Védegyesületi krónika.

Full text search

Védegyesületi krónika.
A bonyhádi osztály 1845-ki jan. 5-kén alakult, akkor 140 taggal. Elnöke Perczel Gábor, jegyzője Kiss Laj., pénztárnoka Beck Jakab, bizotts. tagja 13, közgyülésre Perczel Miklóst küldte képviselőül. Grimm Vinczét segitette, valamint a kiállitási sorsjátékot is.
A bölcskei (Tolna) osztály 1845. jan. 6-kán alakult, akkor csak 52 taggal. Elnöke Gaál Eduard, jegyzője 805Török József, alelnöke Csik Imre, pénztárnoka Kurcz Ferencz, bizotts. tag 18. – A kiskörü s számu egylet nagyobb teendőkre nem terjeszkedhetvén, s vidéke is gyárak felállitására alkalmas nem lévén, csupán buzgó rokonszenvével segité az igazg. választmányt.
A bogardi kis, de borskint erős és lelkes ország jan. 29-kén 1845. alakult akkor 71 taggal. Elnöke Fiáth István, ki a közgyülésen is képviseli, alelnök Mészöly György, jegyző Mészöly Imre, pénztárnok: Sigray Antal, 12 bizottm. tagjai során 2 lelkes nő. Első ülésében szent fogadást tett, hogy ha lesznek is szerencsésb vidéki osztályok, mellyek a honi ipar emelkedésének örvendetes bizonyságát saját műveikben mutathatják fel, őt legalább az ügy iránti folytonos buzgalomban, egyik sem mulandja felül és e fogadását meg is tartá; a honi ipar elleni fondorkodások mestereire jegyzőkönyvileg kárhoztatását s megvetését nyilvánitá; a gyáralapitó egyletet, minthogy attól nem sokat, hanem mindent az azt is teremtő s előidéző Védegylettől várt, nem pártolá, – az aláirási dijak neki eső részét az Iparműcsarnoknak ajándékozá, a Hetilapot az osztály részére megrendelé. Azon szempontból indulva, hogy a még bölcsőben levő hazai ipar csak ugy emelkedhetik egykor ohajtott nagyságra, ha annak ápolásában a hon lelkes leányinak hő szerelme dajkáló részt vesz: a magyarnak hölgyei iránt mindenkor saját lovagias érzelmével képviselőjeül Meszlényi Rudolfnét szül. Kossuth Susannát választá. – Grimm Vincze javára aláirást nyitott. A honi ipar kelmék szállitásával megbizott izraelita kereskedőben elegendő pontosságot s lelkiisméretet nem találván, a kelmékben saját raktárbani árultatására lépéseket tett. – 1845. dec. 14-kén ujra választó s számoltató közgyülést tartván, elnökké Fiáth Istvánt, alelnökké Meszlényi Rudolfot választá, bizottmányába pedig 6 lelkes hölgyet igtatott. Az Iparműtárra alapitvány jegyeket vett. Tagjai számát azon aranyszavak szerint: „a védegylet megvárja, hogy minden tag legalább egy tagtársat szerezzen” folytonosan szaporitja.
A bicskei kis, de szinte igen buzgó osztály 1844. dec. 1-ső napján alakult, akkor 57 taggal, kiknek száma közgyülésig a 100-at túlhaladá. – Elnöke Varga Lajos, jegyzője Tóth István, pénztárnoka Skita Mihál, ujabban pedig, Koppe Ferdinand. Az osztály erejéhez képest lelkesen pártolá előbb a gyáralapitótársaságot, ujabban az Iparműtárt, pénztárának feleslegét, 54 fr. 20 krt az igazg. vál. rendelkezése alá ajánlá, melly azt z Iparműcsarnok felsegéllésére rendelé forditatni. – Megküldé a vidék leirását vizerő, tüziszer, közlekedés, napszám, élelem s épitési szerek tekintetében, ugy a vidéki mesteremberek számát és sorsjegyzékét. – Grimm Vinczét segité. Képviselőül Micsky Zsigmondot választá.
A beregh-latorczai osztály az előbbi beregh i „honi posztó védegyletből” alakult, 166 taggal, 1845. télutó 16-kán. Elnöke Román Ferencz, jegyzője Walla Lajos, pénztárnoka. Koller Ferncz, bizottm. taggal 9. Ellenőrségi módokról gondoskodott.
A b. szolnoki osztály 1845. dec. 22-kén jött létre. Elnöke gr. Kornis Elek, alelnöke Mósa József, jegyzője Hueregger Károl, alelnöke Ungvári György, bizt. tag. 14. Üléseit a déési társalk. egylet teremében tartja. – Az alakulás idejekor 100-at már tulhaladott tagok szaporitásán 806kivül, leginkább ellenőrködési eljárással s tagjainak biztos és hiteles elláthatásával foglalkodott, e végett a felfedezett csempeskedéseket bejelenté, s az igazg. vál. felszólitá, hogy mivel az erdélyi kereskedők leginkább Debreczenből veszik áruikat, gondoskodjék módokról, hogy a csalások az ottani vásárokon meggátoltassanak. És az igazg. vál. mindent el is követett, hogy e nagy magyar városban osztály alakuljon, mellynek most már fő feladása az ottani forgalomra figyelemmel lenni.
A kis, de buzgó bugyi osztály, 1845. jan. 25kén, akkor 58 taggal alakulván, kiknek 4/5 része az adózó néphez tartozik elnökké Szánthó Pált, pénztárnokká Simon Pált, jegyzővé Gulácsy Ferenczet választá, ki közgyülési követe is lön. Tagjai számát azóta tetemesen növelé. Milly örömmel üdvezlendő e téren az adózó osztály, azon osztály, melly nem tekintve amaz elidegenitő közfalakat, mellyeket mostoha idők s körülmények a hazapolgárok külön osztályai közé vontak, a meleg honszeretet szent sugalmainak követésében keresi boldogságát. Isten áldja meg azon hazafias érzelmü népet, melly kötelességét illy nemesen felfogá, s megérté, hogy e hazának csak a néppel van jövendője. Egyébiránt e kis osztályok, mellyek tagjai kizárólag földmivelők, s olly vidéken feküsznek, mellynek a természet gyár- és műipari kedvezményeiből mitsem juttatott, az iparért sokat nem tehetnek bőven eleget tettek osztályi kötelességöknek, ha mint a derék bugyi osztály, tagokat nyernek, az igazg. választmány intézkedéseit elősegitik, biztos honi czikkek árulása iránt intézkednek, kölcsönös lelkesedést ébresztenek, a gyengébbek felett őrködnek stb.
Budai osztály. Egyesületünk eszméje Buda fővárosa néhány hőkeblü polgárai közt is már korábban csirát vert ugyan, azonban az alakulást, még a derék eszmének országszerte lett megfogamzása után is, egy egész éven át hátráltató akadályok olly tetemesek valának, hogy csak az egylet multévi közgyülése előtti napokban (november 15-kén) sikerült néhány a balitéletek homályán túlemelkedő, a rémeken diadalmaskodó, s a roszakarat és közönyösség akadályaival megküzdő jeles férfiaknak az alakuláshoz szükséges tagokat összeállitni. A főérdem ez alakitásban a derék városi főjegyző Haazmán Ferencz igazg. választmányi tagé. Az előleges tanácskozmány előbb m. Jankovich Antal kir. kamarást kinálta meg elnökséggel, ez azonban azt el nem fogadván, gr. Pejachevich János, a gyáralapitó társaság t. igazgatója kéretett meg elnökül, s az alakitó közgyülése, a polgári lövész teremben, mintegy 100 tag jelenlétében, meg is tartatott, hol elnökké gr. Pejachevich János, alelnökké b. Eötvös József, jegyzővé a magyar ajkuak számára Királyi Pál, a német ajkuakéra Zsihovics Ferencz, pénztárnokká: Ráth Péter választatott. Bizottmányi tag 24, nagyobb részint derék polgárok, alakuláskor a tagok száma 246 volt, s a pár nap mulva tartandó közgyülésre követekül Királyi Pál, Ganóczy József, Ráth Péter és Hajós Sándor választattak. – Azolta a t. budai osztály ismét mélyen hallgat.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me