Arad, dec. 2-kán.

Full text search

Arad, dec. 2-kán.
Városunknak nov. 18-ka óta a várral semmi baja, azaz nem ágyúztatott, és azért azóta riadónk sem volt. Szólnak ugyan az ágyúk néha; de csupán előőreinkre vagy sánczáróinkra, eddig azonban igen csekély kár okoztatott embereinkben. Tán bombáink s jól elhelyezett ágyúink tartóztatják őkemét. Bombászaink a napokban tették az első próbát, 5 hatvan fontos bombát bocsátván a fészekbe, 2 sikerűlt és a várfokon nagy zavart okozott, a három, miután főbombászunk a távolságot s a lőpor erejét tökéletesen nem tudhatta, nem oda esett, hová szánva volt. Elég volt jeléűl annak, hogy mi is felelhetünk. A vár beküldött bombáinkat megboszúlni kivánván, több 18 fontos golyót bocsátott részint bombáink, részint uj-Arad felé, de kárt nem okozhatott, az összeszedett golyókat majd annak idejében használhatjuk.
Nov. 20-ka óta Máriássynk ismét uj-Aradon van, erőnk szép részével; az ellenségnek – kivéve tán az itt-ott fellázított lakosukat, e vidéken híre sincsen, mint mondatik, Versecz felé vonúlt a temesvári zsoldos sereg, bizonyosnak állítják, hogy ott a vörös sipkások azt egy kissé megpocskolták. Furcsa dolog, egy időben Blomberg ezekkel babért aratott, most ellenők harczol. A dsidások s határőrök egy helyen a prédán magok közt összeveszvén, mintegy 30 dsidás maradt halva; lassanként elfogynak.
Máriássy tegnapelőtt a Maros mindkét oldaláról, egy század honvéddel, egy század piros szalagossal, egy ágyú, néhány Sándorhuszár kiséretében meglepette Lippát. Csapatunk, itt már ellenség nem lévén, kardcsapás nélkül bevonúlt a városba, a tartott vizsgálat után az árulók s azon lakosok, kik a csatakor embereinkre lövöldözni merészkedtek, hurokra fűzetvén, ide kisértettek, köztök Papházy, Hersics és két nyugdijazott katonatiszt, sajnálom, hogy szép nevökkel nem szolgálhatok. A comitée tagjai és Vuja, a temesvári comitée tette Kriegs-Commissair még idején megszökvén, kézre nem kerűlhettek. Csapatunk, miután kiküldetésében eljárt, nem levén Lippa körűl ellenség, más nap visszatért, s több aprólékos aquisitumokon kivűl: az ottani sóhivatalból 500 mázsa sót hozott.
Megyénkben a Maros mentén oláh hadjárást tartanak; a lázítókat s megátalkodott lázadókat itt is, mint néhány hét előtt a Körös mentén, szépen akasztatjá s lövetik. Solymoson már 5-öt kivégeztettek; reméljük, a szigorú eljárás itt is meghozza a csendet.
Aradmegye főbb tisztviselői ismét Aradon vannak, nem is minden középponti tisztviselő hagyá el a várost; csupán a pénz- és levátért biztosították Pécskán, az alispáni hivatal pedig, minthogy a megye újonczai az akkori zavart állapot miatt a városban 598megjelenni nem bátorkodtak, újonczállítás s besorolás végett, költözködött a megye egyik biztosb mezővárosába, szinte Pécskára. Az ügyészi hivatal folytonosan itt volt.
Ma vagy holnap fogadjuk, a lengyel legiót, alig várjuk a perczet, mellyben e rokonszenvű barátinkat ölelhessük; a szálláscsinálók már itt vannak. Velök érkezik több nagyobbszerű ágyú s bomba is; köszönjük s hiszszük, nem fognak unalmökban ásítozgatni.
Egy idő óta a vár egy kissé meghunyászkodni látszik, ágyúit nem igen bömbölteti a város felé; puskalövés éjjel nappal minél több, különösen az úgynevezett gólyapuskákból 2–3 latos golyókkal lövöldöznek őreinkre, már a városban is szedtek össze illyféle vasgolyókat, de uj-Arad felől a mi bátor békesi önkényteseink sem alusznak; ritka nap, hogy a vár fokáról, vagy a várból kijövők közől egyetegyet le ne durrantsanak, ezek éjjelenként egész a várbástyáig lopóznak s rémítik a várőröket. A napokban a várból hozzánk szökött katonának (szegény a szökéskor lábát törte) állítása szerint a várban roppant a betegek s halálozás száma. Csak rajta Tausendbrüderek, bár idő előtt megtisztúlna tőletek e nagy faltömeg, és mi magunkat fáradság s veszteség nélkűl oda fészkelhetnők! Sánczolásaink minden oldalról keményen folynak, s az intézkedések hathatósak, bár csak mielőbb keresztűl eshetnénk a bajon, mert keresetünk egyátalában megszűnt, és télen – ha a Maros befagy, a vár folytonosan nyugtalaníthat, jelenleg naponként előőrségre 680 fegyveres kivántatik, később még annyi fog kivántatni, hogy a várost a betöréstől s gyújtogástól megóvhassuk.
Reméljük, megjő mindennek az ideje. Városunk lassan lassan lecsillapúl, magát ismét hősiesen akarja tartani, és a gazok ellen megvédni; polgártársaink leginkább felbátorodtak a napokban érkezett egy zászlóalj székelyek látására, és így – felfogásunk szerint – a megvédésre elegendő erőnk volna, csak a békesi, csanádi s vásárhelyi fegyveres nemzetőreink idő előtt bennünket itt ne hagyjanak. Tehát növekedő erőnk, az ellenség eltávozta, s Máriássynk nyilatkozata, miszerint a város feladását indítványozókkal nem fogunk tréfálni, lakosságunknak nov. 12-ke körűl megijedt részét ismét észretérítette. De van még egy-két vastag nyakú, kiknek a magyar érdekek sehogy sem férhetnek fejökbe; a többi közt egy a leggazdagabb polgárok közől ott a reformutczában, ki a haza oltárára dúsgazdagságához képest csekély áldozatra felszólíttatván, az e részben eljárt városi küldöttséget nagy házából kiútasította, ki a sánczoláshoz semmivel sem akar járúlni, ki a katonatartásért isszonyúan zúgolodik, ki a várral békes úton akar egyezkedni, mert – ugy mond – az házát összelövetheti, és akkor mi haszna van a szabadságból, szóval, ki majus 28-a óta az egész világra haragszik, mert a város mind vejét, mind fiát a tanácsnokok sorából véletlenűl kifelejtette, és reá, mint egykori polgármesterre, a fiatalság nem igen szeret hallgatni, hasonszőrű társaival vigyázzon, hogy az előttem is tett nyilatkozataiért bizonyos helyen kérdőre ne vonassék. – Náray Imre.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me