Szovjet–amerikai szerződés a rakétaelhárító védelmi rendszerek korlátozásáról

Full text search

Szovjet–amerikai szerződés a rakétaelhárító védelmi rendszerek korlátozásáról
A hadászati támadófegyvereket korlátozó ideiglenes egyezménnyel egy időben írták alá azt a szovjet–amerikai szerződést, amely a rakétaelhárító védelmi rendszerek korlátozásával foglalkozik.
Az ideiglenes egyezményt előkészítő SALT-tárgyalásokon ugyanis a két tárgyaló fél arra a következtetésre jutott, hogy a hadászati támadófegyverek csökkentésének, korlátozásának alapfeltétele a hadászati védőfegyverzet, a rakétaelhárító védelmi rendszerek jelentős korlátozása.
Ez azzal magyarázható, hogy a hadászati védőfegyverek (a rakétaelhárító védelmi rendszerek) erőteljesen ösztönzik a hadászati támadófegyverek fejlesztését, s ezzel a hadászati fegyverkezési versenyt. Ugyanis a védelmi rendszerek terén elért minden újabb eredmény a támadórendszerek jelentős továbbfejlesztését vonja maga után, ami ismét és szüntelenül a védelmi rendszerek újabb fejlesztésével jár, s így a folyamat, a fegyverkezési spirál szinte megállíthatatlan.
Az e fontos felismerés nyomán megszületett szerződést aláírása után két esztendővel, 1974-ben egy jegyzőkönyvvel egészítették ki. A rakétaelhárító védelmi rendszereket korlátozó szerződés ABM szerződés (anti ballistic missile = ballisztikus rakéta elleni, oroszul: PRO – protyivoraketnaja oborona [rakéta elleni védelem]) elnevezéssel vált közismertté. A szerződés célkitűzése a hadászati ballisztikus rakétákat és elemeiket a röppályán megsemmisítő rakétaelhárító védelmi rendszerek szinte teljes eltiltása volt.
Az ABM szerződés teljes egészében tiltja a két ország területének egészét oltalmazó, ún. átfogó rakétaelhárító védelmi rendszer kialakítását, s az 1974. évi kiegészítő jegyzőkönyv figyelembevételével mindkét félnek mindössze 1-1 földi telepítésű körzetvédő rakétaelhárító védelmi rendszer telepítését engedélyezte.
A szerződés pontosan meghatározza a telepítésre engedélyezett körzetet (fővárost, ill. rakétabázist) oltalmazó rakétaelhárító védelmifegyver-rendszer összetételét, területét. Ezek szerint az oltalmazandó körzet középpontja körüli 150 km sugarú körben legfeljebb 100 ellenrakéta-indító állványt (állványonként 1 rakétát), s meghatározott módon, valamint meghatározott mennyiségben különféle felderítő, célkövető és rávezető rádiólokátorokat szabad telepíteni.
A szerződés egyértelműen tiltja: az átfogó területvédelemre szolgáló, állandó és mozgó földi, tengeri, légköri, világűrbeli rakétaelhárító védelmi rendszerek létrehozását, kipróbálását, telepítését; a körzetvédelemre szolgáló, légkörben, tengeren, világűrben elhelyezhető, valamint a mobil szárazföldi rakétaelhárító védelmi rendszerek, ill. ezek elemeinek létrehozását, kipróbálását, telepítését; a nem ellenrakétaként szolgáló rakéták és a nem ellenrakéták indítására szolgáló rakétaindító berendezések átalakítását rakétaelhárításra, ill. ellenrakéták indítására.
A szerződés előírásai betartásának ellenőrzésére a két fél nemzeti technikai ellenőrző eszközeit (felderítő műholdjait) használja a hadászati támadófegyvereket korlátozó ideiglenes szovjet–amerikai megállapodásban meghatározott feltételek (zavarás-álcázás tilalma) szerint.
A szerződés (s az ideiglenes egyezmény) céljai és rendelkezései megvalósításának előmozdítására a két fél állandó konzultatív bizottságot hozott létre, melynek feldata a szerződéssel, az előírások betartásával, a leszerelendő eszközökkel kapcsolatos kérdések, valamint a felvetődő javaslatok, kiegészítések megtárgyalása.
Az 1972 májusában aláírt szerződés 1972 októberében, a ratifikációs eljárást követően lépett hatályba, s korlátlan időtartamra szól.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir