Vasut-ügyrovat.

Full text search

Vasut-ügyrovat.
Nyilvános köszönet sz. kir. Eszék városának. A vukovár-fiumei vasut egyesült társaság nevében sz. kir. Eszék városa ns tanácsának s választott polgárságának nyilvános köszönet mondatik azon szives készségért, minélfogva azon esetre, ha a vukovár-fiumei vasut sz. kir. Eszék városának vitetik, a szükséglendő telkek ingyeni kisajátitását önkénytes jó indulatból, minden előző megkeresés nélkül felajánlotta. A nemes városnak ezen áldozatos jó indulata társaságunknak ösztönül szolgáland, nagyszerü vállalatunk mihamarébbi eszközlését minden kitelhető eréllyel foganatba venni. – Választmányi megbizásból Kossuth Lajos képviselő.
Felhivás térképek iránt. A vukovár-fiumei vasut vállalatra egyesült társaság pesti bizottmánya, a tervezett vasut vidékről jó specialis térképeket kivánván beszerezni, mindazon hatóságok, uradalmak s magánosok, kik a Drávántúli és Száva s Kulpa völgyi vidékek, kisebb nagyobb kerületeinek, folyamainak s folyamok áradási téreinek, nem különben egyes városoknak, uradalmaknak s határoknak hiteles térképeit birnák, s azoknak átengedése iránt egyezkedni hajlandók volnának, ezennel kéretnek, sziveskedjenek alulirttal ez iránt érintkezésbe bocsátkozni. – Kossuth Lajos egyesületi képviselő.
Badenből. Karlsruhe, dec. 27-kén. Freyburg közelében Zaehringen falu mellett, egy mély átmetszésnél a szomszédhegy lecsúszott, s a vasutat elboritotta, s a közlekedést megakasztota. Most a személyszállitó kocsik a „haladás”nak indult anticonservativ hegy romnál megállanak, az utasok egy negyedórányira gyalog mennek, s a másik oldalon ülnek fel a Freyburgi kocsivonalra. – Hóban, esőben szép mulatság! – Freyburgon felül Wolfenweilennél egy nyugtalan hegy hasonlag kimozdult helyéből, de a pályának azon része nem volt használatul megnyitva.
Poroszország. Berlin, dec. végén. A kereskedővilágbani pénz crisis még folyvást tart, s főkép annak tulajdonitatik, hogy a vasut építhetésekre legközelebb igen tetemes kifizetéseknek kell történni. A kereskedő testület főnökei a financzministerhez azon kérelemmel járultak, hogy vagy három millió tallér előlegezéssel legyen a status a kereskedő világ segedelmére, vagy pedig halasztassanak el a 102részletfizetési határnapok. – Mondják hogy ezen utóbbihoz reményt nyujtott a minister azon pályákra nézve, mellyeknél a status kamatbiztositással édekelve van.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me