NÉMETORSZÁG.

Full text search

NÉMETORSZÁG.
Mennyiben talált legyen a hannoverai királynak Németország egysége ellen tett s alpunkban is közlött kifogása saját alattvalói között ivszhangra, tanusitja azon petitio, melly Osnabrückből számos aláirással ellátva a frankfurti nemzeti gyüléshez intéztetett. Tartalma a következő nézeteket foglalja magában: „Az ujon fölébredt német nép megválasztá képviselőit az alkotmányozó gyülésre, hogy támaszkodva a souverain nép akaratára és erejére, az összeshazának méltó alkotmányt készitsen. A minő örömmel üdvözöltük ezt, annyira fájlaltuk azon törekedéseket, mellyek a nép ezen alig kivivott souverainitása elnyomására keletkeztek. De legszomoritóbban hatott reánk a hannoverai kormánynak azon eljárása, melly szerint külön érdeke tekintetéből, háttérbe szoritva Németország egységét, a nép fenségét kétségbe vonaja, s folyó évi jul. 7-én ellentétbn a nemzeti gyülésnek a szövetséget megszüntető határozatával, ezt nyilvánitván, 110miként beleegyezék, hogy a szövetségben a nép képviselete által a kiegészíttessék. Továbbá midőn állítja, hogy Németország összes állapota nem engdi meg egy olly központi hatalomnak fölállitását, melly az ország belügyeit rendezné; midőn végre azon nyilatkozatában, hogy János főherczegre ruházandó ideiglenes központi hatalom megállapitásába még most befolyást igényel, a nemzeti gyülés határozatai érvényességét kétségbe vonja. Mi ezen eljárást jóváhagyó szükkeblű kamaráinkkal egyet nem értve kormányunk minden különszövetségi törekvéseinek ellenmondunk, s a nemzeti gyüléstől elvárjuk, hogy a népfenséget minden oldalról fenn fogja tartani, s az egyes Németországnak egy erőteljes középponti hatalmat alkotand.
Heidelbergből irják, hogy a deákok az academiai tanács flöszítása daczára is odahagyták a várost. Okot erre a badeni ministeriumnak azon eljárása szolgáltatott, melly szerint a deákok között alakult democratai egyesületet megtiltá. – Tudnunk kell, hogy az ottani polgárok között hasonló szellemű társulatok bántatlanul léteznek.
Frankfurt. Jul. 21-én tartott ülésben az elnök kijelenté, miként a kir. kormányzó semmi különös jövedelemre nem tart igényt. – Elhatároztatott ellenben, hogy ingyen szállása legyen. Napi tárgyúl az alaptörvények folytatása vétetett föl, mellynek folytán a polgári halálbüntetés eltöröltetett. Ezután a kiköltözés fölött kezdetett meg tanácskozás. Legközelébb Németországnak Franczia- és Oroszországhozi viszona vétetik föl.
– A szerencsétlenűl kimult ListFridrich csáládja fölsegélésére 22 ezer ftnyi összeget gyüjtöttek.
Frankfurtban Németország iparosai és mesteremberei folyó hó 17-én gyülést tartottak, mellyben elhatározták, egy, a nemzeti gyülést, egy hozzá intézendő föliratban a végett fölkérni, hogy a népgazdásaszi valasztmány magát összeköttetésbe tegyge velök, hogy az ipar és mesterség különböző ágaiban előfordult hiányok elmellőzésére, gyakorlati ismereteikkel lehessenek annak segitségere.
– A Schwäb. Mercur irja, hogy Austriából sok pénz vitetik Münvchenen keresztül. Legközelébb, ugymond, a fővámhivatalban 46. hordó, mellynek mindegyikében állítólag 10. ezer frt volt.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit