Világkereskedelmi hirek.

Full text search

Világkereskedelmi hirek.
London, apr. 7-kén 1846. Jelen pillanatban a buzával még kevesebb kilátás van, mint azelőtt; egyébiránt az időjárás a jövő aratás felőli véleményeket rögtön megváltoztathatja, s az egésznek más fordulatot adhat.
A gabna-törvények ohajtott módositás iránt még folytonos kételyben vagyunk. E fontos kérdésnek tárgyalása várakozáson tul lassan megy, s a törvényjavaslat május előtt alig fog a felsőház eleibe kerülni. Néhány nap mulva a husvéti szünet beállván, a 3-dik felolvasás az alsóházban csak az ünnepek után történhetik meg, s azért junius előtt ez ügyre nézve a megállapodás nem igen remélhető, a végeredmény pedig épen bizonytalan, mert a felsőházban a szenvedélyek igen fel vannak ingerelve. Ezen bizonytalanságban 598a pékek és molnárok nem vásárolnak többet, mint mennyi épen szükséges, azért az árak nem javulnak, s ámbár a vámozott idegen ó buza-gyüjtelék nagy részben elfogyott, azért még is csak kisegitik magukat, mert uj angol buzából elegendő szállitványok érkeznek a városba, mi csalhatlan bizonyságul szolgál, miszerint utolsó aratásunk még sem volt olly rosz, mint sokan hinni akarták. Ezenkivül a vevők még azért is igen ovakodók, mert ha a leszállitott vámlat életbe lépend, piaczainkon az áru-mennyiség legalább is 1 1/2 millio quarterre felhalmozódni fog, minthogy már mart. 5-kén 1,139,000 quarter buza s 837,000 mázsa liszt volt letárolva. – Szép veres keleti buzát beszámitva a fuvarbért 51 schillingen, danzigit 54–56-on vásároltak.
Kukoriczára nézve a vélemények igen csalatkoztak, s kész áru nagyobb mennyiségben 35 schillingért is alig találna vevőre.
Repczével szinte csekély a forgalom, jó száraz áruért azonban 22 fontot még később is meg fognak adni.
Nálunk jelenleg a nyerkémleti hajlam egészen kialudt, e nélkül pedig a kereskedés csak fél kereskedés, s a vasuti dühnek sajnos következményeit még soká érezni fogjuk. A külföldi pénzkelet folytonosan drágul; 3 hónapos bécsi papirokat ma 10 fr. 12krral, triestieket 10fr. 13 krral fizették. pozsony, 1846. apr. 5-kén. Ma tartatott meg a Pozsony-szeredi vasut ez évi közgyülése. Az igazgatóság jelenté, hogy a mult évi forgalom összesen 34,137 ft 3 kr. p. p. hajtott a vállalat pénztárába, a Bazintól Czifferig megnyitott darab jövedelme ebbe bele nem tudatván; a kiadás tett 19,338 ft 47 krt, s igy a tiszta jövedelem u. m. 14,798 ft 6 kr. p.p. aad a mult évre 3 századék osztalékot, mi ki is osztandónak rendeltetett.
Az épités teljes bevégzése felől jelentetett, hogy e czélra még rendelkezés alá eshető 252,792 ft 51 kr. p.p. van a pénztárban, kell pedig még előleges számitással 223,979 ft 24 kr., a mult évi közgyülésnek a technicus által adott számitást tehát nem haladta túl a kiadás, sőt el sem érte és a közgyülés Hieronymi uranak köszönetet szavaza. – A Nagy-Szombatig kiépités és megnyitás mi mult évben legyőzhetlen akadályokkal hátráltató körülmények miatt nem történhetett, majusban bizonyos levén, a gyülés elhatárzá, hogy akkor ismét közgyülés tartassék. A mult évi igazgatóság maradt.
Acél József.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me