NÉMETORSZÁG.

Full text search

NÉMETORSZÁG.
Frankfurt, jul. 1. A mai gyülésben a belnemzeti osztály adván be tudósitását, kivánja, hogy miután az orosz seregek Németország határszélein mind inkább központosittatnak, ennek megfelelőleg szaporittassék a német hadierő is az ország keleti részein. – A tanácskozás folytán előkerült Heckernek (a német republicanusok legeszesebb feje) ügye is. A badeni ministerium ellene benyujtott tudósitásában őt mint felségsértőt szökevénynek nyilatkoztatván, elválasztatását megsemmisítetni kéri. Az igazolási osztály e tekintetben incompetens birónak gondolván, e végett gy különös bizottmányt kért kiküldetni. Lichnowsky herczeg ezt egy felségsértő irányában igen nagy tisztletnek mondá. A baloldal erre a karzat rivalgása közt azt állitá, hogy Hecker fölött még nincs itélet hozva, a gyülés pedig nem törvényszék. Lichnowsky: egész Németország itélte őt el. Zitz: Hecker nem felségsértő! ki a nép fenségét támadja meg, csak az a felségsértő! Hecker a fejedelmi hatallom ellen vétkezett, s el fog itéltetni. De egy Lichnowsky nem itélheti őt meg. A gyülés véleményadás végett külön bizottmányt küldött ki. – Végre az austriai-szláv kérdés tárgyaltatott. – A tengeri hadosztály tudósitás szerint a német hajóhadra jun. 30-ig 7161 ft. 26 1/2 kr. gyűlt össze.
Drezda, jun. 30. Az alsó házi ülésben az uj választási törvény folytatólagosan tárgyaltatván, a közvetlen választás kérdése fölött határozott a gyülés. A törvényjvaslat a követek választását a választók szerkezetéhez köté. A bizottmány többsége föltétlenül a törvényjavaslat ellen nyilatkozott, a közvetlen választási-rendszert ismervén el helyesnek. – A vidéki választásokat illetőleg megjegyzé a többség, hogy a közvetlen választás visszaállitásakor, az irásbeli és relativ szavazást a községek szabad kormányzása mellett érté, és pedig kizárólag azon okból, minthogy, ha a választási helyen személyes megjelenés kivántatnék, a választási jog ismét csak a tehetősbek kezére jutna, kik az illyetén útiköltségeket könnyebben birják, mi a szegényebb sorsuak irányában olly nyilvános szigoruság, mellyet minden tekintetben kerülni kell.
Nálunk magyaroknál e tekintetben legkevésbé sem aggódott a falusi szegényebbválasztó; az aspirans alispán vagy követ nemcsak hogy a hely szinére vitette választóit, de ott még sokszor napokon s éjeken át meg is vendégelte. –
A bizottmány abbeli fölhivására, kivánje-e a ház, hogy a választó-kerületek városi és falusiakra osztassanak? a kisebbség az elkülönözést sürgette, 30 városit, s 45 falusit kivánván megállapíttatni. Inditványozá egyszersmind, annak is elhatározását, hogy a falusi követ kirekesztőleg a kerület kebeléből választassék, s az illy egyéntől a követképességi tulajdonokon kivül, szükségkép az is megkivántassék, hogy a választott akár gazdasági, akár gyári üzlettel, de minden esetre, akár egyikkel, akár másikkal falun foglalkozzék. – A bizottmány többsége ugy vélekedvén, hogy a választó kerületek fölosztása a különböző sorsnak szerint választásra vinne vissza, – a kérdés ez értelemben döntetett el.
Frankfurt, jun. 30-kán. A nemzeti gyülés abbeli határozata következtében, miszerint az elnök s alelnök csak egy hónapra választattak, azon helyek újabbi betöltésére Gagern és Soiron ismét megválasztatott, a harmadik helyre, mint második elnök Andrián nyert legtöbb szavazatot.
A megválasztott birodalmi főkormányzóhoz Bécsbe 7 tagból álló küldöttség neveztetett.
Münchenből jul. 1-ről következő tudósitást közöl az Allgemeine Zeitung. Biztos kútfő után állithatjuk, hogy Turinbana német szövetség, bajor és porosz követségek Triest végetti közbejárása nem maradt következés nélkül; a sardiniai kormány Triest ostrom alatt tartását megszüntette. S a sardiniai hajóhad egyedül a hadi eszközök átszállitása fölött fog ellenőrködni.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit