A kolozsvári Természetbarát.

Full text search

A kolozsvári Természetbarát.
Előttünk fekszik egy előterv, mellyből megértjük, hogy kolozsvári derék oktatók Takács János és Berde Áron szerkesztése alatt egy természettudományokkal foglalkodó 788hetenkint egy egy tömött velin iven 1/4 rétben megjelenendő folyó irat van keletkezésben. Tartalmát ennek az előterv igy ismérteti meg:
„Tárgyait teendik a Természetbarátnak:
1-ör minden olly értekezés, melly a természet valamellyik országának (ásvány-, növény- és állatország) terményeit tudományos szempontból ismerteti, s azoknak hasznos vagy ártalmas voltáról, használása módjáról, a kártékonyok mikénti kipusztitásáról stb. szóland.
2-or azon jelenségek, mellyek földgömbünk s jelesen honunk jelen alakja kiképződésére befolyással birtak vagy máig is birnak, tehát a föld-ismei (geologiai, geognosiai) jelenségek.
3-or minden természeti jelenségek, mellyek nagyban a természetben, vagy kicsinyben a munkás kisérlő kezei közt előfordulnak – és igy a Légtüneménytan (Meteorologia), Természet- és Vegytan s Csillagászat (Astronomia) mezejéről mindazon jelenségek, mellyek akár elméleti akár gyakorlati érdekkel birnak. S mivel a természet-tudományok varázsereje kiváltképen abban áll: hogy magasabb szellemi felvilágosodottság mellett anyagi jóllét forrásait is segitik fölfedezni és megnyitni, folyóiratunk egyik főczélja leend a műiparászat és okszerű mezőgazdaság magas czéljára kitelhetőleg dolgozni. E végre a vegytani adatokat és ismereteket, a légtüneménytani tényeket a mezőgazdasággal, az elsőt a műiparászattal is kapcsolatba hozandja s azok világánál igyekszik mindkettőt virágzóbb állás felé vezetni. Itt hogy czélját biztosabban elérhesse, a földnemekben általunk és mások által eszközlött vagy eszközlendő felbontásait, a trágyázásra, váltógazdaságra stb. vonatkozó tényeket, nézeteket pontosan és terjedelmesen közlendi.
4-er az Erőműtanból (Mechanica) annyit, a mennyi a fönnebbiekre szükséges és népszerüleg előadható, ahhoz való kőnyomatokkal.”
Mi már azoknál fogva is, miket lapunk 3-ik számában a természeti tudományok fontosságáról elmondánk, örömmel üdvezeljük a Természetbarátot, és kivánjuk, hogy melegebb részvétnek legyen részese, mint millyenben mindeddig tengődtek tudományos folyóiratink. – Animus meminisse horret. – Hozza, és hordozza a szerencse hasznos pályáján!

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit