II.

Full text search

II.
A felsorolt Járaiaktól mindössze három heraldikai emlék, három pecsét maradt reánk.
A legérdekesebb és legrégibb Péter alvajda pajzsalaku pecsétje volna, melylyel első alvajdasága idején, tehát 1350. előtt élt. Sajnos, ezen pecsét azon példányain, melyeket láthattunk, csak a körirat egyes töredékei vehetők ki. A pecsét belseje, tehát a czimerkép, ezen példányakról teljesen lekopott. Méretei 40 és 46 mm. Körirata: «Sigillum Petri vicevojvode transsilvani».
Péter alvajda, midőn másodízben lett alvajdává, 1360 táján, ugy látszik, uj pecsétet vésetett. Ez kisebb köralaku, talán gyürüpecsét volt. Körirata is: «Sigillum Petri vicevajvode», az előbbi pecsét köriratától eltérő. Ismeretét, reconstruált ábráját szintén a gróf Teleki-család okmánytárának és Barabás Samunak köszönhetjük. Leirására visszatérünk.
Teljesen eltérők ettől György alispán és Miklós szolgabiró pecsétjei.
Ezen kerek – ugy látszik gyürüpecsétek – kettős gyöngysor között a köriratokat, a belső gyöngysoron belül pajzs nélkül merően a pecsétábrát, felforditott horgonyhoz hasonló alakot, tartalmazzák.
A pajzs vagy sisak hiánya késztet arra, hogy hivatkozva Csoma József a Turul XXVI. kötetében közölt értekezésére, felvessem azon kérdést jelképnek, emblemának tekintsük-e, ezen ábrát, vagy az alispán és szolgabiró csonka czimerének?
Itt XIV. századi pecsétről van szó. Ezen és a megelőző századból annyi kétségtelen czimeralak merően a pecsét mezejére vésve maradt ránk, hogy magát a pajzs hiányát a czimer vagy jelképkérdés eldöntésére elegendő ismérvnek nem tekinthetjük.
Ugyanigy volnánk azon megkülönböztetésekkel is, melyek a jelkép önkéntes felvállalása vagy kizárólagosan személyes vonatkozásu használatára támaszkodnának. Hiszen eredetileg a czimerek mind önkéntesen vétettek fel. Hogy ezen gyakorlat nálunk a XIV. század első felében már megszüntve, nem lesz egykönnyen eldönthető.
Ha pecséten czimert és személyes jelképet, meg akarunk egymástól különböztetni, az eltérést esetenként kell majd megállapitanunk. Általános megkülönböztető ismérvet, szabályt, ugy véljük, nem is lehet felállitani.
A Teleki okmánytár lapjain is találunk több Anjoukori pajzs nélkül való pecsétet, igy a czegei Vas-család bölényfejes alakját is az 1358. és 1471379. évekből, melyek kétségtelen czimeralakot tartalmaznak. Ezért, de azért is, mert György és Miklós azonos ábrát vésettek pecsétjeikre, azt nem személyes emblemának, de közös családi czimernek tekintjük.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť