A gróf Bem-család.

Full text search

A gróf Bem-család.
Nemrégiben Lengyelországból több érdekes okmányt kaptam, melyek között van Szaniszló Ágost lengyel király oklevele is, melyben a következőket olvassuk:
«Midőn nemes Cosbani gróf Bem Ferenc, koronaőrségünk gyalogezredének hadnagya grófi címének lengyel köztársaságba való jogosulatlan használatával vádoltatott, kérelemmel járult elénk, miszerint az ősei után örökölt címéhez való jogát köztudomásra hozzuk.»
«Néhai nemes Bem Frigyes, marienburgi pohárnok, változó viszonyok következtében idegen országokba vetődve, mint ezredes vitézül szolgált különböző idegen hadseregekben, főleg pedig a magyar és a brandenburgi hadseregekben, megkapván pedig hozományképpen a magyar földön fekvő Cosba-várat, családi nevéhez Cosbani melléknevet csatolt és az Úrnak 1669. évében a szent római birodalom császárja által vitéz tetteiért grófi méltósághoz emeltetett. Fiának pedig néhai nemes Cosbani gróf Bem Jakabnak, a magyar, szász, azután pedig a lengyel hadak vitéz lovas kapitányának a külföldi címe, hazájába elődünkkel, II. Ágost királlyal való visszatérése után az Úrnak 1697. évében királyi kegyelemmel öröklési joga alapján megerősíttetett.»
Ugyancsak a család megküldette Cosbani Bem József gróf livlandi vadászmesternek († 1762) nyilatkozatát is, melyben a következőket mondja:
«Néhai dédapám, ki később mint egy huszárzászlóalj parancsnoka, Bereszteckó alatt hősi halált halt, fiatal éveiben vitézi kalandvágyból Magyarországba ment, honnan hitvestársul hozta magának a hírneves Somoly-Kosbanvári grófi családból származó Johannát, kivel nagyatyámat nemzette; ki atyja halála után a pomerániai örökségünket elvesztvén, Magyarországon lévő anyai öröksége után kutatva, odautazott. Ott e családnak már csak utolsó sarját lelte, a még hajadon Katalin grófnőt Kosba, vagy Kosbán vár örökösét. Kinek keze – nagy szépsége dacára – még szabad volt. E rokona iránt nagy szerelemre lobbanva, igyekezett az úrnő szívében szintén ily érzést gerjeszteni, ami neki azonban csak akkor sikerült, mikor ünnepélyesen esküt tett, hogy őt hitveséül véve családi nevéhez a Kosba grófi nevet csatolja s a nevet a birtokokkal együtt a tőle származó legidősebb ágú utódoknak örökül hagyja. Mit nagyatyám megfogadván, az úrnő szívét és kezét neki adta, egy évre fiúgyermekkel ajándékozta meg, ki a keresztelés szentségében a Jakab nevet nyerte s aki az én atyám volt.»
Hogy ezen két okmányban előadottakban mi a valóság és mi a mese, majdnem lehetetlen eldönteni, mert Magyarországon Somoly-Kosbánvári grófi család nem létezett, s okmányainkban annak sincs nyoma, hogy a Bem-család Magyarországon birtokos lett volna, s annak sincs nyoma, hogy 1600 közepén grófi rangra emeltetett volna. Azt sem tudom megállapítani, hogy az a Somoly-Kosbánvár hol feküdt. A család azon nézetének adott kifejezést, hogy ezen helyiségek a Tolna-Tamási mellett fekvő Kosbának és Somoly-pusztának felelnének meg. A tamási uradalom, melyhez ezen két puszta is tartozott, 1622-ben került az Eszterházy-család kezére, az Esterházyak családfáján pedig sem Johanna nevű leányt nem találunk, sem pedig egy olyan leánytagot, ki Bemhez ment volna férjhez.
Ha egyáltalában a fent előadottaknak valami történelmi alapja van, úgy azt hiszem, hogy itt csakis Liszthy-rokonságról lehet szó. Ugyanis a XVII. század közepén Somló várát a Liszthy-család bírta. S 1656-ban «Comes Wladislaus Listius» egy okmányt ad ki, melyben összes címeit felsorolja, s ezek között mint Korbald-vár ura szerepel (Orsz. Levéltár táblai osztály, Fons. 13. Nr. 434.). Azt is tudjuk, hogy Liszthy Zsófia Laziskai Orlik Szaniszló báró felesége volt. Unokái között egy Johanna Krisztina nevű leányuk szerepel, kinek leszármazása 1679-ben igazoltatott. Érdekes, hogy gróf Kosbani Bem Frigyesnek, mint a mellékelt leszármazási táblából kitűnik, egyenes leszármazottja volt Bem József, az 1848/49-i híres tábornok.
Daróczy Zoltán.
Bem János † 1651 ~ Kosbay Johanna; Frigyes † 1676 1669 gróf ~ Kosbay Katalin; Jakab gróf † 1702 1. ~ N. Krisztina 2. ~ Szczepatiska Zsófia; Kristóf † 1725; József gróf † 1762 1. ~ Stromiriska Viktória 2. ~ Ventho Johanna; Albert † 1780 ~ Venino Johanna; 1.-től: Vince gróf ~ Sakolinska N.; 2.-tól: András † 1844 ~ Goluchowska Ágnes; János ~ Sokotowska Zsófia; Ferenc gróf † 1813 ~ grf Wielhorska Johanna; József tábornok sz. 1794 † 1850; József ~ Bobrowska Paulina

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť