Igazságot kivánunk mi is a termesztők s iparosok jelveiben.

Full text search

Igazságot kivánunk mi is a termesztők s iparosok jelveiben.
Sopronyban a M. OO. és és T. V. gyülekezetének gazdasági szakosztálya panaszt, méltó panaszt inditott meg a sopronyi borkereskedők azon visszaélése ellen, miszerint ők „a legsilányabb borból saját pinczéikben gyártják legnevezetesebb hegyeink aszuborait s árulják a nélkül, hogy árjegyzékeiken (s jelveikön) a mesterséges készités meg lenne emlitve.” – Péterffy ur, ki e visszaélést megismertette, az ebből eredő károk elháritásaul inditványozá, hogy „kéretvének 1292meg a megyei és városi hatóságok annak eszközlésére, hogy jövendőben a kereskedők a hazában s külföldön szétküldendő árjegyeiken (s jelveiken) tegyék ki világosan pseudo – tokaji, ménesi s más aszuboraik mesterséges gyártását, mi által az, ha tovább is fenmaradna, az ipar körébe tereltetnék, következőleg az ellen kifogása senkinek sem lehetne.” – Maga a szakosztály az e „visszaélés ellen intézkedő lépések szükségét elismervén” – „forró ohajtását fejezé ki, vajha mi előbb szigoru törvények hozatnának, hogy a nemzeti kereskedés hitelének s a termesztő közönségnek rovására illy egyesek által elkövetett visszaélések, miket sem a philanthropia, sem a jogosság tekintetéből helybenhagyni semmikép sem, de kárhoztatni lehet, megszüntessenek.”
Jelen voltunk a magyar gazdasági egyesület közgyülésén, midőn H. J. ur, királyi helytartósági tanácsos, ő nga mint a sopronyi gazdasági szakosztálynak, ha nem csalatkozunk, egyik elnöke, e borgyártási visszaélésről szólott; ő nagysága azt, hogy a gyártott borok illető üvegeik jelvein, nem gyártott boroknak, hanem „tokaji, vagy ménesi biroknak neveztetnek, s igy ezen hegyek valódi terméseikint árultatnak, saját részéről is visszaélésnek bélyegezte, s ezért azt inditványozta, hogy a nm. kir. helytartó tanácshoz intézzen az egyesület fölirást, kérvén e visszaélésnek, kormányszéki intézkedések által leendő eltiltását. A közgyülés e nézetben s inditványban, minden ellenkezés nélkül osztakozott s a javaslott fölirást megtétetni határozta. Azóta talán már meg is készült, föl is küldetett.
Mind ezek ellen semmi kifogásunk, sőt a gazdasági egyesület e határozatához magunk is hozzájárultunk, ohajtjuk is, legyen kivánt sikere s mi előbb.
Hanem egy észrevételünk van.
Igaz, hogy nagyon méltán neheztelhet a tokaji, ménesi stb. bortermesztő, midőn jeles terményét rosz gyártmánynyal cserélik föl, s ennek alávalóságával költik veszett hirét az ő termésborának. Igaz, a vásárló közönség is méltán csalatottnak panaszolhatja magát, midőn termés-bor helyett gyártott kotyvadékot vétetnek meg vele a csempes borgyárnokok. – De kérjük alázatosan, nem hasonló helyzetben vannak e a magyar ipar baráti, s a magyar ipar vállalkozó gyárnokai s mesteremberei akkor, midőn majd a külföldi gyárnokok, majd a belföldi kereskedők külföldi készitményre is rá bigyesztik egyik vagy másik magyar gyár firmáját vagy csak e jelvet, magyar készitmény, honi gyártmány stb.?
Nem akarunk panaszolni az iránt, hogy ez, az előbbinél semmivel sem menthetőbb visszaélés elnyomására eddig nem történt semmi. Hanem örvendetes biztatással kecsegtetjük magunkat, hogy folytában a magyar gazdasági egyesület emlitett határozatának, a productio jelveivel üzött viszszaélések nemcsak a gazdasági, hanem a műipar körében is figyelemre fognak érdemesitetni.
* * *

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me