PROSCRIPTIO I. MÁTYÁS KIRÁLY KORÁBÓL.

Full text search

PROSCRIPTIO I. MÁTYÁS KIRÁLY KORÁBÓL.
(Első közlemény.)
A Magyar Nemzeti Múzeum levéltárának törzsanyagában családtörténeti kutatásaim közben egy XV. századbeli évnélküli irat vonta magára figyelmemet, amely bár puszta névlajstromon kivül alig tartalmazott egyebet, külseje után itélve hiteles okiratot mutatott. Első átolvasásra látnom kellett, hogy a véletlen egy sok tekintetben érdekes összeirást juttatott kezembe, amely egy vidék hirhedt gonosztevőit szedi sorba, akik közt nem egy országos jelentőségü család sarja volt.
Az irás alakjából következtetve, tárgyalandó proscriptionalis levelünk a XV. század közepéből való. Félivnyi papirlap mindkét oldalára van irva. Eredetileg 16-od rétre volt összehajtva, hátul két pecséttel lepecsételve úgy, hogy felirása az igy összehajtott irat elejére került. Utóbb 8-ad rétbe hajtották, s ujabb négy pecsét került rá; a felirás azonban így is látható volt. Tehát zárt alakban küldetett el az ismeretlen czimzettekhez, a kik tudomást szereztek tartalmáról. Az oklevél első lapján az alább 1–26 szám alatt közöltek nevei találhatók, a többi a másik oldalon van. Kiállításának szokatlan módját még sajátságosabbá teszi azon körülmény, hogy se a kiállító nincs rajta megnevezve, sem azok, kiknek szólott.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť