1893: Madártani Intézet létesítése

Full text search

1893: Madártani Intézet létesítése
A hazai természetvédelem eredményeinek jelentős részét külföldi tapasztalatok alapján érte el. E tevékenységhez hozzájárultak a Magyarországon megrendezett nemzetközi találkozók is. Az első jelentős rendezvény az 1891-ben lezajlott II. ornitológiai világkongresszus volt, amelynek elnökéül Herman Ottót választották meg.
A kongresszus előkészítésében részt vett szakemberek úgy ítélték meg, hogy a madárvédelem három nagy időszerű témaköréből (a hasznosnak tekintett madarak védelme, a hasznosnak, illetve károsnak vélt madarak jegyzékének összeállítása, valamint a madárvonulások figyelése és törvényszerűségeinek feltárása) a magyar madártani szakemberek a tanácskozás sikere érdekében a madárvonulások megfigyelésével tehetnek legtöbbet.
Ennek érdekében az ország 16 pontján létesített megfigyelőállomás munkájába több mint 200 megfigyelőt vontak be, s ezzel egy országos megfigyelőhálózat alakult ki, amely később a Madártani Intézet tevékenységének alapjául szolgált.
Az ornitológiai világkongresszus a madártan fejlődésére megtermékenyítőleg hatott, az eddigieknél is fontosabbnak tartották a madarak életmódjának megismerését, az adatok tudományos feldolgozását és a hasznosnak tekintett madarak védelmét. Az ez irányú tevékenység irányítására, összefogására és gyakorlati végzésére – a világon elsőként Ornitológiai Központot hoztak létre (A Magyar Ornitológiai Központ alapításáról rendelkező 1893. évi 30 071. számú vallás- és közoktatásügyi miniszteri rendelet), amely Madártani Intézet néven azóta is működik. Az intézet létesítése a hazai madártan és ezáltal a természetvédelem történetében új korszakot nyitó lépésnek bizonyult, mivel ez lett Magyarországon az első kimondottan természetvédelmi jellegű szervezet.
Az Ornitológiai Központ (a magyarországi ornitológiai megfigyelőállomások központi hivatala) 1961-ig a Földművelésügyi Minisztérium, 1962 óta az Országos Természetvédelmi Hivatal (illetve annak jogutódjai) keretein belül tevékenykedett, illetve működik jelenleg is.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť