NÉMETORSZÁG.

Full text search

NÉMETORSZÁG.
Frankfurt, oct. 2. A mai gyülés nagyobb részét az interpellatiokra adott feleletek tölték be. Igy Schmerling Zimmermannak abbeli interpellatiojára, hogy minő rendszabályokhoz nyult a ministerium a magyarországi németeken elkövetett vandalismus megtorlására, azt válaszolja, hogy bár Magyarországban letelepedés következtében igen sok német van s status polgári jogokkal is birnak, miután azonban magyar hatóság s magyar védelem alatt állanak, Németország érettök mitsem tehet. A második interpellatioját illetőleg ugyanazon követnek, miszerint a központi hatalom mindez ideig követet Magyarországba nem küldött, azt válaszolja, hogy még egy europai hatalmasság sem lépett Magyarországgal diplomaticai viszonyba. Végre azon kérdésre, hogy minő állást foglaland el a középponti hatalom Austriának reactionarius-separatisticus törekvései irányában, a ministerium nevében kinyilatkoztatja, hogy épen olly határozottan fog az ellen föllépni, mint föllép az anarchia ellen. – Lette a bizottmány nevében inditványt tesz, hogy a központi hatalom vizsgálja meg a magyarországi németek viszonyait s a német nemzet képviselőjeül követ küldessék Magyarországba. – Itt azon megjegyzést bátorkodunk a központi hatalom figyelmébe ajánlani, hogy ha netalán ama vizsgálódásoknak azon czélja volna, hogy a Magyarországban lakó németeknek némi separatisticus jogokat hajhászszanak föl, minőket példáúl az erdélyi szászok is akarnak magoknak arrogálni, akkor kereken kinyilatkoztatjuk, hogy nagy tévedésben vannak. A köztünk hosszu idők előtt letelepedett s magyar statuspolgári joggal fölruházott németek semmi más tekintet alá nem jöhetnek, mint a benszülött magyarok. Azon idők és nézetek pedig, midőn a Dunát deutscher Stromnak akarták keresztelni, már elkoptak. Mi tiszteljük és tisztelni fogjuk Németországnak egységrei törekvését, de maradjon e törekvése természetes határai között, s maradjon meg azon elv mellett, mit Schmerling minister nyilvánított. –
– Az új elnök választás ismét Gagernt tüntette ki. Első alelnökké szótöbbséggel Simson, másodikká Rieszer választatott el. – Az alaptörvényeken erősen dolgoznak.
A Nür. Correspondentnek bécsi levelezője a többek között ezeket irja a pesti ügyekről: gr. Lamberg meggyilkolása a terrorismus első nyilvánulása volt, s a kétes személyek üldözése és gyanusitása teljes virágzásban van. Bizonyos Pecsovics és Tahi első áldozatul estek. – Az első ur meg is érdemlette sorsát, ámbár igen kiterjedt családfő volt. A másodikról mit sem tudunk.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me