TÁROGATÓ.

Full text search

TÁROGATÓ.
Prágai tudósítások szerint ott is kezdenek meggyőződni arról, hogy Jellacsich a reacito eszköze. Mindamellett gyülevész népének fölsegítésére akadozások gyüjtetnek.
– Bécsben – irja a Presb. Z. – az osztrák ministeriumot ismét új interpellatiókkal kivánják boldogitani. Az igazságügyministertől azt akarják kérdezni: valljon népjogon alapul-e, hogy a birodalom fővárosában mind a magyarok, mind a horvátok részére toborzanak? A hadügyministertől pedig meg lehetne kérdezni, valljon a fővárost nem fenyegetné-e veszély, ha János Kőszegről a helyett hogy Pestre menne Bécsnek találna sétálni, hogy az országgyülésnek egy fekete-sárga zászlót nyujtson.
Urbán, naszódi alezredes az erdélyi kerület több törvényhatóságaihoz körlevelet bocsátott, mellyben tudatja, hogy ő katonákat fog szedni, minden 100 oláhajkú lakostól kettőt. S valljon mi czélra? kérdi a Kol. Hir. Hogy a császár jogait védje, s az uniót megsemmisítse. Ebből egy kis Jellacsich akar kinőni. Erdélyiek vigyázzatok!
– Balázsfalvára, az Ellenőr szerint, kaszával és pisztolylyal fegyverkezetten gyűlnek az olához, állítólag népgyülést tartani. Ugyanoda ment a kormánybiztos több század katonasággal, hogy a netalán támadandó zavarokat elfojthassa. A gyülés gyanúsnak látszik, mivel tartására engedelem nem kéretett.
– A Kassán tanyázó Vilmos gyalogezred egy osztálya, néhányat kivéve, a megye által alakítandó új honvéd zászlóalj sorai közé iratá magát.
– Az általunk már emlitett Liptó megyei zavarokról a Nemzetinek irják: Rózsahegyen Mesko jaszenovai (tán a hires Czochius panszláv iskolájából való ember) és Sz. Miklóson a Prágába zarándokolt Hodzsa helyét pótló segédlelkész a tót érdekek mellett nyilvánosan bujtogattak. De a derék sótisztek elsőt rögtön befogván, nyíltan bevallá, hogy ő Czochius tanítványa. A jaszenoviak folyamodtak kibocsáttatása iránt, de kérésök elvettetett. A másik szinte a törvény szigorú megfenyítésére vár még a börtönben. Kár, hogy még vár rá.
– Zmeskál Móricz exadministrator Árvában erőnek erejével alispán akart lenni, de szerencsésen megbukott, egyhangúlag Abaffi Aristid kiáltatván ki.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit