Kapnik-Bányáról.

Full text search

Kapnik-Bányáról.
Kapnik-Bányáról, nov. 29-én kelt ugyancsak a dézsi futásról szóló tudósításban a fenebbi levéllel egyezőleg közöltetik, hogy 15–16000-nyi seregünkből alig tért vissza N.-Bányára ezer s egy pár száz. Az ellenséget sokan 4–5000-re teszik, sokan nem is látták. A bécsi tagja 72 emberének s Vilmos huszároknak köszönhető, hogy 3 ágyúnk megtartatott. A bécsiek a támadó dragonyosok sorait lövéseikkel jól megritkíták; közőlök csak egy hiányzik.
A Magyar-Lápos és Sztrimbuly fedezetére rendelt századok szathmármegyei kormánybiztos Szőke rendelkezése nyomán, (a sürgöny 25-kén éjjel ment) ellenére a 26-kán éjjel ment vezérőrnagyi parancsnak, állomásaikat elfoglalni többé nem akarták; s igy a fedezetlen Magyar-Lápost az oláhság és határőrség 27-kén megszállá. A helység a sárgafekete zászlót kitűzte, s alkalmasint Sztrimbulyban öntött 6 fontos rézágyúját is átadá.
Nov. 28-án az ellenség már Oláh-Láposnál is láttatott, s készűl meglakoltatni Sztrimbulyt és Oláh-Lápos-bányát, mellyek Oláh-Lápos és vidéke meghódításában fő tényezők voltak, a derék Schmidthausen kir. erdőgondnok vezérlete alatt. E helységekből a tisztek a bősz csordák elől N.-Bányára menekűltek.
A Sztrimbulyi útvonal fedetlen, igy lesz egy pár óra múlva a rotundai vonal is, az itt őrködő, de tovább lelkes századosuk minden buzdítása mellett sem tartóztatható Szabolcsiak idejének kiteltével; fedezetlen lesz fegyver hiányában Kapnikbánya is.
Mi fog a bányaépületekkel, roppant kohainkkal történni, isten tudja.
E perczben jő a hir, hogy ma estvére Urbán vagy Dimbul Kapnikbányára érkezik.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me