Szijgyártóknak, nyergeseknek és táskásoknak.

Full text search

Szijgyártóknak, nyergeseknek és táskásoknak.
Az izlés, a fényüzés és a divat e mesterségek műhelyeitől is mindig ujat, mindig szebbet, mindig gyönyörübbet kiván. De a mester honnan és hogyan teremtsen magának a kevés tudottaknál több, tetszőbb, ajánlkozóbb alakokat? Ő maga, kivált nálunk, de egyébiránt alkalmasint másutt is, nem olly nagy mestere a rajzolásnak, hogy képes volna phantaziajának inden szeszélyeit használhatólag alakolni; rajzolóink pedig, kikhöz uj képletekért folyamodhassék, még a 781fővárosban is hijányzanak, a vidékeken pedig talán hirök sinsc. S még is ha a közönség igényeinek megakar felelni, ha minden későbbi mestertársa által, ki vándorlásából csak most jövén haza, ujabb alakok képeivel gazdagon érkezett meg, magát megelőzetni nem ohajtja, a minthogy amazt akarnia, ezt nem ohajtania valóban kell is: ugy szüksége, elkerülhetlen szüksége van rajzokra, mustrarajzokra, mik kincsbányái legyenek, mikből akár közvetlenűl választhasson magának utáncsinálásra példányokat, akár ha tud hozzá, vagy van ügyes rajzmestere, készithessen és készitethessen szerintök tetszéséhez, gondolatához képest ujabb rajzokat.
E szükség szerencsére, nem pótolhatlan már, sőt igen olcsó pénzen váltathatik meg. Lipcsében megkezdetett egy rajzgyüjteménynek kiadása füzetenkint illy czim alatt:
Album der neuesten Londoner- und Pariser-Musterzeichnungen für Sattler, Riemer und Taschner. Enthaltend: Vorlagen aus dem berühmtesten englischen und französischem Fabriken von Herren und Damensatteln der verschiedensten Art und Form, theils ausgenaeht und wattirt; Satteldecken in den geschmackvollsten Mustern und Schnitten; Decken unters ganze Geschirr; ferner Reitzeuge als: ganze Reitzaeume, Halsriemen mit Sprungriemen (engl. Martingal); Schwantzriemen, Kandaren, Trensen, Vorgurte; Ueberwürfe (Pistolenhaelfter), so wie Kutschgeschirre, als vollstaendige Kutschgeschirre une einzelne Fahrzaume, Kammdecken, Sprungriemen, Umgaenge mit Schwantzriemen, Ohrenrosen, Stirnbaender, SEcheuleder, Kummete, Stallhaftern, Deckengurte, Stalldecken,auch Jagdgamaschen, Schrotbeutel, Jagdtaschen, die verschiedenartigsten Facons und Einrichtungen von Nacht- und Reisesacken, vollstaendigen Reise Necessaires- und Geldtaschen, Schirm- und Stockfutteralen, Hutfutteralen zu ein- und zwei Herren- und Damenhüten, und zuletzt Coffers in der reichsten Auswahl vonder einfachsetn bis zur complicirtesten Einrichtung. Nebst der nöthigen Erklaerung und mit Angabe der Masze. Erstes Heft 20 Foliotafeln mit 185 Figuren. Preis 2 f. C. M. A. F. Böhme’s Separatconto in Leibzig.”
Olcsó gyüjtemény, a legszegényebb mesterember is meghozathatja magának; a czéhláda pedig több példányban is járathatná egy részröl azért, hogy a meserurak gyülésein hasznos és tanulságos értekezés tárgyaiul szolgálhassanak; a szállókon kitétethessenek, a legénységet elvonandók a haszontalan időtöltés és pénzfecsérléstől, melly a szállókon otthonos szokott lenni.
Kivánatos azonban, mint mondók, hogy illy rajz-példányok minden műhelyben meg legyenek; szerszámok gyanánt kell azokat tekinteni, minőknek a mester körűl hiányozniok nem szabad, s mik annyiban is jó szolgálatot tehetnek, hogy a megrendelőknek választására példányokul tétethenek elejökbe.
A fenczimzett munkában mind olly rajzok igértetnek, mik Parisnak és Londonnak legnevezetesebb gyáraiban- és műhelyeiben készen levő művekről másoltattak s igy minden esetre utándolgozhatók, s az utánnok készülendő munkának kelendőséget, kapósságot igérnek.
A példányrajzok füzetei folytattatni fognak, a szerint mint a kiadónak párisi és londoni megbizottjai ujabb és ujabb 782tárgyakat fognak öszvegyüjthetni. Eddig csak az első füzet jelent meg.
Alólirott mindenekfölött ohajtva, hogy e gyüjteményt helybeli szijgyártóink megismerhessék, s remélve, hogy ajánlatom szivesen fog elfogadtatni, ezennel inyilatkotzatom, hogy az első füzetnek árát a tisztelt szerkesztőségnél leteendem azon végre, hogy ez első füzetet az iparegyesület meghozassa; megérkeztével az illető mestereket egybekérje, azt nekik megmutassa, rajziskolájának növendékei által az egyes rajzokat mindazoknak számára, kik ohajtanák levétesse; majd végül rajziskolájában példányokul használhassa.*
Köszönet tisztelt elvbarátunknak e jótéteményért! Köszönet az előmenni olly kész derék magyar iparüzők nevében! Az illetéket felvettük, a müvet meg is rendeltük, és rendeltetése helyére átadandjuk. – Sok illy mélytányló barátot az Iparegyesületnek! Sok illy jó akaratu tanácsadót és segedelmezőt a haladni szerető magyar iparüzőknek. Szerk.
Mesterffy.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit