Nagybányai rendes levelezőnk.

Full text search

Nagybányai rendes levelezőnk.
Nagybányai rendes levelezőnk ugyanez esetről szóló leveléből fájdalommal közöljük e sorokat: A N. Bányáról kiindúlt nemzetőrség Kővár vidékén keresztűl vonúltában, bár a nép lakhelyeit elhagyva ellent nem állt, bár a nemzetőrség hivatása lett volna, az eltévedt népet a szabadság és közös haza szent ügye iránt lekötelezni, nemcsak, hogy a legszeretetlenebb volt a nép iránt, hanem dúlt mindent, mit utjában lelt, nem kimélve sem személyt, sem vagyont, sem lázadót, sem ártatlant, sem oláhot sem magyart, s őrök nyomort és inséget hagyván maga után. És mindezt olly népen követé el, melly ellen nem állt, melly meghódolt, melly a magyar alkotmány iránt hűséget igért!
És e dulás hősei, Dézs alól, az ellenség szinét is alig látva, gyalázatosan megszöktek, a védtelen néptől kicsikart zsákmányaikkal. Tudja meg a hon, hogy ezek Szathmár kortes népe voltak, kik közt Tyukod, Csenger és Cseke fiai fő szerepet vive, örök szégyent hoztak nevökre, s kik most csufos megszaladásuk után azt mondják, hogy fővezérök ügyetlensége, könnyelműsége, s leginkább hadtani járatlansága által döntettek vészbe, sőt árúlással is vádoljak őt, csak hogy saját hibájokat szépítsék. Valljon le fogja-e mosni Szathmár népe nevéről e szörnyű gyalázatot?
Kiemeli levelezőnk egy Topánfalváról menekűlt honleány Lázár Nina nevét, ki házról házra járva szólítá fel s buzdítá hölgytársait a sánczmunkákbani részvételre.
A város nov. 26-án tartott rendkivüli közgyülésében következők határoztattak:
1) Seregeink vezérletének átvételére Zsurmai Gallicziából menekült nyug. főhadnagy és Szakmáry önkénytes kapitány bizassanak meg. (A vezényletet ők csakugyan viszik is, de Katona Miklós felügyelete alatt.)
2) Azon nemzetőrök, kik éltöket a honért feláldozni netalán gyávák volnának, soroztassanak külön.
3) A bécsi Aula tagjainak kitűnő magokviselete jegyzőkönyvbe igtattatván, mondassék ki irányukban a közgyülés elismerő méltánylása.
4) Szólíttassák fel szomszéd Felső-Bánya városa, a vész netalán bekövetkező napjain városunknak segédkezek nyujtására.
Egy Szathmárból nov. 29-én kelt igen terjedelmes magánlevélben a Dézs körűl történt hadi mozdulatokról s utóbb megfutásról a legrészletesebb és kimerítőbb adatok foglaltatnak, mellyeket mig holnapi számunkban bővebben közlenénk, elég legyen annyit megjegyezni, hogy e levél írója Katona Miklóst intézkedései szerint itélve, az egész hadsereg állítása nyomán is, árulással vádolja. Az adatokban e levél is egyezik a fenebbiekkel, nevezetesen összes Dézs alatt volt haderőnket mintegy 17 ezerre teszi.
E levél utósó sorai igy végződnek: Tegnap (nov. 28-án) azt a hirt hozta egy huszár, hogy seregünk elvonúlása után gróf Károlyi Ede táborával Dézs alá szállott, Urbán táborát onnan kiverte, s a várost felprédálta. Adná isten! hogy igaz lenne, de én hinni nem tudom.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me