FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.

Full text search

342FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.
Szombaton szerencsés és derék vezérünk Kiss Ernő volt igen szivesen látott vendége Pestnek, s este pompás fáklyás zenével tisztelteték meg. Még azon éjjel indult átvenni Dunántúli táborunk vezérletét.
– Ugyanaz nap este tűz támadt a Terézvárosban egy kis házban, de ez sem lett egészen a lángok martaléka, s az egész dolgot csak azért szükséges említeni, nehogy nagyítás által a vidéken nyugtalanságot szerezzen. Hozzá tehetjük egész bizonyossággal, hogy nem gyujtás, hanem vak eset szüleménye volt.
– Tegnap ismét élénk katonai mozgalmaknak valánk tanui, mert az előbbi este a Duna mindkét partján leszállitott számos ágyúk és lőszer után, reggel a Zrinyi csapat második osztálya, s később a Pest városa által kiállitott gyalogság, 14-ik honvéd zászlóalj neve alatt, mentek kocsin Fejérvár felé, egy jászsági önkénytes zászlóalj pedig gőzösön, mind lelkesülten, sőt vidám énekszóval, a sokaság éljenzése közt. Ugyanekkor érkezett vissza Mészáros hadigőzös is az Aldunáról. Városunkban a toborzás az ujonczállitásra, s a budai sánczok ásása erélyesen folytattatik.
– Ujházy László sárosi főispán szabad csapatot állit csupa önerszényekre vállalkozó önkénytesekből, de a toborzásnak ministeri elnöki rendeletnél fogva csak Pesten kivűl szabad történnie. Adja isten, hogy a derék hazafi sok magához hasonló társakra találjon. D
– Folyó hó 24-én délután indúlt a Zrinyi-csapat egy része Fejérvár felé, telve a leghőbb lelkesedéssel. Láttunk benne egy francziát, ki az algiri háborúban is részt vett. Indulás előtt könnyezve mondá, hogy ő nem Francziaországért, nem Magyarországért, hanem a szabadságért megy küzdeni. Ezt idegen tevé hazánk földén, s honfiak, mi tétlenűl vesztegeljünk-e?
– Ugyanaz nap érkeztek nemzetőrök kiséretében a selmeczi ujonczok, számra 63. Néhány közőlök alkalmatlannak találtatván, sírva fakadt, hogy visszamenni kényteleníttetik. Ugyanezektől hallók, hogy a Selmeczen tanyázott porosz herczegféle katonaság elindúlt Hurban zsivány bandája ellen.
– Tegnap délután érkeztek be több helységből a Pest megyei ujonczok az illető faluk neveivel jegyzett zászlók alatt. Vigadva vonultak végig az utczákon, s alig várják a perczet, hogy az ellenséggel szembe szálljanak.
– Szinte tegnap délelőtt indúltak a Pest városi önkénytesek a táborba. A győzelem istene kísérje őket!

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit