerkesztésre felkért Illéssy János és ifj. Reissig Ede ig.-vál. tagok az elnökséghez intézett megkeresésben, majd az ennek alapján megtartott bizalmas értekezleten élőszóval is azon óhajtásuknak adtak kifejezést, hogy a szerkesztés előmunkálatainak meginditása előtt a kiadás és a szerkesztés feltételei az igazgató-választmány részéről határozott alakban megállapittassanak. Ez ügyben benyujtott beadványuk tárgyalás alá vétele előtt azonban kötelességszerüleg felhivta az igazgató-választmány figyelmét arra, hogy a szerkesztésre megnyert ig.-vál. tagok a szerkesztői tisztre az alapszabályok 25. §-ában előirt formák megtartásával, tehát titkos szavazás utján lesznek megválasztandók.
Illéssy János felszólalása után, melyben bokros teendőire való tekintettel a szerkesztői megbizatást magától elháritani igyekezett, az elnök elrendelte a titkos szavazást, melynek eredményekép dr. Illéssy János és ifj. Reissig Ede, a beadott 12 szavazatból 10 szavazattal a Magyar Nemzetségi Zsebkönyv II. sorozatának szerkesztőivé megválasztattak.
Ezután a titkár felolvasta ifj. Reissig Edének szerkesztő társa nevében is beadott előterjesztését, melyben a szerkesztők:
1. tájékozást kérnek a felől, hogy a zsebkönyv nyomdai előállitásával melyik nyomda bizatott meg s annak kiadása ki által fog eszközöltetni?
2. a tiszteletdijat ívenként 80 korona, egymás közt egyenlően megosztandó összegben kérik megállapitani; 3. a nyomdával való közvetlen érintkezést kérik maguk részére biztositani;
4. a felhivás és kérdőivek szétküldési költségére s az irodai költségekre megfelelő fedezetről kérnek gondoskodást.
Az igazgató-választmány a kérelmeket egyenként megvitatván, annak kijelentésével, hogy a nyomdai előállitás és a kiadás kérdésében ez idő szerint még nem kiván határozni, – a mi azonban az előmunká latok meginditására nem képezhet akadályt, – a szer kesztők tiszteletdiját ívenként 80 koronában állapitotta meg, mely köztük egyenlő részben fog megosztatni továbbá a szerkesztőket felhatalmazta arra, hogy a nyomdai munkálatok eszközlése tárgyában az illető nyomdával közvetlenül érintkezzenek; végül utasitván a titkári hivatalt, hogy az előmunkálatokhoz szükséges felhivásokat, kérdőiveket, irodai nyomtatványokat kellő mennyiségben bocsássa a szerkesztőség rendelkezésére, felkérte a szerkesztőket arra, hogy az előmunkálatokat mielőbb meginditsák s felhatalmazta őket, hogy az e körül felmerülő költségek fedezésére a költségvetésben e czélra megszavazott összeget elszámolás mellett felhasználhassák.
A jegyzőkönyv hitelesitésére az elnök Illéssy János és Makay Dezső ig.-vál. tagokat kérte fel s ezzel az ülés véget ért.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť