Fürdő és mosóházak, a szegénység számára Londonban.

Full text search

Fürdő és mosóházak, a szegénység számára Londonban.
Angliában, igaz, iszonyu sorsa van az alsó osztályok legnagyobb részének, ámde némi béküléssel kényszerűlünk ama szent törekvéseket szemlélni, mikkel a gazdagabb rendek olly kész adakozással, nem csak, hanem fáradhatlan gondoskodással segitenek a szükségen.
Igy alig egy éve mult annak, hogy Anglia gondolkozó emberbaráti közül az egyik inditványba tevé, állitassanak fürdő- és mosóházak, hol a szegénység ingyen megszerezhesse mind testének, mind ruházatának tisztaságát, a jó egészség e nélkülözhetetlen kellékét. És ez inditvány teljesült. –
A javaslat olly készületet ajánlott, mellynek gőzmelegitése egy részről a viznek szükséges forróságát táplálja a fördők és mosók számára, – más részről pedig olly száritó helynek adjon hőséget, hol mig a szegény ember fördik, néhány percz alatt a már előbb kimosott ruhája meg száradjon.
Mint a jó gondolatoknak mindenütt, ugy ez inditványnak Londonban is nagy ellenzéssel kelle találkoznia azon kétségbeesés miatt, melly a kivihetőség reménytelenségével önmaga ostorozza magát minden valódi nehézségeknél jobban. Mondák, az első osztályok apathiáján, renyheségén, természetté vált s inségökhöz szükségképen csatlakozó tisztátalanságán meg kell hogy törjék az egyébiránt eszmében és akaratban szép és nemes szándéklat. Felhozák a fenálló fördőket, mik Londonban a középosztály tekintetében is luxus-tárgyak, 594a szükölködők tetszését eddig sem nyerték meg stb. – Szerencsére azonban találkoztak a cselekvésnek olly férfiai, kik a fölebbi kételmeknek szétoszlatásaul avval feleltek, hogy letették az intézet talpkövét ez előtt egy évvel, s jótékonyságuk élvezetére meghitták a szegénységet.
A mult év decemberének 16-kán, mint az intézet megrebbentésének évfordulati napján, angol szokás szerint, baráti lakomával ülték meg az alapitás ünnepét, – melly alkalommal közölteték az eredmény is, mellyben az alapitóknak van magasztos okuk büszkélkedni. Tiz hét alatt, a mióta a megnyitás történt, 6800 fördő és 7000 mosó vette hasznát az intézetnek, – mind ez a társaságnak csak 55 font sterlingbe, azaz 550 pftba került.
A siker illy mutatkozása a pénzesebb közönséget fellelkesitette, s még a lakoma alatt ujabb aláirások történtek, sokak által s tetemesebb öszvegekben; volt ki 3000 pftot is irt alá.
Igy gyarapodván a társaságnak eszközei, most külön termeket is nyit a czélból, hogy a tehetségesebb családok asszonyai fehér ruhájokat csekély dijért moshassák. Csak 1 penny fizettetik 2 órára.
A londoni intézetnek mintájára mind Angliában, mind Scotiában, sőt Irlandban is szaporodnak a nyilvános fördő- és mosó-házak.
Fővárosi hirnök. A pesti gyermekkórház 5 1/2 évi működésének áttekintete. Az ingyen orvosolt beteg gyermekek összes száma 1839-ki aug. 15-től – 1845-ki január 31-ig 8576. Az intézet ágyaiban, egyszersmind ruházattal elláttatván 1218; szoptató dajkákkal s anyákkal, nagy részt pedig beteg anyákkal együtt 398. A többiek rendes és egy külön kórjegyzőkönyvvel vitt járorvoslatban (ambulatoriumban) szinte ingyen orvosoltattak. Belső betegségként orvosoltatott 5882; külbetegségként 2694; sebészeti műtételek 351-en vitettek véghez. – Pesti gyermek volt 7788; a belvárosból 899; Leopoldvárosból 395; Teresiavárosból 3733; Józsefvárosból 1819; Ferenczvárosból 941. – Budai volt 302. – Különféle megyékből 486. – Izraelita 1382. – Árva 431. – Törvénytelen 1482. – A legfiatalabb betegek 14 naposak, a legidősbek 15 évesek valának. A halottak aránya – ide számitván a haldoklólag a holtan behozattakat – a benfekvők közt 1:8; a külsők közt 1:14.
Épen most kapjuk Kassáról a szomoru hirt, miképen itt a folyó hónap 20-kán, a belvárosban tüz ütvén ki: 65 nagyobb ház lett a lángok martaléka; ez épületek közül a szent Domokos szerzet egyháza és kolostora is elégett, melly 1736-ban épült, épen egy század mulva, 1836-ban megujitatott. Az elhamvadott házak közül több beomolván, lakóik nagy részint minden vagyonukat elveszték, sőt 6 ember-élet is áldozatja lett a szörnyü veszélynek.
Az enyészet mellett egyébiránt mindig van ujabb teremtés. Kassán mig az egyesek ezereket veszitének, addig a közjó, a nevelés, a socialis tevékenység uj factort nyert. Egy részvényes társaság alakult ott, melly testgyakorló intézetet állit fel; már tanitót is fogadott Pestről. Tetemes áldozattal szolgál pedig e társaság a testi nevelés ügyének. Telke, mellyen az intézet megnyittatik 6000 ftba került. Adja isten, hogy költekezéséhez arányos sikernek örvendjen, 595legyen erősitő hatással kelleténél puhultabb, s ezért sok képességet s ügyességet nélkülöző nemzedékünk physicumára, s adja isten, legyenek minél számosabb követői hazánkban!
Ki látta már Pestmegyének dolgozó házát? Érdemes ám azt megszemlélni. Nem nagyszerü az; nem birja a műipar, a technica e korának fél-isteneit, a gépeket, nem is késziti a kifejlett iparosság remekeit, – tehát nem is ezekért érdekes azt látnotok! De meg van általa mutatva, hogy csak akarni kell erősen, őszintén, akarni ugy mint Nyáry alispán akar, aztán csak tenni kell az erős akarat szerint, tenni ugy mint Nyári alispán teszen, – s az akarat ha meg nem alkudhatik a körülményekkel, kényszeriti azokat. Meg van általa mutatva, hogy tetemesebb költségeskedés nélkül ki lehet üriteni egy két szobát a megyeházban, s azt kiadni vállalkozónak a végből, hogy oda egy két széket, rokkát, kártolót, osztovátát állitson, mikre és mik mellé könnyü oda ültetni a rabot, hogy dolgozzék, ne pedig henyéljen, semmittevésében ne kovácsoljon jövendőre kárhozatot a szabadságnak, – ne essék terhére adózó társainak stb.
Nagy József és Crettier urak vállalkoztak arra, hogy a megyeház rabjainak munkáját megvegyék, s most talán már 100 rabért naponkint fizetést kap a megye, mellyből olly jól tarthatja munkásait, mikint azoknak nem mindenike élt szabad korában, s még is megtakarit egy két krajczárt munkabérökből, miszerint kiszabadulásokkor kevés pénzök is legyen, mellyel a tüsténti lopás, rablás kényszerüségétől mindaddig meg legyenek óva, mig akár előbbi, akár a börtönben betanult képességeikhez mért foglalkodást nyerhetnek. –
A férfiak hajai mind lenyirattak, – munkaközben mindnyájan kék zubbonyt huznak fel, hogy szennyes ruháikkal a kezökbe adott anyagot el ne piszkolják. Ugyan e végből hetenkint fördeniök is kell. – Foglalkodásuk: az asszonyok fonnak, motollálnak, varrnak, a férfiak gyapotot kártolnak, fonnak, talán 5-en szőnek stb.
Kinézésök a rendes elfoglaltság, jobb élés, nagyobb tisztaság következtében jó, – s kedvet mutatnak asszonyos munkáikhoz még az ingesgatyás betyárok is, kik eddig életökben tán csak lovat kötöttek, legjobb esetben pásztorkodtak s az eke szarvát fogták.
Igazán érdemes megnézni e munkálkodást, midőn, isten igazában, jó rendén van a dolog. De most kár volna bemenni. Mert a dolgopzóknak hija nagy. T,. i. Szentgyörgy van, s mig e nap annyi pesti Hausherrnek kellemes, a megyeházi kényszeritett lakosságnak isten haragjának napja. Angaricalis idő ez. Ma a büntetésnek azon része osztatott ki, melly a hajdu legénység hősiségének csömörletes kitüntetéseül szolgál. S ennek következtében a dolgozó háznak népei nem ülhetnek két vagy három nap. – Jó volna a vállalkozók érdekében ugy intézni a bünhödést, hogy egyszerre minden munkása ne tétetnék alkalmatlanná; 100 közűl példaul 70 embert nélkülözni két három nap nehéz olly ügyzeményben, mellynek sokszor kitűzött napokra kell a munkákat kiszolgáltatni. –
A városi dolgozóház részire febr. mart. és aprilben köv. adakozások történtek: Rottenbiller Klára asszony adott a kápolna számára 1 font viaszgyertyát; Szekrényesy városkapitány 189 font elkobzott marhahust; Hoch Anna asszony 596a kápolna számára 1/2 font viaszgyertyát; Boscovits M. L. 225 barna kenyeret; Wandlin Magdolna 12 pkrt Pyrkerné a kápolna számára 5 font viaszgyertyát; Lichtenvalner János jogász egy bibliát. Trattner-Károlyi „Erkölcsi oktatások a raboskodóknak; Popovits Pál kereskedő 40 pft; Borsody András gyüjtése 4 pft; kávéültetvény czimü kávéházból egy társaság 1 pft; Vanko Dániel 2 bödön turót; Karczag Benjámin 400 csomó zsupot; hulladékfát és forgácsort; Felbermayer F. kereskedő 6 pft 24 krt. Forian Antal 4 pft 48 krt; Berger János Szécsénből 1 pft 25 krt; Soupp József 10 pfr. Kittenberg János 75 font marhahust; Trifonovics János 5 pft; Erlesbek F. 2 pft; Kriek intézeti orvos 1 pft; Schindler kisasszony egy müvirág koszorut; a szent sir felállitására adakoztak: Kassaleknö, Glasznö, Gyimóthy György császárhuszár kadet, id. Coffin Károly, Tschögl Gáspár, Drechsler János képfaragó, helmer Ferencz aranyozó, Weber József bádogos, Molly Mihály és a mézeskalácsos czéh.
A napokban sziveskedett a nemzeti szinház igazgatósága a Megyeri-emlék pénzalapjának növeléseűl egy bérletszüntes estét adni.– Köszönet érte az érdemes főigazgató grófnak, s a szinház derék tagjainak, kik ez estén talán mindnyájan részt vettek a játékban, melly elhunyt pályatársuk emlékének örökitéséhez bizonyosan meglehetős öszvegecskét juttatott. Bár a közönség is nagyobb számmal volt volna érdekelve néhai kedveltjének jövendősége iránt; mert bizony gyérecskén voltak a látogatók. – Hát a vidéki szinházigazgatóságok nem volnának szivesek alkalmat nyujtani a vidéki közönségnek arra, hogy ő is áldozna némi kis adománykával az emlék felállitásához? Meg aztán a pesti, a budai s többi német szinházak nem volnának hajlandók egy magyar szinésznek emlékére vigan lenni, – hiszen Magyarország az, hol bár idegen ajkon, de még is magyar közönség által pártoltatva lelik ők is boldogulásokat!
Épen ma (midőn ezt irjuk) tart a budapesti műkedvelő társaság előadást, s fog még többeket is tartani. Szabadjon a méltánylás köszönetével feljegyeznünk az intézetek névsorát, miknek felsegéllésére szánták előadásaik jövedelmét. Árvaház, gyermekkórház, iparegyesület, nőegyelet, hangászegylet, kisdedovó, népkönyvkiadó-egyesület, szinészi iskola, szinészi nyugintézet, tengerészi pályára készülők segélyezése, és a vakokintézete. – Reményljük, hogy a tisztelt közönség szinte méltányolni fogja a czélokat, miket derék ifjaink kitűztek, s mik közűl alig lehet egy, melly által valaki ne érdekeltetetnék!
Mart. hónapban köv. büntetések jöttek be: kórháznak 80 ft; dologháznak 252 ft szegények intézetének 84 ft; tüzoltó pénztárba 54 ft mind váltóban.
Nehány würtembergi család már „az igéret földéről” Erdélyből Pestre visszaérkezett. Itt azonban csak a városon kivül tanyáznak, félvén hogy ha a városban mutatják magokat, a hatóság hazájokba visszautasitja. Mit mond erre a behivó tiszt. Roth ur? Emberhez és paphoz illő volt annyi sok embert szerencsétlenné tenni, s a mi kis vagyonkájok volt is, velök az utban elköltetni? Ohajtandó hogy az országgyülés e tekintetben intézkedjék s gyarmatot engedelme nélkül senkinek se legyen szabad idegen földrül az országba behivni.
F. hó 22-kén a városnál biztosság ült össze, hogy azokat, kik a város körül érdemet szereztek magoknak, 597emlékpénzzel jutalmazza. Ohajtjuk hogy e kitüntetésben csak a valódi érdem részesüljön.
Nádor ő fens. a városhoz érkezett leiratánál fogva eltiltja a polgárkatonaságot a katonai jelek viselésétől.
A dunaparton, az Almai-ház előtt van a gőzhajótársaságnak egy bódéja sárgára verő gyöngyszinü oldallal, feketére hajló veres fedellel. A fedelén van egy czifra; a czifra közt egy nemzeti szinü földgolyó; a golyó felett négy fekete vasrudacska kelet, nyugat, dél és éjszakra mutató, a négy rud végin ezen négy sárga betű W (est) O (st) N (ord) S (üd). Ugyan ezen négy betű K. Ny. E. D. többe került volna e? A gőzhajótársaságot több izben figyelmezteték már a hirlapok, hogy több tekintettel legyen nemzetiségünk iránt, de a sok szónak mindeddig kevés sikere lőn. Ohajtandó, hogy e dologban gr. Széchenyi István ő exclja, mint academiai elnök, mint nagy befolyásu tag a gőzhajótársaságnál tegyen egy pár szót ismeretes journalistai modorában, az ő szava talán el fog hatni Pesten a gőzhajóhivatalba, onnan Bécsbe, honnan végre szoros parancs érkezik a poros Budapestre az efféle balságok megszüntetése iránt.
Dunapati mozgalom. A dunai részen mart 31-től apr. 17-ig 142 hajó ment el; gabnával 107; borral 4; fával 9; kővel 3; kőszénnel 1; dohánynyal 1; mészkővel 1; sertéssel 1; malom 1; üres hajó 14. A pesti részen felülről lefelé ment apr. 1–15ig ürsehajó 114; házi butorral 4; edénynyel 1; fehér edénnyel 1.
Gőzhajóval felülről Pestre érkezett apr. 5–23-ig 2582 személy; alulról 376.
Piaczi mozgalom. Apr. 24. elkelt 22 szekér tisztabuza; 1 sz.kétszeres; 7 sz. rozs; 6 sz. árpa; 11 sz. zab; 2 sz. köleskása; 14 sz. tengeri; 8 sz. barna kenyér; 32 sz. burgonya; 11 sz. tojás; 2 szekér sertés hus és zsiradék; 186 db borju dbja 12 ft 30 kr. – 20 ft; 312 db bárány dbja 2 ft 30 kr. – 3 ft. 30 kr; vaj fontja 1–1 ft 18 kr; tejfel itczéje 24–28 kr; turó fél font 6–10 kr.
Mészárszékügy. Apr, 9–16 levágatott Pesten 52 mészárszékban 352 db ökör; 111 db tehén; öszvesen 463 db; esik egy napra 66 db. Maradt vágó marha Pesten 994 db, ökör 303 db tehén; a pusztákon 425 db ökör 30 db tehén, öszvesen 1752 db. – Borju levágatott 736 db. – April 16–23 levágatott 52 mészárszékban 427 db ökör, 129 db tehén; 641 db borju, szarvsmarha esik gy napra 80 db. – Vágómarha maradt Pesten 827 db. ökör; 318 db tehén; pusztákon: 730 db ökör, 30 db tehén. Öszvesen 1904 db.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me